1 Σεπτεμβρίου 2026, 16:18
Η παραγωγή του Fiat 500 στο ιστορικό εργοστάσιο του Mirafiori διακόπτεται ξανά, λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστροφή των εργαζομένων στις γραμμές συναρμολόγησης. Η Stellantis προχωρά σε νέα προσωρινή παύση λειτουργίας της μονάδας στο Τορίνο, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή εξαρτήματα κινητήρων για να συνεχιστεί η παραγωγή του Fiat 500 σε κανονικούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η παραγωγή θα ανασταλεί στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου. Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το εργοστάσιο είχε επαναλειτουργήσει μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από θερινή διακοπή διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.
Το Mirafiori είναι η μοναδική μονάδα παραγωγής της νέας γενιάς του Fiat 500, τόσο στην αμιγώς ηλεκτρική όσο και στη νέα υβριδική έκδοσή του. Ως εκ τούτου, οι επαναλαμβανόμενες παύσεις ενδέχεται να επηρεάσουν σταδιακά τους χρόνους παράδοσης του μοντέλου στις ευρωπαϊκές αγορές.
Τρεις ημέρες διακοπής και δύο διαφορετικές εξηγήσεις
Η Stellantis αποδίδει τη νέα διακοπή στην έλλειψη εξαρτημάτων για τους κινητήρες. Συγκεκριμένα, το εργοστάσιο της Teksid στο Carmagnola, κοντά στο Τορίνο, δεν παράγει αυτή την περίοδο αρκετά εξαρτήματα για να καλύψει τις ανάγκες του Mirafiori.
Όπως υποστηρίζει ο όμιλος, η αιτία είναι η υψηλότερη από την αναμενόμενη ζήτηση για υβριδικά αυτοκίνητα. Η δυναμικότητα της μονάδας παραγωγής κινητήρων είχε υπολογιστεί με βάση μικρότερο αριθμό παραγγελιών και πλέον καταβάλλεται προσπάθεια προσαρμογής της παραγωγής στα νέα δεδομένα.
Παρόμοια προβλήματα είχαν καταγραφεί και πριν από τη θερινή διακοπή. Στα τέλη Ιουνίου είχε προστεθεί μία ακόμη εβδομάδα παύσης στο πρόγραμμα του εργοστασίου, λόγω ελλείψεων σε κινητήρες, προφυλακτήρες και ηλεκτρονικούς αισθητήρες.
Τα ιταλικά συνδικάτα, ωστόσο, δεν συμφωνούν ως προς την πραγματική αιτία των διακοπών. Η FIM-CISL επιβεβαιώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν συνεχείς δυσκολίες στην προμήθεια των συστημάτων κίνησης. Από την πλευρά της, η FIOM-CGIL εκτιμά ότι οι επαναλαμβανόμενες παύσεις συνδέονται με τη χαμηλότερη από την αρχικά προβλεπόμενη ζήτηση για το Fiat 500.
Η FIOM υποστηρίζει ότι δεν μπορεί κάθε διακοπή να αποδίδεται αποκλειστικά στην εφοδιαστική αλυσίδα και ζητά την παρέμβαση των ιταλικών θεσμών, ώστε να προστατευθούν το Mirafiori και το ευρύτερο δίκτυο προμηθευτών της αυτοκινητοβιομηχανίας στο Πιεμόντε.
Η αντιπαράθεση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η παραγωγή του νέου 500 Hybrid ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2025, με στόχο να ενισχύσει εκ νέου τον όγκο εργασιών στο ιστορικό εργοστάσιο. Η Fiat είχε εκτιμήσει ότι, σε πλήρη δυναμικότητα, το μοντέλο θα μπορούσε να προσθέσει περίπου 100.000 αυτοκίνητα ετησίως στην παραγωγή του Mirafiori.
Για την ενίσχυση της γραμμής παραγωγής ενεργοποιήθηκε δεύτερη βάρδια από τα μέσα Μαρτίου, ενώ ανακοινώθηκαν περισσότερες από 430 νέες προσλήψεις στο Τορίνο και σε άλλες εγκαταστάσεις της περιοχής. Παρ’ όλα αυτά, οι διαδοχικές παύσεις δείχνουν ότι η επιστροφή του εργοστασίου σε σταθερούς ρυθμούς εξακολουθεί να αποτελεί δύσκολο εγχείρημα.
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για αλλαγές στους χρόνους παράδοσης, στις τιμές ή στη διαθεσιμότητα του Fiat 500 Hybrid στην ελληνική αγορά. Η τριήμερη διακοπή, από μόνη της, δεν σημαίνει ότι θα εμφανιστούν άμεσα ελλείψεις.
Εάν, όμως, τα προβλήματα στην προμήθεια κινητήρων συνεχιστούν και συνοδευτούν από νέες παύσεις, είναι πιθανό να ασκηθεί πίεση στην τροφοδοσία των ευρωπαϊκών δικτύων, ιδίως σε συγκεκριμένες εκδόσεις, επίπεδα εξοπλισμού ή χρωματικούς συνδυασμούς.
Το νέο 500 Hybrid διατίθεται ήδη στην Ελλάδα σε αμάξωμα Hatchback και Cabrio, με επίπεδα εξοπλισμού Pop, Icon και la Prima. Η τιμή εκκίνησης, με την ισχύουσα προωθητική ενέργεια που ανακοινώθηκε στις 3 Αυγούστου, διαμορφώνεται στα 18.990 ευρώ.
Κάτω από το καπό βρίσκεται ο τρικύλινδρος FireFly των 1,0 λίτρων, ο οποίος διαθέτει ήπιο υβριδικό σύστημα 12 Volt. Αποδίδει 65 ίππους και συνδυάζεται αποκλειστικά με χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων και σύστημα Stop&Start.
Στην Ελλάδα, το μοντέλο καλύπτεται από εργοστασιακή εγγύηση οκτώ ετών ή 120.000 χιλιομέτρων, η οποία είναι μεταβιβάσιμη. Προς το παρόν, οι παραγγελίες και οι πωλήσεις συνεχίζονται κανονικά.
Η νέα διακοπή δεν συνδέεται με τεχνικό ελάττωμα ή ανάκληση αυτοκινήτων που έχουν ήδη παραδοθεί. Πρόκειται αποκλειστικά για ζήτημα παραγωγής και εφοδιασμού. Το κρίσιμο στοιχείο είναι αν η Stellantis θα καταφέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να αυξήσει την παραγωγή κινητήρων ή αν το Mirafiori θα οδηγηθεί σε ακόμη μία παύση.


