CARSNEWS
NEW MODELS

Ford: Παρεμβολές στη διασύνδεση οχημάτων προκαλεί τo WiFi

Μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εξελίξεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, μαζί με την αυτόνομη οδήγηση και την ηλεκτροκίνηση, είναι η διασύνδεση των οχημάτων. Εδώ και πολλά χρόνια ερευνητές από όλες τις μεγάλες εταιρίες δουλεύουν επάνω σε τεχνολογίες V2V (Vehicle to Vehicle) και V2I (Vehicle to Infrastructure). Πρωτόκολλα επικοινωνίας που επιτρέπουν σε ένα όχημα να ανταλλάσσει πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο με άλλα οχήματα και σταθερές υποδομές. Οι δύο αυτές κατηγορίες μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του V2X (Vehicle to Everything).

Εδώ κάπου έρχεται η Ford με μία ανησυχητική αποκάλυψη. Σύμφωνα με την ίδια, δίκτυα WiFi μπορούν υπό προϋποθέσεις να προκαλέσουν παρεμβολές στην ασύρματη αυτή επικοινωνία. Για την ακρίβεια, η αναφορά της εταιρίας που υπεβλήθη στο Federal Communications Commission (FCC) ανέφερε πως το σήμα των WiFi «εμποδίζει τα οχήματά μας να είναι σε θέση να επικοινωνούν άμεσα μεταξύ τους ή με το περιβάλλον τους». Συνεχίζει μάλιστα λέγοντας πως «αυτή η παρεμβολή υπονομεύει τις πληροφορίες που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο, αποσκοπώντας στην προστασία των πεζών, την πρόληψη των προσκρούσεων και την αναγνώριση των μοντέλων κυκλοφορίας».

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ένα όχημα με τεχνολογία V2X επικοινωνεί με το περιβάλλον του τουλάχιστον 10 φορές το δευτερόλεπτο. Σε ένα συγκεκριμένο σενάριο, ωστόσο, χάθηκε τελείως η επικοινωνία με το όχημα δοκιμών, 30 μέτρα πριν από μία διασταύρωση. Αυτό σημαίνει ότι ο οδηγός, εφόσον κινείται με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα και άνω, δεν πρόκειται να λάβει καμία προφύλαξη από το όλο σύστημα.

Ευτυχώς, υπάρχει λύση. Το πρόβλημα, στην προκειμένη περίπτωση, έγκειται στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα που χρησιμοποιούν οι δύο διαφορετικές τεχνολογίες (V2X και WiFi) για την επικοινωνία. Κάποιες συχνότητες που είχαν δεσμευτεί αρχικά για το V2X τελικά δόθηκαν για την επέκταση του WiFi. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη διαφοροποίηση των δύο φασμάτων, ώστε να αποτραπούν τέτοια ανησυχητικά φαινόμενα.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Απίστευτο: Έφτιαξε simulator χρησιμοποιώντας ένα κανονικό VW Golf 7 (Video)

cars

Γιατί τα αυτοκίνητα πόλης σκοτώνουν;

cars

Γιατί θα είναι μακρύτερο το ανανεωμένο VW Atlas;

cars

Δοκιμάζουμε το πολυδιάστατο ΚΙΑ XCeed των 140 ίππων (video)

cars

Τα θρυλικά ρεκόρ της Mazda

cars

H Lotus ετοιμάζει ένα entry-level μοντέλο

cars

Ποιά αυτοκίνητα προτίμησαν οι Έλληνες για το 2019

cars

H νέα Mercedes-Benz S-Class αποκαλύπτεται σταδιακά

cars

SEAT: Από την παραγωγή αυτοκινήτων στην παραγωγή αναπνευστήρων

cars