CARSNEWS
MARKET

Δύο δεκαετίες για το Volvo Cars Safety Center

Φέτος, το Volvo Cars Safety Centre, το εργαστήριο δοκιμών σύγκρουσης της σουηδικής εταιρείας, γιορτάζει τα 20ά του γενέθλια παραμένοντας από το 2000 μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο προηγμένα “τερέν” δοκιμών στον κόσμο στον τομέα της ασφάλειας. Αν μη τι άλλο, το Safety Centre συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του στόχου της εταιρείας, που προβλέπει ένα μέλλον στο οποίο κανείς δεν θα χάνει τη ζωή του ή θα τραυματίζεται σοβαρά μέσα σε ένα νέο Volvo.

“Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια δεν σχετίζεται με το πώς θα περάσουμε με επιτυχία μία δοκιμή σύγκρουσης ή το πώς θα πάρουμε έναν καλό βαθμό”, δηλώνει εμφατικά ο Thomas Broberg ένας από τους επικεφαλής μηχανικούς της Volvo Cars, με εμπειρία δύο δεκαετιών στην εταιρεία. “Η δέσμευσή μας στην ασφάλεια έχει να κάνει με το να βρούμε πώς και γιατί συμβαίνουν ατυχήματα και τραυματισμοί και στη συνέχεια να αναπτύξουμε την τεχνολογία για να βοηθήσουμε στην πρόληψή τους. Ελπίζουμε ότι η πρωτοποριακή δουλειά μας σε αυτόν τον τομέα θα εμπνεύσει κι άλλους να ακολουθήσουν τη φιλοδοξία μας για τη μείωση των απωλειών από οδικά ατυχήματα σε όλο τον κόσμο”.

Το εργαστήριο δοκιμών σύγκρουσης Volvo Cars Safety Centre είναι μία πολυλειτουργική εγκατάσταση που επιτρέπει στους μηχανικούς της εταιρείας να αναδημιουργούν αμέτρητα κυκλοφοριακά σενάρια και ατυχήματα και να εκτελούν δοκιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ όσα απαιτούν οι κανονισμοί.

Το εργαστήριο διαθέτει δύο διαδρόμους δοκιμών, με μήκος 108 και 154 μέτρα. Ο πιο μικρός από τους δύο είναι κινητός και μπορεί να τοποθετηθεί σε γωνίες από 0 έως 90 μοίρες, ώστε να πραγματοποιούνται δοκιμές πρόσκρουσης σε διαφορετικές γωνίες και ταχύτητες, αλλά και να εξομοιώνονται συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο κινούμενα οχήματα με τα τελευταία να μπορούν να συγκρουστούν σε ταχύτητες έως και 120 km/h.

Στον εξωτερικό χώρο μπορούν να λαμβάνουν χώρα διάφορες άλλες δοκιμές, όπως συγκρούσεις με ανατροπή και εκτροπή εκτός δρόμου, όπου τα αυτοκίνητα ρίχνονται με υψηλές ταχύτητες σε ένα χαντάκι. Εδώ, η Volvo Cars προσφέρει επίσης στις υπηρεσίες διάσωσης την ευκαιρία να τελειοποιήσουν τις ικανότητές τους στη διασωστική, όπως έγινε πρόσφατα, όταν έριξαν νέα μοντέλα Volvo από ύψος 30 μέτρων για να προσομοιώσουν τις σοβαρές ζημιές που συμβαίνουν στις ακραίες συγκρούσεις.

Μέσα στον κύριο χώρο, μία τεράστια μπαριέρα συγκρούσεων χρησιμοποιείται σε διάφορες πλευρικές, μετωπικές και οπίσθιες συγκρούσεις. Το βάρος της είναι εντυπωσιακό (850 τόνοι), αλλά αν χρειαστεί μπορεί να μετακινηθεί σε διαφορετικά σημεία με τη χρήση ειδικών μηχανισμών.

Επιπλέον, υπάρχει ένα πλήθος από άλλες σταθερές και κινούμενες μπαριέρες που χρησιμοποιούνται σε crashtest, συμπεριλαμβανομένης μιας δομής που μοιάζει με άλκη, η οποία προσομοιώνει ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται παρόμοια ζώα.

Volvo_03

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, στο αυτοκίνητο, στα ανδρείκελα δοκιμών και στις μπαριέρες τοποθετούνται αισθητήρες που επιτρέπουν στους μηχανικούς της Volvo Cars να καταγραφούν ολόκληρη την αλυσίδα συμβάντων με λεπτομέρειες. Δεκάδες κάμερες υψηλής ευκρίνειας καταγράφουν επίσης το crashtest από κάθε πιθανή γωνία.

Πριν πραγματοποιηθεί ένα κανονικό crashtest, το μοντέλο που δοκιμάζεται έχει ήδη περάσει από χιλιάδες δοκιμές σύγκρουσης στον εξομοιωτή. Όλα τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτές τις δοκιμές χρησιμοποιούνται στη συνέχεια από τους μηχανικούς της Volvo Cars για να αναπτύξουν πιο ασφαλή αυτοκίνητα.

Καθώς η εταιρεία προχωρά στην κατεύθυνση ενός πλήρως ηλεκτρικού μέλλοντος, τα τελευταία έτη το Volvo Cars Safety Centre έχει προετοιμαστεί με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την ασφαλή διενέργεια δοκιμών σύγκρουσης και με ηλεκτρικά αυτοκίνητα. 

“Στο Volvo Cars Safety Centre μπορούμε να αναδημιουργήσουμε και να αναλύσουμε οποιοδήποτε σενάριο με λεπτομέρεια”, δηλώνει ο Thomas Broberg. “Προσωπικά, εμπνέομαι συνειδητοποιώντας ότι με κάθε ώρα δοκιμών και αναλύσεων, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο στην υλοποίηση της φιλοδοξίας μας να μη χάνει κάνεις τη ζωή του ή να τραυματίζεται σοβαρά μέσα σε ένα νέο μοντέλο της Volvo”.


 

Related Articles

Τα 70ά γενέθλιά της με ρεκόρ πωλήσεων γιορτάζει η Abarth

cars

Κραυγή αγωνίας από τη μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία για το Brexit

cars

Ο ήχος των ηλεκτρικών οχημάτων του μέλλοντος

cars

«Πρεμιέρα» για το Jeep Gladiator σε φεστιβάλ του Abu Dhabi

cars

Νίκη για Hyundai και Tarquini στον πρώτο αγώνα της σεζόν στο WTCR

cars

Φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος μόνο σε 10 λεπτά από μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου

cars

Οι κριτές δικαίωσαν τον Φερστάπεν και κρατά τη νίκη στην Αυστρία

cars

Περιπέτεια στην Νορβηγία

cars

Το νέο Nissan Juke στην Ελλάδα: Διαθέσιμο στα τέλη του έτους

cars