CARSNEWS
AUTONEWS

Η θλιβερή πραγματικότητα στους δρόμους της Αθήνας: Κοιτούν τα κινητά τους και παίζουν οι οδηγοί

Φωτογραφίες

Γιάννης Κέμμος

Οδηγούν αυτοκίνητα, μηχανάκια ακόμη και λεωφορεία όχι απλά έχοντας στο χέρι τους το κινητό αλλά χωρίς να παίρνουν το βλέμμα τους από το smartphone. Αυτή είναι η πραγματικότητα στους δρόμους της Αθήνας την ώρα που τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα έχουν αυξηθεί ραγδαία και τα τελευταία 24ωρα έχουν χάσει τη ζωή τους από παρασύρσεις τέσσερις άνθρωποι ενώ ένα 3χρονο κορίτσι βρίσκεται διασωληνωμένο στο νοσοκομείο.

Οκτώ στους δέκα Έλληνες χρησιμοποιούν το Smartphone ενώ οδηγούν

Όπως άλλωστε αναφέρει μεγάλη ετήσια έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες και καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι πάνω από 8 στους 10 Έλληνες χρησιμοποιούν το smartphone ή προγραμματίζουν το GPS ενώ οδηγούν και το 76% των οδηγών της χώρας μας ενώ είναι εν κινήσει τηλεφωνεί.

Η υπερχρήση του κινητού στους δρόμους είναι όμως ελληνικό φαινόμενο; Φυσικά και όχι… Και στην υπόλοιπη Ευρώπη σε μικρότερο όμως βαθμό συμβαίνει το ίδιο… Σύμφωνα με το βαρόμετρο για την Υπεύθυνη Οδήγηση 2023 στους νέους κάτω των 35 ετών, ιδιαίτερα στους άνδρες, υπάρχει υπερεκπροσώπηση επικίνδυνης συμπεριφοράς που συνδέεται με τη χρήση κινητού καθώς το 23% παρακολουθεί ταινίες ή βίντεο ενώ οδηγεί. Την ίδια στιγμή το 76 % των Ευρωπαίων οδηγών χρησιμοποιεί το smartphone ή προγραμματίζει το GPS ενώ οδηγεί και παράλληλα 6 στους 10 τηλεφωνούν ενώ οδηγούν.

Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις που εντόπισε το Newsbeast και κατέγραψε ο φωτογραφικός του φακός το πρωί της Παρασκευής (2/6) στους δρόμους της αθηναϊκής πρωτεύουσας. Πρόκειται για εικόνες που λίγο πολύ όλοι βλέπουμε στην Αθήνα και στις μεγάλες λεωφόρους της.

Κίνηση

Ποια είναι η ποινή και το πρόστιμο για όσους οδηγούν και χρησιμοποιούν το κινητό

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το να έχει κάποιος το κινητό τηλέφωνο στα χέρια του ενώ οδηγεί θεωρείται επικίνδυνη παράβαση και αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Ως εκ τούτου επισύρει πρόστιμο 100 ευρώ για τους οδηγούς αυτοκινήτων και 150 ευρώ για τους οδηγούς μηχανών αλλά και την ποινή της αφαίρεσης των πινακίδων και της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Σε περίπτωση, μάλιστα, υποτροπής μέσα σε διάστημα έξι μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η χρήση του κινητού τηλεφώνου εν ώρα οδήγησης επιτρέπεται μόνο όταν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ασύρματο Bluetooth. Αντιθέτως, δεν επιτρέπεται η χρήση του κινητού συνδυάζοντάς το με ενσύρματα ακουστικά τύπου hands free.

TAGS

Related Articles

Alfa Romeo Stelvio. Ανανεωμένη και σε σαφώς  καλύτερες τιμές

cars

BMW M5 Competition στα 307 km/h (vid)

cars

Volvo. Αποκαλύπτει το σχέδιο της για το περιβάλλον

cars

Καρναβάλι Νάξου 2024: Ξέφρενο πάρτι στο νησί της Αριάδνης – Δείτε φωτογραφίες και βίντεο

cars

Πρωθ. Ιταλίας – Παράλογη η κατάργηση των Μ.Ε.Κ.

cars

Το Toyota Hilux GR Sport έρχεται τον Οκτώβριο.

cars

40 χρονια Quattro από την Audi. Ηταν η μεγάλη αλλαγή

cars

Εξαφάνιση Μαντλίν ΜακΚάν: Ψάχνουν και δεύτερο άτομο – Έφοδος της αστυνομίας στο σπίτι υπόπτου

cars

Ford Transit & Transit Custom. «Ασφαλής» διάκριση από τον Euro NCAP

cars