CARSNEWS
MARKET

Το BMW Group προμηθεύεται αλουμίνιο που παράγεται από ηλιακή ενέργεια

Το BMW Group θα αρχίσει άμεσα να προμηθεύεται αλουμίνιο που παράγεται με χρήση ηλιακής ενέργειας, γεγονός που σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο προς την επίτευξη του στόχου της εταιρείας να μειώσει τις εκπομπές CO2 στο δίκτυο προμηθευτών της κατά 20% μέχρι το 2030. 

Επειδή η παραγωγή αλουμινίου είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, η χρήση πράσινης ενέργειας – όπως η ηλιακή – προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Γι’ αυτό το λόγο, το BMW Group σχεδιάζει να προμηθεύεται μακροπρόθεσμα αλουμίνιο που παράγεται με πράσινη ενέργεια, ώστε να μπορέσει να μειώσει κατά 2,5 εκατομμύρια τόνους τις εκπομπές CO2 στην επόμενη δεκαετία. Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 3% των στόχων CO2 που έχει θέσει η εταιρεία για το δίκτυο προμηθευτών της.

“Φιλοδοξούμε να είμαστε πρωτοπόροι στον τομέα της βιωσιμότητας και υλοποιούμε τους στόχους με συστηματικό τρόπο. Θα μπορέσουμε να πετύχουμε πάνω από το 50% του στόχου εκπομπών CO2 για το δίκτυο προμηθευτών μας, χρησιμοποιώντας απλά πράσινη ενέργεια. Η χρήση ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή αλουμινίου είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Dr. Andreas Wendt, μέλος Δ.Σ. της BMW AG, υπεύθυνος Αγορών και Δικτύου Προμηθευτών.

Το αλουμίνιο που παράγεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας διαμορφώνεται στο χυτήριο ελαφρών κραμάτων του εργοστασίου του BMW Group στο Landshut για την κατασκευή εξαρτημάτων αμαξώματος και συστημάτων κίνησης, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης. Αγοράζοντας 43.000 τόνους αλουμινίου παραγόμενου με ηλιακή ενέργεια – αξίας τριψήφιου αριθμού εκατομμυρίων ευρώ – ο όμιλος θα καλύψει σχεδόν τις μισές απαιτήσεις του χυτηρίου ελαφρών κραμάτων στο εργοστάσιο του Landshut.

 Η χρήση πράσινης ενέργειας το “κλειδί”

Με τη ραγδαία εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης, ένα σημαντικό ποσοστό των εκπομπών CO2 σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός οχήματος προέρχεται τώρα από το δίκτυο προμηθευτών. Σε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, οι εκπομπές CO2 από τη φάση χρήσης είναι πολύ χαμηλότερες, αλλά η παραγωγή κυψελών μπαταριών ή αλουμινίου είναι πολύ ενεργοβόρα. Χωρίς διορθωτικά μέτρα, οι εκπομπές CO2 ανά όχημα στην προμηθευτική αλυσίδα του BMW Group θα αυξανόταν πάνω από ένα τρίτο μέχρι το 2030. Η εταιρεία δεν επιθυμεί απλά να σταματήσει αυτή την τάση αλλά και να την αντιστρέψει μειώνοντας τις εκπομπές CO2 ανά όχημα μέχρι 20% από τα επίπεδα του 2019.

Ως εκ τούτου, το BMW Group έχει ήδη συμφωνήσει με τους προμηθευτές του για τη χρήση αποκλειστικά πράσινης ενέργειας στην παραγωγή των κυψελών μπαταριών 5ης γενιάς.

