CARSNEWS
MARKET

Το ηλεκτρικό Mini πέρασε την «Πράσινη Κόλαση»

Το North Loop του Νίρμπουργκρινγκ, 20,8 χιλιόμετρα που έχουν περάσει στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ονομάστηκε κάποτε «Πράσινη Κόλαση» («Green Hell») από τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1, Τζάκι Στιούαρτ.

Σήμερα, 43 χρόνια αφότου πραγματοποιήθηκε εκεί ο τελευταίος αγώνας grand prix για αυτοκίνητα, παραμένει ο τόπος διεξαγωγής των πιο απαιτητικών δοκιμών αντοχής. Κάθε νέο μοντέλο Mini πρέπει να δοκιμάζεται για τις επιδόσεις του σε αυτήν την εξαιρετικά απαιτητική, πίστα που βρίσκεται στην οροσειρά Άιφελ.

Το θρυλικό σιρκουί είναι ο πλέον κατάλληλος τόπος δοκιμών για το νέο ηλεκτρικό Cooper SE. Εκεί δοκιμάζονται οι ικανότητες του αυτοκινήτου, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπο με εντελώς νέες προκλήσεις. Ωστόσο, αντί να κυνηγά ένα ρεκόρ γύρου, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημα του Βρετανού κατασκευαστή αυτοκινήτων πρέπει να καταρρίψει ρεκόρ τελείως διαφορετικού τύπου. Η μέγιστη απόδοση και ένα υψηλό επίπεδο ευαισθησίας στο δεξί πόδι, είναι απαραίτητα για να μπορέσει το Cooper SE να αντεπεξέλθει στην πρόκληση της «Πράσινης Κόλασης» σε… Green Mode, χωρίς ο οδηγός να αγγίξει το πεντάλ φρένου.

Το Cooper SE είναι το πρώτο ηλεκτροκίνητο μοντέλο του BMW Group, στο οποίο ο οδηγός μπορεί να ρυθμίζει ο ίδιος το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας και την αντίστοιχη επιβράδυνση. Ανάλογα με το επιλεγμένο πρόγραμμα (mode) ο ηλεκτροκινητήρας επιστρέφει περισσότερη ή λιγότερη ενέργεια στην μπαταρία υψηλής τάσης, μόλις ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ. Η πέδηση που σχετίζεται με τη λειτουργία της γεννήτριας μέσω του ηλεκτροκινητήρα είναι αντίστοιχα υψηλή ή χαμηλή. Η τεχνολογική καινοτομία προσφέρει το κίνητρο για ένα πολύ ιδιαίτερο είδος πρόκλησης. Πόσο γρήγορα μπορεί το Cooper SE να πάρει στροφές όπως η  δεξιά στο Bergwerk (mine), η Caracciola-Karussell (carousel) ή το εσάκι του Stefan-Bellof-S που οδηγεί στο Schwalbenschwanz (Swallow’s Tail) χωρίς ο οδηγός να πρέπει να αγγίξει ούτε μία φορά το πεντάλ του φρένου;

Ιδανικά, το ηλεκτρικό Mini μπορεί να ολοκληρώσει τη δοκιμή απόδοσης στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ σε Green Mode. Παράλληλα, με μια χαρτογράφηση συστήματος διεύθυνσης προσανατολισμένη στην άνεση, αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει και μια όχι τόσο άμεση απόκριση του συστήματος κίνησης.

Μπορεί επίσης να ενεργοποιηθεί η επιλογή Green + Mode από το δεξί διθέσιο διακόπτη κάτω από το κεντρικό όργανο. Αυτή επιπρόσθετα απενεργοποιεί τον αυτόματο έλεγχο κλιματισμού και τη θέρμανση του καθίσματος για εξοικονόμηση περισσότερης ενέργειας. Το πρόγραμμα ανάκτησης ενέργειας επιλέγεται με έναν άλλο διθέσιο διακόπτη αριστερά του μπουτόν start/stop. Μέσω αυτού, ο οδηγός μπορεί να προσαρμόζει την αίσθηση χρήσης ενός μόνο πεντάλ, ανάλογα με τις προσωπικές του προτιμήσεις για αύξηση των επιδόσεων και της απόδοσης σε όλες τις γρήγορες στροφές με ηλεκτροκίνηση.

