CARSNEWS
MARKET

Η σχεδιαστική φιλοσοφία Kodo της Mazda

Με την σχεδιαστική έκφραση “Kodo – Soul of Motion” ο επικεφαλής σχεδιαστής Ikuo Maeda καθόρισε μία νέα και πιο τολμηρή πορεία στο σχεδιασμό της Mazda, η οποία παρουσιάστηκε πριν 10 χρόνια στη Διεθνή Έκθεση του το “σώμα” του πρωτοτύπου Shinari.

Μία δεκαετία από τότε, το Kodo Design γίνεται όσο ποτέ άλλοτε δημοφιλές, με τα αυτοκίνητα που σχεδιάζονται με γνώμονα τη συγκεκριμένη προσέγγιση να συνεχίζουν να κερδίζουν βραβεύσεις, όπως το “World Design Car of the Year” στο Mazda3, το 2020.

Από την πρώτη του παρουσίαση πριν δέκα χρόνια, το Kodo Design αποτέλεσε τον πυρήνα του σχεδιασμού αρκετών αυτοκινήτων της Mazda -από τη νέα υλοποίηση του εμβληματικού Mazda MX-5, μέχρι το πρώτο ηλεκτρικό όχημα της εταιρείας, το MX-30. Εντούτοις, η βασική ιδέα του Kodo Design παραμένει αναλλοίωτη.


Η λέξη Kodo ουσιαστικά μεταφράζεται ως “καρδιοχτύπι”, με την προσθήκη όμως της έννοιας ότι ‘δίνω πνοή σε κάτι’, “δίνω ψυχή”. Αυτή η ιδέα αποτέλεσε και την πεμπτουσία του τρόπου με τον οποίο η Mazda ανέκαθεν αντιμετώπιζε το design.


“Στην Ιαπωνία πιστεύουμε ότι οι τεχνίτες δίνουν πνοή σε οτιδήποτε φτιάχνουν. Πιστεύουμε ότι μια μορφή που βγαίνει με αγάπη και πολύ κόπο από ένα ανθρώπινο χέρι, έχει ψυχή”, εξηγεί ο Ikuo Maeda. Έτσι, το “Soul of Motion” έχει διπλή σημασία, εκφράζοντας τόσο την ουσία της κίνησης, όσο και την “ψυχή” που διαποτίζεται στο αυτοκίνητο από τους τεχνίτες της Mazda.

Τα πρώτα σχέδια εμπνεύστηκαν έντονα από την εικόνα ενός τσιτάχ έτοιμο να επιτεθεί, ενώ τα πιο πρόσφατα επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην πρόκληση ενός ισχυρού και συναισθηματικού σχεδιασμού με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία. Ένα σημείο καμπής για αυτήν τη δεύτερη φάση του Kodo Design ενσαρκώνεται με τα πρωτότυπα RX-Vision και Vision Coupe, τα οποία παρουσιάστηκαν στη Διεθνή Έκθεση του Τόκυο το 2015 και 2017 αντίστοιχα, αποτελώντας τους προάγγελους της νέας θεώρησης της κομψότητας, προβάλλοντας ταυτόχρονα την αισθητική του μινιμαλισμού μέσω της υιοθέτησης του αναβαθμισμένου Kodo Design. 

Οι δυναμικές φόρμες έγιναν εφικτές χάρη στην πλήρη απουσία κάθε περιττού στοιχείου ώστε να παρουσιαστεί στο μεγαλύτερο βαθμό η ομορφιά της κίνησης. Απαλείφοντας, για παράδειγμα, τις εξωτερικές ακμές, δημιουργείται ένας κενός χώρος στα πλευρικά πάνελ του αμαξώματος, που λειτουργεί ως άδειος και διαρκώς μεταβαλλόμενος καμβάς που ευνοεί τα παιχνίδια του φωτός και της σκιάς – μια “less is more” αισθητική που είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την ιαπωνική κληρονομιά της Mazda. 

Τα αυτοκίνητα που δημιουργήθηκαν με βάση τη φιλοσοφία του Kodo Design κατακτούν συνεχώς διάφορες διεθνείς διακρίσεις. Τόσο το RX-Vision όσο και το Vision Coupe κέρδισαν τον τίτλο του “Ομορφότερου Concept Car της χρονιάς” και το ανανεωμένο Mazda MX-5 κέρδισε το “World Car Design Awar” το 2015. Οι πιο πρόσφατες βραβεύσεις περιλαμβάνουν το “Red Dot Award 2020” στην κατηγορία “Σχεδιασμός προϊόντος” για το Mazda CX-30 και το νέο Mazda MX-30, ενώ το Mazda3 κατέκτησε τον τίτλο “World Car Award 2020” στην κατηγορία του σχεδιασμού.

Καθώς η Mazda συνεχίζει να συνδυάζει την αγάπη της οδήγησης με το υψηλής αισθητικής εσωτερικό και εξωτερικό design, η μινιμαλιστική κομψότητα και η συναισθηματική γοητεία του Kodo Design θα παραμένουν βασικά συστατικά της ταυτότητας της μάρκας.


 

Related Articles

Έπεσαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούνιο στην ευρωπαϊκή αγορά

cars

Οδηγούμε το Peugeot 2008 1.2 PureTech 110PS EAT6 Allure

cars

Δρόμος-φορτιστής για ηλεκτρικά οχήματα

cars

H νέα BMW Σειρά 3 είναι πεντάστερη

cars

Fiat Concept Centoventi, ένας λευκός καμβάς έτοιμος να πάρει χρώμα στα «θέλω» σας

cars

Ο «Πολυνίκης» 3κύλινδρος κινητήρας 1.0L EcoBoost

cars

Μια δεκαετία διακρίσεων για το ηλεκτρικό Nissan Leaf

cars

Στο πένθος η Formula 1 λίγες ώρες πριν την έναρξη της σεζόν

cars

Ξεκινά η κατασκευή της γραμμής παραγωγής για το Jeep Compass στο Μέλφι

cars