CARSNEWS
AUTONEWS

Με SUV επιρροές το νέο Fiat Tipo

Η Fiat ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μία ριζική ανανέωση και αναβάθμιση της γκάμας της ως μέρος του ομίλου Stellantis πλέον και εκτός από τα μοντέλα που αποτελούν θεμελιώδης λίθους (βλ. 500, Panda) αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον η εξερεύνηση των προθέσεων της ιταλικής εταιρίας για τα υπόλοιπα. Το Punto για παράδειγμα ανήκει στα πλάνα της Fiat για το άμεσο μέλλον, όπως και το Tipo αν και αυτό ενδεχομένως να αλλάξει μορφή για να γίνει πιο ελκυστικό και πιο… σύγχρονο.

Αυτό που αγαπώ στην Fiat είναι ότι έχουμε μόνο δύο αποστολές – αστική κινητικότητα και προσιτή μετακίνηση οικογενειών. Το δεύτερο σημαίνει χώροι, χώροι χώροι, ευρυχωρία για τα χρήματα, εφευρετικότητα όσον αφορά στα μικρά πράγματα που απλοποιούν την ζωή σου όταν χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο για ολόκληρη την οικογένεια.

Αυτό είναι το οικογενειακό hatchback που θα δείτε το 2025. Πρέπει να αντικαταστήσουμε το Tipo. Μην με βασανίζετε με το στιλ αμαξώματος, αλλά θα διαπερνά τις παραδοσιακές κατηγορίες, όπως κάνουν όλοι τώρα. Οπότε ολίγον τι τύπου-SUV αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο.

Δήλωσε σε αγγλικό μέσο ο επικεφαλής της μάρκας, Olivier Francois, αποκαλύπτοντας αρκετά ώστε να μας κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά όχι αρκετά ώστε να σχηματίσουμε εικόνα – έστω και θολή. Η ψηφιακή απεικόνιση που δημιούργησε το αγγλικό μέσο μας δείχνει ένα οικογενειακό crossover αλλά γνώμη μου είναι πως αυτό που βλέπουμε είναι πιο συμβατικό και συντηρητικό από αυτό που έχει στο νου της η Fiat. Το μόνο σίγουρο τη δεδομένη στιγμή είναι πως όποια μορφή κι αν πάρει το νέο Tipo, θα είναι ένα παγκόσμιο μοντέλο.

Δεν υπάρχει τρόπος για την Fiat να γίνει τακτικά επικερδής […] αν δεν συγχωνεύσουμε τις ευρωπαϊκές και λατινικές μας γκάμες.

Η διαδικασία αυτή θα πάρει χρόνο αλλά ως στρατηγική μοιάζει αναπόφευκτη. Μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά στα κινητήρια σύνολα (ηλεκτρικά ή Μ.Ε.Κ.) ανάλογα με την περιοχή και τις προόδους της στον τομέα της ηλεκτροκίνησης αλλά αυτές θα γίνονται με ελάχιστες επεμβάσεις και πάντοτε στην ίδια βάση. Για παράδειγμα, ο Francois άφησε να εννοηθεί ότι το επόμενο Tipo μπορεί να γίνει διαθέσιμο στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών αποκλειστικά ως ηλεκτρικό ενώ αλλού στην ήπειρο ή στην Λ. Αμερική μπορεί να λανσαριστεί με Μ.Ε.Κ. αφού ούτως ή άλλως, είτε η CMP/eCMP αρχιτεκτονική που χρησιμοποιείται τώρα στα μικρά/μεσαία μοντέλα της Stellantis, είτε η STLA που θα αντικαταστήσει προσφέρουν αυτού του είδους την ευελιξία. Η Fiat μέσω του Francois δηλώνει έτοιμη πάντως  να γίνει αμιγώς ηλεκτρική – “έχουμε όραμα αλλά πρέπει να έχουμε και πραγματισμό”, δηλώνει το αφεντικό της ιταλικής μάρκας.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Volkswagen Arteon R-Line Edition. Ειδικό και περιορισμένης παραγωγής!

cars

Νέο Citroen C4 C-Cross. «Πατάει» σε δύο κόσμους

cars

Δημοσκόπηση: Η ΝΔ έχει μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μαζί

Bury

Τρεις νεκροί από ρωσική πυραυλική επίθεση στην ουκρανική πόλη Χάρκιβ

cars

Toyota Land Cruiser: Έσπασε το φράγμα των 10 εκ. πωλήσεων και συνεχίζει!

cars

Kia Sonet Concept. Έτοιμο να λανσαριστεί στην αγορά… της Ινδίας!

cars

Η Volkswagen συνεχίζει με το νέο Amarok.

cars

Mercedes-Maybach GLS 600. Η γερμανική εκδοχή της υπερ-πολυτέλειας.

cars

VW. Μειώνει κατά 80% τις εκπομπές NOx

cars