Το επίπεδο ανάκτησης ενέργειας και -κατ’ επέκταση- η επιβράδυνση μπορούν να εναρμονιστούν με το οδηγικό στυλ και το προφίλ της πίστας. Η έγκαιρη αλλαγή διασφαλίζει ήπια ανάκτηση ενέργειας πριν από μία παρατεταμένη στροφή και πλήρη ανάκτηση ενέργειας με αντίστοιχη επιβράδυνση πριν από κλειστές στροφές χωρίς το πόδι του οδηγού να αγγίζει το φρένο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το τμήμα Brünnchen (Small Well) στο 16ο χλμ.: οι επαγγελματίες συνιστούν ο οδηγός, πλησιάζοντας την απότομη δεξιά στροφή τέρμα αριστερά της πίστας, να ξεκινήσει να στρίβει από νωρίς. Η πλήρης ανάκτηση ενέργειας είναι απαραίτητη εδώ για να μην πατήσει τα αριστερά κερμπ. Αντίθετα, η ήπια επιβράδυνση είναι αρκετή πριν από τη δεύτερη δεξιά στροφή αυτού του τμήματος, κυρίως επειδή δεν υπάρχει χρόνος για τέρμα γκάζι. Αυτή η στρατηγική φέρνει τους οδηγούς δυναμικά στο Eiskurve (Ice Bend) με καλή έξοδο προς το Pflanzgarten (Plant Garden). Ό,τι συμβαίνει στο Νίρμπουργκρινγκ ουσιαστικά αντανακλάται στη διασκεδαστική οδήγηση και σε καθημερινές συνθήκες.

Ειδικές ενδείξεις στο cockpit του Cooper SE βοηθούν κατά τη διάρκεια των γρήγορων αλλαγών μεταξύ κλειστών και ανοιχτών στροφών, όταν επιλέγεται το πιο κατάλληλο πρόγραμμα ανάκτησης. Μία στάνταρ ρύθμιση είναι η έντονη ανάκτηση ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα επιβράδυνση 0,19 g. Η αλλαγή σε ήπια ανάκτηση με 0,11 g επιβεβαιώνεται από την ανάλογη ένδειξη στον ψηφιακό πίνακα οργάνων του ηλεκτρικού οχήματος. Επιπλέον, μόνο ένα από τα δύο πεδία λυχνιών LED παραμένει ενεργό στην οθόνη του προγράμματος ανάκτησης. Παράλληλα, μία κίτρινη λυχνία LED ανάβει μπροστά από το διθέσιο διακόπτη.

Ο πρώτος γύρος στην «Πράσινη Κόλαση» ήδη αποκαλύπτει σε τι βαθμό η ανάκτηση ενέργειας δύο σταδίων αυξάνει τη διασκεδαστική οδήγηση παράλληλα με την απόδοση, κάτι που γίνεται άμεσα εμφανές πριν από τη στροφή Galgenkopf (Gallow Hill). Εδώ, το Cooper SE μπορεί να αξιοποιήσει την ενέργεια που έχει αποθηκευτεί στη μπαταρία υψηλής τάσης κατά τη διάρκεια της αναγεννητικής πέδησης, αντί να την ξοδέψει στο φρενάρισμα.

Related Articles

Τι είναι η προληπτική συντήρηση αυτοκινήτου και πώς την κάνουμε σωστά

cars

Οδηγούμε το Skoda Karoq 1.0 TSI

cars

Να γιατί διαφέρουν τόσο οι τιμές από βενζινάδικο σε βενζινάδικο

cars

Formula 1: Ο Λεκλέρ άντεξε και κέρδισε στην Ιταλία

cars

Τρεις τρόποι που χαρίζουν χρόνια στο αυτοκίνητό μας

cars

Τα Mini E πάνε Κίνα

cars

Ο Mr Opel πήρε το βραβείο «Manager Of The Year 2019»

cars

Εκατό χρόνια με μεγάλα επιτεύγματα και νίκες για την BMW

cars

Οδηγούμε το Peugeot 208 1,2 Pure Tech 100 hp

cars