CARSNEWS
MARKET

Το απόλυτο Koenigsegg όπως πρέπει να οδηγείται (+video)

Δυο χρόνια πριν εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο, που πήγε τις προσδοκίες για ρεκόρ ταχύτητας σε διαγαλαξιακά επίπεδα. Το Koenigsegg Jesko Absolut συνοδευόταν από δηλώσεις περί τελικής άνω των 500 χλμ./ώρα, με τη μέγιστη δυναμική του να τοποθετείται στα 531 χλμ./ώρα! Αριθμοί που αφορούσαν αυτοκίνητο παραγωγής, όχι κάποια ρουκετοφόρα ιδιοκατασκευή, και που φάνταζαν/φαντάζουν έξω από τα ρεαλιστικά όρια της μηχανολογικής πραγματικότητας. O Christian von Koenigsegg, όμως, ζει και αναπνέει για την διεύρυνση των ορίων.

Σήμερα, λοιπόν, αυτό το αυτοκίνητο είναι έτοιμο! Και δεν στοχεύει μόνο στα ρεκόρ ταχύτητας, αλλά και στην εξύψωση της οδήγησης σε μια μεταβατική, σχεδόν εξωσωματική, εμπειρία. Η τηλεοπτική εκπομπή Top Gear είναι η πρώτη που καταφέρνει να βάλει στο χέρι το απόλυτο Koenigsegg, προσφέροντας μερικά από τα πιο εντυπωσιακά καρέ που έχουμε δει τελευταία. Σύμφωνοι, το video περιέχει και μπόλικη περιγραφή/τεχνική ανάλυση του αυτοκινήτου. Τα πλάνα, όμως, όπου το Absolut κάνει τα πίσω λάστιχα να μαρτυράνε, αξίζουν ως αποζημίωση. Όχι ύψους 2,7 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή κοστίζει το σουηδικό hypercar, αλλά αρκεί για το «καλές γιορτές».

Να θυμίσουμε πως το Jesko Absolut βροντάει στην άσφαλτο χάρις στον 5.0λιτρο twinturbo V8, που αποδίδει 1.600 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και 1.500 Nm ροπής με τη χρήση βιοαιθανόλης, ενώ ακόμα και με χρήση συμβατικής βενζίνης 98 οκτανίων η απόδοση βρίσκεται στα 1.280 άλογα και τα 1.000 Nm ροπής. Η τεράστια σταθερή αεροτομή του απλού Jesko έχει αντικατασταθεί από δυο ακροπτερύγια στο ύψος του κινητήρα, μεγιστοποιώντας την αεροδυναμική απόδοση του ανασχεδιασμένου αμαξώματος. Το πίσω μέρος είναι επιμηκυσμένο και διαθέτει καλύμματα στους αντίστοιχους τροχούς, υιοθετώντας μια παραλλαγή της McLaren Speedtail. Αμάξωμα και πλαίσιο είναι κατασκευασμένα από ανθρακονήματα, κρατώντας το βάρος μόλις στα 1.320 κιλά (100 κιλά λιγότερα από το κανονικό). Η αναλογία κιλών/ίππο δηλαδή, κυριολεκτικά δεν υπάρχει. Κι αυτό, διότι για κάθε ίππο του Absolut -όταν αποδίδει 1.600- αντιστοιχούν μόλις 825 γραμμάρια!

Related Articles

Θυμάστε το Nissan Serena; Δείτε το νέο 6ης γενιάς

cars

Τι να κάνετε αν πεταχτεί ζώο στον δρόμο

cars

Η σπάνια Ferrari που αντικατέστησε το κλασικό ποίημα 250 GTO

cars

Νέα βενζίνη Shell V-Power με 98 οκτάνια

cars

Με μόλις 35 συμμετοχές το φετινό Ράλι Παλάδιο

cars

Ο πιο τίμιος επαγγελματίας το νέο Lada Niva LCV

cars

Αύξηση 11% στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Μάιο στην Ελλάδα

cars

Το Infiniti QX Inspiration concept έρχεται από το μέλλον

cars

GP Ρωσίας: Ξανά στην Pole Position ο Λεκλέρκ

cars