CARSNEWS
AUTONEWS

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των καυσίμων;

Επειδή πολλά ακούγονται κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή της βενζίνης ή του πετρελαίου στα πρατήρια, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος προέβη σε μία ανακοίνωση με την οποία διευκρινίζει το πώς διαμορφώνονται οι τιμές. Έτσι, αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις, οι λάθος ερμηνείες και τα λάθος συμπεράσματα.

Οι χονδρικές τιμές στην Ελλάδα επηρεάζονται από τις Διεθνείς τιμές Platts των τελικών προϊόντων πετρελαιοειδών (ανατολικής Μεσογείου) και όχι από τις τιμές Platts του αργού. Οι τιμές των προϊόντων στην αντλία δεν μεταβάλλονται ποτέ με το ίδιο ποσοστό που μεταβάλλονται οι διεθνείς τιμές. Οι λιανικές τιμές (βενζίνης, πετρελαίου, κλπ.) ακολουθούν τις τιμές των τελικών προϊόντων Διυλιστηρίων και όχι τις τιμές του αργού (πχ. Brent).

Οι τιμές των Διυλιστηρίων στην Ελλάδα διαμορφώνονται από τον μέσο όρο των τελευταίων τεσσάρων ημερών. Οπότε, υπάρχει μια σχετική υστέρηση στην εμφάνιση των τυχόν αυξομειώσεων των διεθνών τιμών στην αγορά.

Οι Εταιρίες Εμπορίας διαμορφώνουν τις τιμές τους κάθε μέρα με βάση τις τιμές των Διυλιστηρίων και οποιεσδήποτε αλλαγές περνάνε άμεσα στα πρατήρια.

Οι λιανικές τιμές των βενζινών στις αντλίες αποτελούνται από την τιμή του Διυλιστηρίου, τους Φόρους & Δασμούς (ΕΦΚ, ΔΕΤΕ, Ειδική εισφορά, ΡΑΕ, ΦΠΑ 24% και πράσινο τέλος ΕΛΑΠΕ) το μεταφορικό κόστος, το μικτό περιθώριο κέρδους της Εταιρίας Εμπορίας και του Πρατηριούχου.

Οι τιμές αντλίας καθορίζονται ελεύθερα και αποκλειστικά από τους πρατηριούχους. Οι Εταιρίες Εμπορίας σε καμία περίπτωση δεν καθορίζουν – απαγορεύεται ακόμα και να συστήνουν – λιανικές τιμές αντλίας.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Formula1: Απίστευτα πράγματα στις εξέδρες του Grand Prix Μεξικό – Μπουνιές, κλωτσιές και κεφαλοκλείδωμα

cars

«Μη εξουσιοδοτημένα άτομα έχουν τον έλεγχο πλοίου» ανοικτά της Σομαλίας, λένε βρετανικές υπηρεσίες

cars

Ας τα πούμε από τώρα

cars

BMW i4. Ένα ηλεκτρικό sport sedan με έως 530 ίππους και 590 χιλιόμετρα αυτονομία.

cars

Suzuki Jimny LCV. διαθέσιμο για προ-παραγγελίες

cars

Ιανουάριος 1964 – Ιανουάριος 2024: 60 χρόνια από την ιστορική νίκη του Mini στο Ράλι Μόντε Κάρλο

cars

Το Formentor VZ5 είναι μία 5-κύλινδρη πανδαισία 390 ίππων!

cars

Ford: Οι συνδρομές δεν είναι η προσέγγιση μας.

cars

Hyundai Tucson 1.6 Turbo 48V Hybrid 180 PS. Aπτή απόδειξη υψηλών δυνατοτήτων

cars