CARSNEWS
NEW MODELS

Στην κορυφή του κόσμου: Αυτά είναι τα δέκα ταχύτερα αυτοκίνητα του πλανήτη!

Η ταχύτητα, για πολύ κόσμο, μπορεί να είναι εθιστική. Αυτό το έχουμε γράψει άπειρες φορές. Πόση όμως ταχύτητα μπορεί να θεωρηθεί πολλή; Ποιο είναι το νούμερο πάνω από το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ένα αυτοκίνητο πραγματικά γρήγορο; Εδώ θα ανοίξουμε μία παρένθεση και θα πούμε -για να παρηγορηθούμε όλοι οι κοινοί θνητοί- πως η ταχύτητα είναι σχετικό μέγεθος. Δεν είναι ίδια τα 120 km/h της εθνικής με τα 120 km/h επάνω στην Πάρνηθα.

Από κάποιο σημείο και πάνω, ωστόσο, το περιβάλλον δεν παίζει μεγάλο ρόλο. Ακόμη και αν βρίσκεσαι σε κάποιον αεροδιάδρομο, εφόσον το κοντέρ δείχνει 300, τα χέρια σφίγγουν στο τιμόνι, οι αισθήσεις οξύνονται και ο ιδρώτας κυλάει ευκολότερα από το μέτωπο. Για αυτήν ακριβώς τη λίγκα θα μιλήσουμε στο παρών άρθρο, εξετάζοντας κάποια από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στην κορυφή αυτής. Η αλήθεια είναι ότι αφησαμε έξω ένα δύο πραγματικά γρήγορα μοντέλα, για να προσθέσουμε κάποια άλλα, ελαφρά πιο αργά μεν, αλλά σημαντικότερα στη λίγκα των hypercars. Ελπίζουμε να σας αρέσουν. 

Koenigsegg Jesko Absolut: 531 km/h

Οι Σουηδοί είναι σίγουρο πως έχουν να προσφέρουν στο σύγχρονο δυτικό πολιτισμό και άλλα πράγματα, πέρα από τα IKEA. Η Koenigsegg για παράδειγμα, έχει να επιδείξει μερικά ιδιαίτερα εξωτικά υπεραυτοκίνητα, με το τελευταίο της, το Jesko Absolut, να ξεχωρίζει. Με 1.600 ίππους ισχύος και 1.500 Nm ροπής, μιλάμε για ένα πραγματικό κτήνος, ικανό να επιταχύνει μέχρι τα 531 km/h!

Το νούμερο αυτό, ωστόσο, είναι εν μέρει πραγματικό. Ναι μεν έχει επιβεβαιωθεί σε προσομοιώσεις στον υπολογιστή, μία σειρά λόγων όμως, όπως η αδυναμία εύρεσης ελαστικών που θα αντέχουν σε τέτοιες ταχύτητες, δεν έχει επιτρέψει ακόμη μία πραγματική δοκιμή στην πράξη.

SSC Tuatara: 508 km/h

Εδώ η όλη ιστορία σηκώνει αρκετή κουβέντα, καθώς παρότι η εταιρία επιβεβαίωσε ότι έπιασε μέση ταχύτητα 508 km/h στην επίσημη δοκιμή του Tuatara (ως μέσο όρο δύο περασμάτων) μετέπειτα έρευνα από τρίτους έδειξε ότι τα δεδομένα της τηλεμετρίας δεν συμφωνούσαν με το υλικό των βίντεο.

Απάτη ή όχι δεν το γνωρίζουμε, το σίγουρο όμως είναι ότι μιλάμε για ένα όχημα 1750 ίππων με 1.735 Nm ροπής! Με την ίδια ευκολία που ένα μικρομεσαίο επιταχύνει στα 100 km/h αυτό επιταχύνει στα 300! Όσο για την ιστορία που προαναφέραμε, η εταιρία έχει δηλώσει ότι θα επαναλάβει τη μέτρηση, καθώς πλέον διακυβεύεται το κύρος της.

Hennessey Venom F5: 500 km/h

Εφοδιασμένο με ένα twin-turbo V8 των 6,6 λίτρων, με ισχύ 1.817 PS και ροπή 1.617 Nm, το Venom F5 είναι ένα από εκείνα τα μετρημένα στα δάχτυλα μοντέλα που ισχυρίζονται ότι μπορούν να αγγίξουν τα 500 km/h! Το εν λόγω μοντέλο κατασκευάζεται στο Τέξας, σε μικρή παραγωγή όπου θα περιοριστεί στα 24 κομμάτια.

