CARSNEWS
NEW MODELS

Δοκιμάζουμε το πολυδιάστατο KIA XCeed 1.0 T-GDi 120 PS

Η δημιουργία του XCeed είχε προαναγγελθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2018, όταν παρουσιάστηκε η παρούσα (τρίτη, κατά σειρά) γενιά του μικρομεσαίου μοντέλου της KIA. Τότε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ήταν μια απλή, ολιγόλογη αναφορά για ένα αυτοκίνητο «που θα ενθουσιάζει και θα προσφέρει σημαντικά στις πωλήσεις της εταιρείας». Τώρα, (το XCeed) είναι πραγματικότητα και σε κάνει να σκεφτείς πόσο έχει προοδεύσει η κορεατική αυτοκινητοβιομηχανία. Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια, κάποιος έχει συχνά αυτή τη δυνατότητα –βλέποντας τα νέα μοντέλα που δημιουργεί–, ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση το αποτέλεσμα προκαλεί ισχυρή εντύπωση. Η crossover εκδοχή του Ceed (περί αυτής πρόκειται, ουσιαστικά) έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Ο «χιλιάρης» κινητήρας

Για να είναι περισσότερο προσιτό στην απόκτησή του, η KIA εφοδιάζει το XCeed και με τον 1.0 T-GDi στην εκδοχή του μέγιστης ισχύος 120 PS. Ο τρικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας της σειράς «Kappa» έχει δημιουργηθεί για να προσφέρει όσο το δυνατόν καλύτερη ροπή από τις χαμηλές rpm και να έχει την καλύτερη δυνατή απόκριση. Τεχνολογικά, είναι σύγχρονος, καθώς διαθέτει την πολλαπλή εξαγωγής ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή, ηλεκτρονικά ελεγχόμενη βαλβίδα ανακούφισης, σύστημα άμεσου ψεκασμού 200 bar και σύστημα μεταβλητού χρονισμού όλων των βαλβίδων («Dual-CVVT», όπως το ονομάζει η εταιρεία).

Ο χαρακτήρας

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)

KIA XCeed 1.0 T-GDi 120 PS

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 9

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ7

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 7

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 8

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 9

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 9

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 9

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 9

VALUE FOR MONEY 9

ΣΥΝΟΛΟ84

Όσο το γνωρίζεις καλύτερα, καταλαβαίνεις ότι το XCeed είναι ένα αυτοκίνητο στις σωστές αναλογίες, εκπληροί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μεταφορικές ανάγκες και είναι μια καίρια υλοποίηση στην «καρδιά» της crossover κατηγορίας οχημάτων. Αν μη τι άλλο, απηχεί απόλυτα την κατασκευαστική φιλοσοφία και την εταιρική ταυτότητα της KIA. Οι Κορεάτες έχουν από χρόνια επιλέξει τον δικό τους δρόμο, εγκαταστάθηκαν με ουσιαστικό τρόπο επί ευρωπαϊκού εδάφους (στη Γερμανία), μελέτησαν με εμβριθή τρόπο τις ανάγκες των ευρωπαίων αγοραστών, προσαρμόστηκαν (κατ’ ανάγκη) σε αυτές, αλλά δεν αλλοιώθηκαν. 

Συγκριτικά με το Ceed Hatchback, το αμάξωμα του νέου μοντέλου είναι κατά 7,0 cm πιο μακρύ, κατά 2,6 cm πιο ευρύ και κατά 4,1-4,4 cm ψηλότερο (αναλόγως της εξοπλιστικής έκδοσης). Αυτά τα επιπλέον 41-44 mm αυξημένου ύψους από το έδαφος, σε συνδυασμό με τη σχεδιαστική εικόνα του και τα πλαστικά προστατευτικά περιμετρικά του οχήματος, κάνουν το XCeed πιο ιδιαίτερο και πιο ελκυστικό. Παρά τις αυξημένες εξωτερικές διαστάσεις του, το μεταξόνιο έχει παραμείνει το ίδιο. Ο εσωτερικός διαθέσιμος χώρος είναι πολύ καλός ακόμα και για πέντε ενηλίκους ενώ το πορτμπαγκάζ είναι κατά 31 λίτρα μεγαλύτερο (στην ελάχιστη τιμή του), συγκριτικά.

Εντυπώσεις

Ως πρωθύστερο, το XCeed είναι ένα από τα καλύτερα αυτοκίνητα που θα παρουσιαστούν στην ελληνική αγορά εντός του 2020, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Ο λόγος που αυτό ισχύει αφορά στη φιλοσοφία δημιουργίας του και στη γενικότερη κατασκευαστική προσέγγιση της KIA. Η σχεδιαστική εικόνα του είναι έντονη και ιδιαίτερη και πολλοί είναι αυτοί που θα το επιλέξουν για τον συγκεκριμένο λόγο. Ωστόσο, πέρα από το φαίνεσθαι, το νέο μοντέλο διακρίνεται και για την ποιότητά του, και αυτό είναι που έχει τη σημασία του στον χρόνο.

Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί και η συναρμογή τους είναι σε πολύ καλό επίπεδο για την κατηγορία, σε σημείο που δεν συναντάς σε αντίστοιχα ευρωπαϊκά οχήματα. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η γενικώς ισχύουσα επιλογή της εταιρείας να προσφέρει, συγκριτικά υψηλότερο επίπεδο εξοπλισμού ακόμη και στις «βασικές» εκδόσεις των μοντέλων της. Έτσι, δεν είναι μόνο αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα καλοεξοπλισμένο αυτοκίνητο, είναι πραγματικότητα.

Το αυξημένο ύψος του XCeed από το έδαφος έδωσε τη δυνατότητα να τοποθετηθούν πιο μαλακά ελατήρια στην ανάρτηση, σε σχέση με ό,τι ισχύει στο Ceed (θυμίζουμε ότι αυτή αποτελείται από γόνατα τύπου MacPherson με ψαλίδια βάσης και αντιστρεπτική ράβδο εμπρός, ενώ πίσω υπάρχει διάταξη πολλαπλών συνδέσμων). Έτσι, το νέο μοντέλο αποδεικνύεται πιο άνετο για τους επιβάτες. Η θέση οδήγησης είναι καλή και το τιμόνι δίνει ικανοποιητική πληροφόρηση στον οδηγό και είναι αρκετά ακριβές.

Η είσοδος και έξοδος προς και από το πίσω κάθισμα είναι εύκολη και η πλάτη του είναι τοποθετημένη υπό κλίση, κάτι που συμβάλλει στο ωφέλιμο ύψος και την άνεση των εκεί επιβατών. Η εργονομία κρίνεται θετικά, όμως το μενού του συστήματος ενημερωδιασκέδασης είναι σχετικά «δαιδαλώδες» και χρειάζεται κάποια εξοικείωση στον χειρισμό του. Σε ό,τι αφορά το χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων (έξι σχέσεων), η αίσθησή του είναι πολύ καλή. 

Τα θετικά στοιχεία του κινητήρα, στα οποία αναφερθήκαμε πιο πάνω, αποδεικνύονται έμπρακτα στον τρόπο λειτουργίας του. Δεν υπάρχουν κραδασμοί και το επίπεδο θορύβου είναι χαμηλό. Βεβαίως, δεν μπορούμε να αναμένουμε γρήγορες (sic) τιμές επιτάχυνσης από αυτόν, είναι αναμενόμενο. Οι επιδόσεις, ίσως είναι ο συμβιβασμός που πρέπει να κάνει κάποιος ο οποίος θα επιλέξει την εν λόγω εκδοχή του μοντέλου. Πάντως, η απόδοση της ροπής του είναι γραμμική από τις χαμηλές έως τις μεσαίες rpm.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση, η μέση τιμή που μετρήσαμε ήταν 9,2 l/100 km. To XCeed με τον 1.0 T-GDi έχει πολλά πλεονεκτήματα. Η οδική συμπεριφορά του, το επίπεδο εξοπλισμού του, η ποιότητα κατασκευής του και φυσικά η επταετής εργοστασιακή εγγύηση συνιστούν ένα «πακέτο» που δύσκολα έχει αντίπαλο στην κατηγορία.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ KIA XCeed 1.0 T-GDi 120 PS 2020   TIMH €20.790   ΤΕΛΗ €165,6

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ , Turbo, 3 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 88 (120)/6.000  ΡΟΠΗ Nm/rpm 172/1.500-4.000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 11,3 sec, τελική 186 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,1 L/100km, 138 g/km

KIA XCeed 1.0 T-GDi 120 PS 2020

ΥΠΕΡ ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΕΥΡΥΧΩΡΙΑ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ.

ΚΑΤΑ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Απαγόρευση Κυκλοφορίας: Χρήσιμες συμβουλές για τη στάθμευση και τη φροντίδα του αυτοκινήτου σας

cars

Ηλεκτρική Formula 1: Γιατί θα χρειαστούν δεκαετίες (και αν…)

cars

Το VW Amarok επιστρέφει δριμύτερο

cars

Η Porsche δοκιμάζει εντατικά τη νέα 911 GT3 στο Nόrburgring

cars

O κορωνοϊός θα οδηγήσει σε τρομερή ύφεση την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία

cars

Πωλούνται τα ιερά και όσια της Lancia για 7 εκατ. ευρώ!

cars

Οσμή σκανδάλου στη Formula 1!

cars

Audi eAWS: Ηλεκτρομηχανική Σταθεροποίηση Κλίσης για άνεση και δυναμική συμπεριφορά στα SUV

cars

Τα πρώτα σκίτσα του DeLorean sedan

cars