CARSNEWS
MARKET

Το ανανεωμένο Mazda CX-5

Μία αναβαθμισμένη έκδοση του Mazda CX-5 είναι τώρα διαθέσιμη σε ολόκληρη την Ευρώπη, με το ιαπωνικό SUV να διατίθεται και στην ειδική έκδοση με την ονομασία Homoura.

Το Mazda CX-5 του 2021 διαθέτει αναβαθμισμένη τεχνολογία επικοινωνίας οδηγού-αυτοκινήτου (Human Machine Interface/HMI), για περισσότερη ευκολία, ηρεμία και ασφάλεια. Αντίστοιχη αναβάθμιση έχουν δεχθεί ο κινητήρας και το σύστημα μετάδοσης, για καλύτερη απόκριση και οδηγική εμπειρία, ενώ μειωμένες εμφανίζονται και οι εκπομπές του CO2.

Το αναβαθμισμένο σύστημα HMI περιλαμβάνει μία νέα, ταχύτερη και ευκρινέστερη κεντρική οθόνη 10,25 ιντσών, και ακόμα πιο διαισθητικό έλεγχο μέσω του Commander με διευρυμένη γκάμα δικτυωμένων υπηρεσιών, που λειτουργούν μέσω του τελευταίου MyMazda App, το οποίο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα από το τέλος του 2021. Το νέο μοντέλο εφοδιάζεται με πολυάριθμα συστήματα και λειτουργίες που συμβάλλουν στην ηρεμία και τη διευκόλυνση, όπως είναι το εξ αποστάσεως κλείδωμα των θυρών, το σύστημα εύρεσης της θέσης του αυτοκινήτου (Vehicle Finder), ο εξ αποστάσεως προγραμματισμός πολλαπλών προορισμών πλοήγησης, το σύστημα ενημέρωσης για την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου (Vehicle Health Report), κλείσιμο ραντεβού για service, οδική βοήθεια και προειδοποίηση κινδύνου (Security Alert).

Οι πολλές επεμβάσεις και βελτιώσεις στον κινητήρα έχουν ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση καλύτερης και περισσότερο φιλικής προς το περιβάλλον οδηγικής εμπειρίας. Μεταξύ αυτών και η βελτιωμένη λειτουργία του γκαζιού, η καλύτερη απόκριση του κινητήρα στις εντολές του οδηγού, η αναβαθμισμένη απόκριση του αυτόματου κιβωτίου των 6 ταχυτήτων και οι περιορισμένες εκπομπές του CO2. Επιπλέον, ο diesel κινητήρας Skyactiv-D 2.2, απόδοσης 184 ίππων, συνδυάζεται για πρώτη φορά και με σύστημα κίνησης στους εμπρός τροχούς.

Το νέο CX-5 διατηρεί τα υψηλά πρότυπα παθητικής και ενεργητικής ασφαλείας που αναμένουν όλοι από ένα μοντέλο της ιαπωνικής μάρκας. Η ολοκληρωμένη γκάμα των προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης i-Activsense, εξασφαλίζει κορυφαίο επίπεδο ενεργητικής ασφάλειας. Η συγκεκριμένη τεχνολογία της Mazda προσφέρει ένα επίπεδο υποβοήθησης οδήγησης που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την προσέγγιση “Love of Driving” της Mazda βοηθώντας τον οδηγό, μειώνοντας την κόπωση και στηρίζοντάς τον όπου χρειάζεται, χωρίς ποτέ να περιορίζουν την απόλαυση της οδήγησης.

Στο βασικό εξοπλισμό σε όλη τη γκάμα του CX-5 περιλαμβάνεται το εξελιγμένο σύστημα υποβοήθησης πέδησης στην πόλη (Advanced Smart City Brake Support/Advanced SCBS) που χρησιμοποιεί μία κάμερα που εντοπίζει οχήματα και πεζούς μπροστά στο αυτοκίνητο – τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα – και βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων ή τον περιορισμό των επιπτώσεων στην περίπτωση που η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Το σύστημα σταματά ή μειώνει αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου, όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με το όχημα ή τον πεζό μπροστά του.