Ενδεικτικά, το 0-100 km/h ολοκληρώνεται σε μόλις 2,6 sec, το 0-200 km/h σε 4,7 και το 0-300 km/h σε 8,4 sec. Το πάτωμα που χρησιμοποιεί η εταιρία είναι καινούριο, κατασκευασμένο από ανθρακονήματα και ζυγίζει μόλις 86 κιλά. Όσο για τη θηριώδη ισχύ, μεταφέρεται όλη στους πίσω τροχούς. Εδώ δεν υπάρχει τετρακίνηση…

Bugatti Chiron Super Sport 300 : 489 km/h

Στη συγκεκριμένη λίστα, η Bugatti είναι πιθανά η εταιρία που θα αναγνωρίζουν οι περισσότεροι – μη σχετικοί με το αντικείμενο. Η ultra-luxury φίρμα είναι αυτή που τις τελευταίες δύο δεκαετίες ώθησε τους υπολοίπους να ασχοληθούν με την έννοια της τελικής ταχύτητας.

Πρακτικά θα μπορούσαμε να μιλάμε για διάφορες προτάσεις της, επιλέγουμε όμως να αναδείξουμε την ταχύτερη, τη Chiron Super Sport 300 . Αυτή διαθέτει τον θηριώδη W16 των 8.0 λίτρων, αποδίδοντας 1.600 ίππους και άλλα τόσα Nm ροπής. Η εταιρία μιλάει για ταχύτητες άνω των 300 μιλίων την ώρα (εξ ου και το 300 ), ενώ έχει καταφέρει να δει στην πράξη, σε δοκιμές, τα 304 mph (ή 489 km/h).

Aston Martin Valkyrie: 402 km/h

Από τις DB5 του James Bond μέχρι την εξωτική Valkyrie, η απόσταση φαντάζει χαώδης. Και όμως, η Aston Martin αποφάσισε τα προηγούμενα χρόνια να δοκιμάσει την τύχη της στην κατηγορία των hypercar, με ένα μοντέλο κατασκευασμένο σε συνεργασία με την αγωνιστική ομάδα Red Bull Racing, της Formula 1.

Η Valkyrie κρύβει στα σπλάχνα της έναν ατμοσφαιρικό V12 της Cosworth, ο οποίος αποδίδει «μόλις» 1.160 ίππους και 900 Nm ροπής. Τα νούμερα αυτά ίσως να δείχνουν λίγα, σε σχέση με τα όσα προαναφέραμε, επαρκούν όμως για να χαρίσουν τελική ταχύτητα άνω των 400 km/h στο αυτοκίνητο. Τη συγκεκριμένη, πάντως, θα προτιμούσαμε να την οδηγούμε στην πίστα, παρά να εξερευνούμε τα όρια του κοντέρ σε κάποια μεγάλη ευθεία

Koenigsegg Gemera: 400 km/h

Για ένα αυτοκίνητο με κινητήρα μόλις τριών κυλινδρων, το Gemera δεν τα πάει και άσχημα… Για να πούμε την αλήθεια, βέβαια, πέρα από το συμβατικό μοτέρ, το συγκεκριμένο έχει και τρεις ακόμα ηλεκτροκινητήρες, ώστε να αγγίζει τα 400 km/h. Αναφορικά με τη συνδυαστική του ισχύ, ανέρχεται στους 1.700 ίππους. Πιο εντυπωσιακό όμως είναι το νούμερο της ροπής, με 3.500 Nm!

Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο, δεν είναι οι επιδόσεις αλλά το αμάξωμα. Εδώ δεν μιλάμε για κάποιο διθέσιο hypercar αλλά για ένα τετραθέσιο μοντέλο, με χώρο για αποσκευές! Όπως χαρακτηριστικά το προσεγγίζει ο ιδρυτής της φίρμας, Christian von Koenigsegg, πρόκειται για ένα Mega-GT, το πρώτο της κατηγορίας του.

Rimac Concept_One: 355 km/h

Για μία αρκετά νέα εταιρία από την Κροατία, το να βρίσκεται υπό συζήτηση εάν θα εξαγοράσει τη Bugatti, κάτι θα πρέπει να λέει για το ποιόν της Rimac. Εδώ θα μπορούσαμε να αναφερθούμε για το γεγονός ότι πίσω από αυτή βρίσκεται σε ένα ποσοστό η Porsche, μιας όμως που δεν σκοπεύουμε να μιλήσουμε για μετοχές αλλά για ταχύτητα, καλύτερα να περιοριστούμε στο Concept_One.

