CARSNEWS
MARKET

Κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για ηλεκτρικά από τη Hyundai

Οι προσπάθειες των κατασκευαστών να μεταλαμπαδεύσουν την αίσθηση των θερμικών αυτοκινήτων στα ηλεκτρικά συνεχίζονται, με κυριότερους αποδέκτες τον ήχο και τη μετάδοση. Ειδικά στο δεύτερο κομμάτι, έχουμε ήδη μερικές εντυπωσιακές υποσχέσεις. Η Toyota, για παράδειγμα, εξελίσσει ένα είδος χειροκίνητου κιβωτίου. Η Hyundai απαντά, αλλά στην προκειμένη βάζει στο παιχνίδι τα αυτόματα διπλού συμπλέκτη.

Οι Κορεάτες ετοιμάζουν τη μετάδοση N e-shift για το επερχόμενο Ioniq 5 N, με σκοπό να δώσουν στο ισχυρότερο μοντέλο της ιστορίας τους αίσθηση βενζινοκίνητου! Το N e-shift πρόκειται ουσιαστικά για μια προσομοίωση του 8τάχυτου DCT, που συναντάμε στα i30/Kona/Elantra N, δίνοντας την πλήρη εμπειρία της αλλαγής σχέσεων, παρότι οι ηλεκτροκινητήρες έχουν μόνο μια ταχύτητα. Το σύστημα προσομοιώνει το «γέμισμα» των σχέσεων στα χαρακτηριστικά απόδοσης, τις μικρές διακοπές στην παροχή ισχύος κατά τα ανεβάσματα, αλλά και τα χαρακτηριστικά «τινάγματα» του στροφόμετρου στα κατεβάσματα (κάτι σαν εικονικό, αυτόματο rev matching).

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, βέβαια, θα πρέπει η όλη διαδικασία να συνοδεύεται κι από ήχο. Το Ioniq 5 N θα παράγει μελωδίες που θα παραπέμπουν στον 2.0λιτρο T-GDI των θερμικών N, συνοδευόμενες φυσικά από τις ανάλογες διακυμάνσεις στις αυξομειώσεις φορτίου. Με άλλα λόγια, θα ακολουθούν τόσο τα «πάτα-άσε» του δεξιού πεντάλ, όσο και τα «κοψίματα» στις αλλαγές σχέσεων. Η τεχνολογία ήδη εξελίσσεται στο πρωτότυπο RN22e, που επί της ουσίας λειτουργεί ως πλατφόρμα ανάπτυξης οδηγοκεντρικών εφαρμογών για τα ηλεκτρικά Hyundai.

«Η ιδέα είναι να πλησιάσουμε αρκετά την αίσθηση και τον ήχο του DCT στο i30 N», δήλωσε ο εκτελεστικός τεχνικός σύμβουλος της Hyundai και επικεφαλής του τμήματος, N Albert Biermann. «Αυτό θέλουμε να προσφέρουμε, κομπλέ με τους κραδασμούς και τα τινάγματα στα κατεβάσματα που χαρακτηρίζουν τα Hyundai N με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Από πλευράς ήχου είναι μεγάλη πρόκληση, ειδικά τα σκασίματα της εξάτμισης, αλλά δουλεύουμε πάνω σε αυτή την τεχνολογία προκειμένου να φέρουμε την εμπειρία του DCT στο Ioniq 5 Ν».

Related Articles

DS3 Crossback, όταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογία

cars

Ανακαλούνται 334 Toyota Yaris στην Ελλάδα

cars

Γιατί η αφυδάτωση είναι εξίσου επικίνδυνη με το αλκοόλ την ώρα της οδήγησης

cars

Ξεκινά σήμερα το Ελληνικό Πρωτάθλημα Ράλι – Εαρινό Ράλι 2019

cars

To Mitsubishi Outlander PHEV έπιασε το ορόσημο 200 χιλιάδων πωλήσεων

cars

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες παγκοσμίως αναμένουν την απόφαση Τραμπ για τους δασμούς

cars

Ανακαλούνται 1058 αυτοκίνητα Ford Ranger

cars

Συνεργασία Nissan και Uber

cars

Ανάκληση Ford Mondeo, Galaxy και S Max

cars