Αττική: Τέθηκε σε λειτουργία ο «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ.» με drones, τεχνητή νοημοσύνη και 235 κάμερες

Published:

1 Σεπτεμβρίου 2026, 12:45 — -

Σε επιχειρησιακή λειτουργία τίθεται από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, ο «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ.», ένας νέος θεσμός της ΕΛ.ΑΣ. που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των κυκλοφοριακών προβλημάτων στην Αθήνα.

Η 1η Σεπτεμβρίου 2026 σηματοδοτεί την έναρξη εφαρμογής του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο φέρει την ονομασία «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ.».

Πρόκειται για την Κεντρική Ομάδα Μέτρων Βελτίωσης Οδικής Συμφόρησης, μια νέα υπηρεσία στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Τα στελέχη της αναλαμβάνουν να συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ταχύτερη αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στους δρόμους του λεκανοπεδίου Αττικής, όταν αυτή προκαλείται από τροχαίο ατύχημα, ακινητοποιημένο όχημα ή έργα οδοποιίας.

Η νέα δομή εντάσσεται στο σύστημα «Traffic Commander», το οποίο έχει ως στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας εικόνας για την κυκλοφορία στο λεκανοπέδιο Αττικής, μέσω της συνεχούς ενημέρωσης και της αξιοποίησης δεδομένων από το οδικό δίκτυο σε πραγματικό χρόνο.

Όπως έγινε γνωστό, στο επιχειρησιακό κέντρο του «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ.», που στεγάζεται στον Θάλαμο Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας της ΓΑΔΑ, συγκεντρώνονται πληροφορίες από 24 διαφορετικές πηγές. Το πληροφοριακό υλικό περιλαμβάνει εικόνα από 235 κάμερες κυκλοφορίας, στοιχεία για τροχαία ατυχήματα και άλλα συμβάντα, δεδομένα σχετικά με οδικά έργα και τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, πληροφορίες από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και αναφορές των αστυνομικών που επιχειρούν στους δρόμους.

Στην επιτήρηση του οδικού δικτύου στον νομό Αττικής προστέθηκαν 10 drones, τα οποία μεταδίδουν απευθείας εικόνα από τους δρόμους στο επιχειρησιακό κέντρο. Παράλληλα, τα στελέχη της νέας υπηρεσίας υποστηρίζει σύγχρονο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αναλαμβάνει την επεξεργασία των διαθέσιμων δεδομένων, με στόχο τον ταχύτερο εντοπισμό των σημείων όπου απαιτείται παρέμβαση.

Η λειτουργία του νέου μηχανισμού δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση κάθε περιστατικού ως μεμονωμένου συμβάντος. Ένα τροχαίο ατύχημα, ένα ακινητοποιημένο όχημα ή μια βλάβη μπορεί να προκαλέσει ευρύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Για τον λόγο αυτό, θα ενεργοποιείται άμεσα επιχειρησιακή ομάδα.

Οι μοτοσικλετιστές του «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ.» θα μπορούν να μεταβαίνουν το συντομότερο δυνατό στο σημείο, προκειμένου να ρυθμίζουν την κυκλοφορία, ενώ, όπου απαιτείται, θα παρεμβαίνουν ακόμη και στη λειτουργία των σηματοδοτών. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να περιοριστεί το «ντόμινο» που δημιουργείται όταν ένα συμβάν σε κεντρικό άξονα μεταφέρει την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στους παρακείμενους δρόμους.

Οι βασικοί οδικοί άξονες δράσης του «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ.»

Το επιχειρησιακό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε δρόμους υψηλής κυκλοφορίας της πρωτεύουσας, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι λεωφόροι Κηφισίας, Συγγρού, Αλεξάνδρας, Βουλιαγμένης, Ποσειδώνος, Αθηνών, Σχιστού και Μεσογείων, καθώς και η Βασιλίσσης Σοφίας, η Πανεπιστημίου, η Αρδηττού και η Ακτή Μιαούλη.

Στην καθημερινή λειτουργία του μηχανισμού συμμετέχουν περισσότεροι από 138 αστυνομικοί, τόσο στο επιχειρησιακό κέντρο όσο και στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μόνο στο κέντρο της Αθήνας εισέρχονται καθημερινά περισσότερα από 700.000 οχήματα, ενώ το οδικό δίκτυο του λεκανοπεδίου Αττικής ξεπερνά σε μήκος τα 1.600 χιλιόμετρα.

Όπως ανακοινώθηκε, όταν το νέο σύστημα αναπτυχθεί πλήρως, εκτιμάται ότι θα μπορεί να διαχειρίζεται περίπου 50.000 κυκλοφοριακά συμβάντα την ημέρα. Βασικός στόχος των στελεχών του «Κ.Ο.Μ.Β.Ο.Σ.» είναι η ταχύτερη αποκατάσταση της κυκλοφορίας των οχημάτων μετά από κάθε περιστατικό.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει αναφέρει ότι, μετά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος και σε βάθος χρόνου, η κυκλοφορία θα μπορούσε να βελτιωθεί ακόμη και κατά 25%.

Η αποτελεσματικότητα του νέου μηχανισμού αναμένεται να δοκιμαστεί στην πράξη εντός του Σεπτεμβρίου, όταν ο κυκλοφοριακός φόρτος στον νομό Αττικής θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα. Τότε θα έχουν επιστρέψει στην Αττική οι πολίτες από τις καλοκαιρινές διακοπές, θα έχουν ανοίξει τα σχολεία και θα έχουν ξεκινήσει οι καθημερινές δραστηριότητες όλων όσοι βρίσκονται στον νομό, οι οποίες απαιτούν μετακινήσεις με αυτοκίνητο.

READ MORE

F1: Ο Leclerc θα χρειαστεί επιπλέον εξετάσεις – Αβέβαιη η συμμετοχή του στη Μαδρίτη

Παρότι ο Charles Leclerc αποχώρησε από το ιατρικό κέντρο της Monza χωρίς να διαπιστωθεί σοβαρός τραυματισμός, η κατάστασή του απαιτεί περαιτέρω έλεγχο. Μετά το...

Το «υπόγειο» πρόβλημα της Αθήνας που μεγαλώνει διαρκώς

Το «υπόγειο» πρόβλημα της Αθήνας που διαρκώς μεγαλώνει ΝΕΑ ...

Find us on X

Related articles

Latest articles