Για όσους δεν το έχουν ξανακούσει, πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο (το μόνο στην εν λόγω λίστα, αφού η Lotus ακόμα κρατά κλειστά τα χαρτιά της Evija) συνολικής ισχύος 1224 ίππων. Οι κατασκευαστές του υπόσχονται 350 km αυτονομία, καθώς και έναν ακόμη ισχυρότερο διάδοχο, το Concept_Two, με 1.914 ίππους και τελική ταχύτητα 415 km/h.

Lamborghini Sian Roadster: 350 km/h

Για να είμαστε ειλικρινείς, την ίδια τελική ταχύτητα των 350 km/h αγγίζει και η κλειστή εκδοχή της Sian. Σε ένα roadster όμως, αυτό το νούμερο φαντάζει πιο τρομακτικό, από κάθε άποψη. Όσο για τη Lamborghini, θα κατασκευάσει μόλις 19 αντίτυπα από συγκεκριμένο, με κόστος άνω των 3 εκ. ευρώ έκαστο!

Υπεύθυνο για τη συνολική ισχύ των 819 PS είναι ένα υβριδικό σύστημα, αποτελούμενο από έναν ηλεκτροκινητήρα και το V12 που συναντάμε και στην Aventador SVJ. Μικρή λεπτομέρεια πως ο ηλεκτροκινήρας είναι μόλις 34 ίππων, ενώ δεν χρησιμοποιείται κάποια κλασική μπαταρία αλλά ένας υπερπυκνωτής, για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών.

Mercedes-AMG One: 349 km/h

Εδώ έχουμε ίσως να κάνουμε με το απόλυτο hypercar για πίστα, αντίστοιχο της Aston Martin Valkyrie. Η Mercedes-AMG φρόντισε να χρησιμοποιήσει όλη τη διαθέσιμη τεχνολογία από τη Formula 1 και ταυτόχρονα να δανειστεί και έναν κινητήρα 1,6 λίτρων από τα μονοθέσια, τον οποίο συμπλήρωσε με τρία ακόμη ηλεκτρικά μοτέρ.

Η συνολική ισχύς, ανεπιβεβαίωτα, αγγίζει τους 1.200 ίππους. Το ίδιο ισχύει και για την τελική ταχύτητα των 349 km/h. Τα λίγα αντίτυπα που θα παραχθούν από την AMG One, θα κοστίζουν γύρω στα 2,5 εκ. ευρώ και αναμφίβολα θα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση από κάθε άλλο όχημα της συγκεκριμένης λίστας.

Ferrari SF90 Stradale: 340 km/h

Εδώ πέφτουμε ακόμα περισσότερο, από άποψης ισχύος. Για την ακρίβεια, δεν αγγίζουμε καν τους 1.000 ίππους. Λογίζουμε όμως εξίσου σημαντικό τον μόλις ένα ίππο, που στέκει περήφανα επάνω στο καπό της… Η SF 90 Stradale είναι η γρηγορότερη Ferrari που έχει παρουσιαστεί ποτέ, εφοδιασμένη με υβριδικό σύστημα 986 PS.

Δεν πρόκειται για τη φυσική διάδοχο της LaFerrari, καταφέρνει όμως να προσφέρει το 0-100 σε μόλις 2,5 sec και τελική 340 km/h. Στην πράξη, ανήκει στην κατηγορία εκείνων των αυτοκινήτων που δεν βλέπουν ούτε με κιάλια τα 500 km/h των πρώτων στη λίστα μοντέλων. Αν τα πετάξει όμως κανείς ταυτόχρονα μέσα στην πίστα, δεν χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ για να αποφασίσουμε που θα ποντάραμε τα λεφτά μας.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η SEAT επεκτείνει κατά 3 μήνες την εργοστασιακή της εγγύηση

cars

Δοκιμάζουμε το ανανεωμένο Audi A4 35 TFSI MHEV S-Tronic 150 PS

cars

Ο νέος V6 3.0 diesel των Range Rover αποδίδει μέχρι και 350 PS

cars

Η Kia θα συστηθεί εκ νέου μέσω του Plan S και του νέου λογότυπού της

cars

dΝέο Fiat Ducato. Διαθέσιμο και στη χώρα μας

cars

Ford Focus: Το πιο διασκεδαστικό μεσαίο οικογενειακό είναι και το πιο hi-tech (Video)

cars

Μια Porsche με τη θέση του οδηγού στο κέντρο!

cars

Ανοικτές οι εκθέσεις αυτοκινήτων και τα συνεργεία

cars

13 μοντέλα -και SUV- σε 3 χρόνια, το πλάνο της Maserati

cars