Mazda_03

Άλλες βασικές τεχνολογίες υποβοήθησης της οδήγησης του συστήματος i-Activsense που περιλαμβάνονται ως βασικός εξοπλισμός σε όλη τη γκάμα, είναι το σύστημα υποβοήθησης Διατήρησης Λωρίδας κυκλοφορίας (Lane-keep Assist) της Mazda και το σύστημα  παρακολούθησης τυφλών σημείων με ειδοποίηση πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας. 

Ο έλεγχος των τυφλών σημείων ενημερώνει τον οδηγό για τα οχήματα που πλησιάζουν όταν, για παράδειγμα, εκείνος αλλάζει λωρίδα. Η λειτουργία προειδοποίησης πίσω διασταυρούμενης κυκλοφορίας (Rear Cross Traffic Alert) παρακολουθεί το περιβάλλον όταν το αυτοκίνητο ξεπαρκάρει με όπισθεν, προειδοποιώντας τον οδηγό όταν εντοπίσει οχήματα που πλησιάζουν από τα πλάγια.

Το Mazda Radar Cruise Control (MRCC), το οποίο ανήκει στον βασικό εξοπλισμό των πλούσιων εκδόσεων, διαθέτει λειτουργία Stop and Go (μόνο με αυτόματο κιβώτιο), διατηρεί αυτόματα την κατάλληλη ταχύτητα και τη βέλτιστη απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, και σταματά το αυτοκίνητο μόλις σταματήσει και το προπορευόμενο. 

Ακόμη, ο βασικός εξοπλισμός ενεργητικής ασφάλειας περιλαμβάνει ένα τετρακάναλο ABS (4W-ABS) με Ηλεκτρονικό Κατανεμητή Πέδησης (EBD) και Υποβοήθηση Πέδησης, Δυναμικό Έλεγχο Ευστάθειας (DSC), σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (TCS), ειδοποίηση πέδησης έκτακτης ανάγκης (ESS), υποβοήθηση εκκίνησης σε ανηφόρα (HLA) και αυτόματη λειτουργία φώτων, που ανάβουν περίπου 30 λεπτά πριν από το ηλιοβασίλεμα, διευκολύνοντας τους πεζούς και τα άλλα αυτοκίνητα να το δουν.

Η παρουσίαση της ειδικής έκδοσης με την ονομασία Homura έρχεται να προσθέσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και πάθος στη γκάμα του Mazda CX-5 του 2021. Homura σημαίνει φωτιά ή φλόγα στα Ιαπωνικά, και αυτό αντικατοπτρίζεται στο μοναδικό μαύρο χρώμα του αμαξώματος, τις εσωτερικές στιλιστικές λεπτομέρειες, τις μοναδικές ταπετσαρίες με τις κόκκινες εμφανείς ραφές και τις ζάντες αλουμινίου των 19 ιντσών. 

Related Articles

Έριξε τη λαμποργκίνι του πάνω σε τοίχο

cars

Ανακαλούνται τα Hyundai i30 FD

cars

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ΟΜΑΕ δίνει η FIA

cars

Το νέο Mazda 3 κατέκτησε το βραβείο «Best of the Best» στα Red Dot 2019

cars

Amazon: Η επέκταση του κολοσσού που αναμένεται να ταράξει τα νερά

cars

Η γκάμα των plug-in υβριδικών μοντέλων της Audi

cars

H Skoda Octavia υποψήφια για το Car of The Year 2021

cars

Επέκταση δικτύου πωλήσεων της Mazda

cars

Ευρωπαϊκές πόλεις λένε στοπ στα ρυπογόνα αυτοκίνητα – Τι ισχύει στην Αθήνα

cars