Στις 24 Σεπτεμβρίου 1834, ξεκινάει στο Ναύπλιο μία από τις πιο σημαντικές δίκες της ελληνικής ιστορίας: η περίφημη «Δίκη των Δικαστών» Γεώργιου Τερτσέτη και Αναστάσιου Πολυζωίδη. Οι δύο δικαστές, με απαράμιλλο θάρρος και πίστη στην αλήθεια και το δίκαιο, είχαν αρνηθεί στη δίκη που προηγήθηκε να υπογράψουν την καταδίκη σε θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και του Δημητρίου Πλαπούτα.
Η δίκη τους αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σημαντικά σημεία καμπής στη νεοσύστατη ελληνική πολιτεία, καθώς οι πιέσεις που δέχτηκαν ήταν τεράστιες. Ο Κολοκοτρώνης, μαζί με τον συναγωνιστή του Δημήτριο Πλαπούτα, κατηγορήθηκαν για συνωμοσία εναντίον του βασιλέα Όθωνα και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την εσχάτη των ποινών. Ωστόσο, όταν η δίκη ολοκληρώθηκε, οι Πολυζωίδης και Τερτσέτης αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απόφαση που ήθελε την καταδίκη του θρυλικού Στρατηγού.
Οι δύο δικαστές, σε μία πρωτόγνωρη για τα τότε δεδομένα πράξη αμφισβήτησης της εξουσίας, προτίμησαν να σταθούν απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο, υποστηρίζοντας ότι η δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Η στάση τους αυτή οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις και πιέσεις για να «συμμορφωθούν», κάτι που αρνήθηκαν σθεναρά, με αποτέλεσμα να βρεθούν και οι ίδιοι κατηγορούμενοι.
Η «Δίκη των Δικαστών» προκάλεσε σάλο στην ελληνική κοινωνία της εποχής. Όμως, με τη στήριξη του λαού και τη δημοκρατική αίσθηση του δικαίου, οι δύο δικαστές αθωώθηκαν πανηγυρικά. Η νίκη αυτή της δικαιοσύνης, όπως και η ακλόνητη στάση των Τερτσέτη και Πολυζωίδη, έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας πως οι νόμοι πρέπει να υπηρετούν το δίκαιο και όχι την πολιτική.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
622: Ολοκληρώνεται η Εγίρα, η μετοικεσία του προφήτη Μωάμεθ από τη Μέκκα στην πόλη Γιατρίμπ, που αργότερα θα ονομαστεί Μεδίνα. Αφορμή για την απόδραση του Μωάμεθ από την πόλη της Μέκκας στάθηκε η αποκήρυξη των ιδεών του από το νέο αρχηγό της δυναστείας των Κουρές, Αμπού Ζαλ. Η χρονιά θα αποτελέσει το έτος 1 του μουσουλμανικού ημερολογίου.
1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπογράφει το ψήφισμα για την ίδρυση Γενικού Ταχυδρομείου για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
1869: «Μαύρη Παρασκευή» στις ΗΠΑ. Σημειώνεται οικονομική κρίση με απότομη και δραματική πτώση των χρηματοοικονομικών αγορών. Αιτία η απόπειρα δύο κερδοσκόπων, των Τζέιμς Φισκ και Τζέι Γκουλντ, να χειραγωγήσουν την αγορά χρυσού.
1908: Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
1948: Ο γιαπωνέζος μηχανικός Σοϊτσίρο Χόντα ιδρύει την εταιρεία Honda. Αρχικώς κατασκευάζει μοτοσικλέτες, στη συνέχεια όμως θα επεκταθεί και στα αυτοκίνητα.
2000: Ο Κάχι Κακιασβίλι κερδίζει το τρίτο του συνεχόμενο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και δεύτερο για την Ελλάδα, στην κατηγορία των 94 κιλών της άρσης βαρών, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ. Την ίδια ημέρα, ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο αγώνισμα των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική, με 9.762 βαθμούς.
2002: Η προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία, Άνγκελα Μέρκελ, αναλαμβάνει την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας.
2008: Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» αποπειράται βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Shell στο Παλαιό Φάληρο.
Γεννήσεις
1882 – Καρλ Ραπ, γερμανός μηχανικός, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW.
1924 – Βούλα Ζουμπουλάκη, ελληνίδα ηθοποιός.
1937 – Τάκης Λουκανίδης, ποδοσφαιριστής της Δόξας Δράμας και του Παναθηναϊκού, για πολλούς ο πληρέστερος έλληνας ποδοσφαιριστής.
1962 – Νία Βάρνταλος, ελληνοκαναδή ηθοποιός, σεναριογράφος και παραγωγός
Θάνατοι
1845 – Ανδρέας Σ. Λόντος, έλληνας πολιτικός
1920 – Πέτερ Καρλ Φαμπερζέ, ρώσος κοσμηματοποιός
2004 – Φρανσουάζ Σαγκάν, Γαλλίδα συγγραφέας
Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες
Ημέρα Ενημέρωσης για την Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία
Σήμερα γιορτάζουν
Θέκλα, Κόπρος, Μυρσίνη, Περσεφόνη, Μυρτώ, Πέρσης