Το BMW Group κάνει τώρα το επόμενο λογικό βήμα αγοράζοντας αλουμίνιο που παράγεται με χρήση πράσινης ενέργειας. Καθώς η ηλεκτροκίνηση κερδίζει συνεχώς έδαφος, το αλουμίνιο θα γίνεται όλο και σημαντικότερο ως ένα ελαφρύ υλικό που μπορεί εν μέρει να αντισταθμίσει το μεγάλο βάρος των μπαταριών στα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η παραγωγή αλουμινίου είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Η παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή πρωτογενούς αλουμινίου – δηλαδή αλουμινίου προερχόμενου απευθείας από την ανόργανη ορυκτή ένωση αλουμίνα (οξείδιο του αργιλίου) – ευθύνεται για το 60% περίπου των αερίων του θερμοκηπίου από την παγκόσμια βιομηχανία αλουμινίου. Επομένως, η χρήση ηλιακής ενέργειας είναι ένας αποτελεσματικός μοχλός για τη μείωση των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την τήξη του αλουμινίου.

Το BMW Group έχει ήδη μία μακροχρόνια συνεργασία για την προμήθεια αλουμινίου με την Emirates Global Aluminium (EGA). Η EGA έχει γίνει τώρα η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και για την εμπορική παραγωγή του αλουμινίου, το οποίο αρχικά θα παρέχει αποκλειστικά στο BMW Group. Η EGA προμηθεύεται την ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή του αλουμινίου που προορίζεται για το BMW Group από το Ηλιακό Πάρκο Mohammed Bin Rashid Al Maktoum που βρίσκεται στην έρημο έξω από το Ντουμπάι, το οποίο μόλις ολοκληρωθεί θα αποτελεί το μεγαλύτερο ηλιακό πάρκο στον κόσμο. Τη διαχείριση του πάρκου έχει η Dubai Electricity & Water Authority και η πιστοποίηση της βιώσιμης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται από ανεξάρτητους φορείς, διασφαλίζοντας ότι η ενέργεια που προμηθεύεται η EGA είναι ανιχνεύσιμη και διάφανη. 

BMW_03

Χυτήριο ελαφρών κραμάτων στο εργοστάσιο του BMW Group στο Landshut

Το χυτήριο ελαφρών κραμάτων είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής στο εργοστάσιο του BMW Group στο Landshut και η μοναδική ευρωπαϊκή εγκατάσταση της εταιρείας για τη χύτευση ελαφρών μετάλλων. Πέρσι, οι 1.600 και πλέον εργαζόμενοι στο χυτήριο του BMW Group στο Landshut παρήγαγαν συνολικά 2,9 εκατομμύρια χυτά εξαρτήματα. Η γκάμα περιλαμβάνει εξαρτήματα κινητήρων όπως κυλινδροκεφαλές και στροφαλοθάλαμοι, εξαρτήματα ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης και δομικά τμήματα αμαξωμάτων.

Το χυτήριο ελαφρών κραμάτων είναι ένα από τα πιο προηγμένα του είδους του σε όλο τον κόσμο. Οι καινοτόμες και βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής έχουν αποσπάσει πολυάριθμα βραβεία. Το χυτήριο κατασκευάζει επίσης καλούπια από άμμο για την κατασκευή χυτών εξαρτημάτων. Τα καλούπια περιέχουν ανόργανα υλικά συγκόλλησης ώστε η διαδικασία χύτευσης να πραγματοποιείται ουσιαστικά χωρίς εκπομπές ρύπων. Πέντε διαφορετικές μέθοδοι χύτευσης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή χυτών εξαρτημάτων. Η πιο κατάλληλη μέθοδος χύτευσης επιλέγεται, ανάλογα με τη φιλοσοφία του εξαρτήματος, τις τεχνολογικές απαιτήσεις και τον όγκο παραγωγής.

