CARSNEWS
NEW MODELS

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν αυτές των diesel στην Ευρώπη!

Για όσους παρακολουθούν τα πράγματα, η αλήθεια είναι ότι αυτή η στιγμή έμοιαζε να πλησιάζει. Ίσως όχι φέτος αλλά σίγουρα θα το ζούσαμε εντός του 2021. Τελικά, η υπέρβαση έγινε το μήνα που μας πέρασε.

Η συνεχώς αυξανόμενη ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών και των mild hybrid, υβριδικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, σε συνδυασμό με τα κίνητρα που έχουν θεσπίσει αρκετές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οδήγησαν τα ηλεκτροδοτούμενα αυτοκίνητα να αγγίξουν το 25% επί του συνόλου των πωλήσεων.

Στη γενικότερη εικόνα θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την επιρροή της πανδημίας του Κορωνοϊού. Ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο ενιάμηνο του 2019 οι συνολικές πωλήσεις βρίσκονται κάτω κατά 29%, με αντίστοιχα διψήφια νούμερα στην πτώση βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων, τα αυτοκίνητα με κάποια μορφή ηλεκτροκίνησης ακολουθούν μία εξαιρετικά ενθαρρυντική πορεία.

Για πρώτη φορά οι ταξινομήσεις EV και υβριδικών μοντέλων ξεπέρασαν το φράγμα των 300.000 μονάδων, αγγίζοντας τα 327.800. από αυτά το 53% αφορά τα «λιγότερο» ηλεκτροκίνητα (mild hybrid και υβριδικά) ενώ τα υπόλοιπα είναι PHEV και BEV. Στον αντίποδα, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ, 24,8%, τον προηγούμενο μήνα.

Σημειολογικά αποτελεί ενδιαφέρον να θυμηθούμε πως ακριβώς 10 χρόνια πριν, τα πετρελαιοκίνητα οχήματα αποτελούσαν τον κυρίαρχο της ευρωπαϊκής αγοράς, με ποσοστό 50% επί του συνόλου, τη στιγμή που τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα δεν άγγιζαν το 1%.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Felipe Munoz, Global Analyst της JATO Dynamics, «η μετάβαση από τα ICE (Internal Combustion Engine) στα EV (Electric Vehicle) επιτέλους πραγματοποιείται. Παρότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές πολιτικές και κίνητρα, οι καταναλωτές είναι επίσης έτοιμοι να υιοθετήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες».

Αναφορικά με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα, η κυριαρχία της Tesla δείχνει να κλονίζεται, καθώς συνολικά οι εταιρίες του ομίλου Volkswagen παίρνουν πλέον τα ηνία επί των πωλήσεων. Η πρόσφατη κυκλοφορία του νέου VW ID. 3, καθώς και το αναμενόμενο ID.4 αναμένεται να ανοίξουν περαιτέρω την ψαλίδα. Μέχρι τουλάχιστον την ολοκλήρωση της γραμμής παραγωγής της Tesla στην Ευρώπη.

Τώρα για τα plug-in υβριδικά μοντέλα, την πρώτη θέση για το μήνα που μας πέρασε κατέκτησε η Mercedes-Benz, με τις υπόλοιπες θέσεις στο βάθρο να καταλαμβάνουν οι Volvo και BMW αντίστοιχα.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

3ο Podilato.eu Cup – Velos Bike & Fun 2019. Απολαυστικό για όλους

cars

Όλες οι νέες τιμές των ΙΧ στον υπολογιστή σας με ένα click!

cars

Νέα έκδοση για το Ford Puma στη Φρανκφούρτη

cars

Σοκαριστικό videο: Δείτε τι γίνεται σε σύγκρουση νταλίκας-αυτοκινήτου

cars

Renault Megane RS Trophy R. Σκληροπυρηνικό

cars

Απεβίωσε ο ιδρυτής της Daewoo Motors

cars

Δοκιμάζουμε το δυναμικό Audi A1 Sportback 35 150PS S-Tronic

cars

Land Rover Discovery Sport. Όχι απλά ανανεωμένο. Εντελώς νέο!

cars

H Lancia Delta θα μπορούσε να επιστρέψει ως SUV

cars