Το χυτήριο ελαφρών κραμάτων του BMW Group στο Landshut ήταν ήδη πιστοποιημένο για τη βιώσιμη χρήση αλουμινίου από το Δεκέμβριο του 2019. Πληροί τα πρότυπα του Aluminium Stewardship Initiative (ASI), ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζεται από περιβαλλοντικές και βιομηχανικές οργανώσεις, ΜΚΟ, παραγωγούς αλουμινίου και εταιρείες επεξεργασίας. Στόχος του ASI είναι η μεγιστοποίηση της συμβολής του αλουμινίου σε μία βιώσιμη κοινωνία, ενώ ορίζει τα κριτήρια βιωσιμότητας για μία περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνη εφοδιαστική αλυσίδα αλουμινίου. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, μετά από έλεγχο που διεξήχθη από ανεξάρτητο φορέα, το BMW Group έλαβε την πιστοποίηση ότι το χυτήριο ελαφρών κραμάτων διαχειρίζεται το αλουμίνιο με συνειδητό και υπεύθυνο τρόπο.

BMW_04

Υπεύθυνη χρήση φυσικών πόρων

Εκτός από τη χρήση πράσινης ενέργειας για την παραγωγή αλουμινίου, το BMW Group κάνει και άλλα βήματα προκειμένου να διασφαλίσει τα αποθέματα κρίσιμων πρώτων υλών. Μεταξύ άλλων, έχει θέσει το στόχο να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό ανακυκλωμένων πρώτων υλών, των λεγόμενων δευτερογενών υλικών, μέχρι το 2030 και την πολλαπλή χρήση πρώτων υλών σε μία κυκλική οικονομία. Η χρήση δευτερογενών υλικών μειώνει αισθητά τις εκπομπές CO2 συγκριτικά με τα πρωτογενή υλικά και συμβάλλει στη διατήρηση των φυσικών πόρων.

Την ίδια στιγμή, το BMW Group καθιστά το αποτύπωμα άνθρακα αποφασιστικό κριτήριο στη διαδικασία ανάθεσης συμβάσεων για την αλυσίδα εφοδιασμού του και ήδη άρχισε να το εφαρμόζει για τους προμηθευτές με το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα το 2020.

Τα μέτρα αυτά ήδη αποδίδουν καρπούς στην BMW iX: η παραγωγή κυψελών μπαταριών που βασίζεται αποκλειστικά σε ανανεώσιμη πράσινη ενέργεια και η αυξημένη χρήση δευτερογενών υλικών μειώνει τις εκπομπές CO2 στην αλυσίδα εφοδιασμού για την BMW iX κατά 17%, συγκριτικά με μία εφάμιλλη παραγωγή χωρίς τη λήψη τέτοιων μέτρων.

Το BMW Group στοχεύει να έχει πάνω από 7 εκατομμύρια ηλεκτροκίνητα οχήματα στο δρόμο μέχρι το 2030 – από τα οποία τα δύο τρίτα, πλήρως ηλεκτρικά. Με αυτά τα δεδομένα, το τμήμα Αγορών του BMW Group όχι μόνο διασφαλίζει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού μπορεί να διαχειριστεί υψηλότερους όγκους, αλλά θέτει και απαιτήσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Κατά συνέπεια, το τμήμα Αγορών συμβάλλει ουσιαστικά στο μετασχηματισμό της εταιρείας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση.

Related Articles

Διπλή βράβευση της Mercedes – Benz Ελλάς

cars

Οι δημιουργοί της Alfa Romeo GTA μιλούν για την αναγέννησή της

cars

Για videogame τη σχεδίασε, δεν άντεξε να μην τη φτιάξει στ’ αλήθεια

cars

Οι εταιρικές πωλήσεις κράτησαν ζωντανή την αγορά του αυτοκινήτου στα χρόνια της κρίσης

cars

Ανάκληση 252 Subaru Legacy και Outback στην Ελλάδα

cars

How To Cook with Cast Iron Skillet

cars

«Πρωταθλητές» οικονομίας στις Η.Π.Α. τέσσερα Nissan

cars

Ευκαιρίες εγγυημένων μεταχειρισμένων στο Peugeot Drive Festival

cars

Ξεκινά η νέα σεζόν της Formula E

cars