CARSNEWS
NEW MODELS

Έρευνα: Η καραντίνα επηρεάζει και την οδήγηση

Η καραντίνα που επιβλήθηκε για τον περιορισμό του νέου κορωνοϊού έφερε αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην εξάπλωσή του, ωστόσο δημιούργησε άλλου είδους προβλήματα που σχετίζονται με την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών μας. Μεταξύ αυτών και η οδήγηση. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ για λογαριασμό της ομάδας συνηγόρων του καταναλωτή που έχουν ιδρύσει την ιστοσελίδα Reviews.com, τα αποτελέσματα δείχνουν αλλαγή στη συμπεριφορά και την ψυχολογία των ανθρώπων όταν κάθισαν πίσω από το τιμόνι έπειτα από χρονικό διάστημα ενός ή δύο μηνών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στην έρευνα συμμετείχαν 1.207 άτομα και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών που είναι νόμιμο να οδηγούν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 28% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι αισθάνθηκαν «πιεσμένοι» και «σε υπερδιέγερση» όταν οδήγησαν μετά από την καραντίνα, ιδίως όταν χρειάστηκε να κινηθούν σε συνθήκες έντονου μποτιλιαρίσματος ή σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.

Όπως δήλωσαν, χρειάστηκε να καταβάλλουν περισσότερη προσοχή απ’ ό,τι πριν την καραντίνα. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση ενός από αυτούς η οποία εμπεριέχει το γενικότερο πνεύμα των απαντήσεων που δόθηκαν. Όπως είπε: «Η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες καραντίνας ήταν υπερρεαλιστική εμπειρία. Χρειάστηκε μεγαλύτερη προσοχή μέχρι να μπορέσω να αισθανθώ άνετα και να ενσωματωθώ στην κυκλοφορία. Παρατηρούσα περισσότερο τι έκαναν οι άλλοι οδηγοί γύρω μου. Ήταν σαν να μην λειτουργούσαν τα ένστικτά μου».

Βάσει της έρευνας, περισσότερο επηρεάστηκαν οι οδηγοί ηλικίας από 65 ετών και άνω, καθώς ένα ποσοστό 40% αυτών δήλωσαν «πολύ πιεσμένοι» όταν ξαναοδήγησαν έπειτα από καιρό. Στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18-35 ετών οι περισσότεροι απάντησαν ότι αισθάνθηκαν «κάποια» πίεση. Πάντως, στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι αυτή η επιρροή είναι μια φυσιολογική κατάσταση για την ανθρώπινη συμπεριφορά, ενώ καταγράφηκε και το γεγονός ότι οι περισσότεροι οδηγοί που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο δήλωσαν ότι η πίεση που ένοιωθαν αρχικά έπαψε να υπάρχει εντός της πρώτης εβδομάδας, μετά την επανέναρξη της μετακίνησής τους με το αυτοκίνητό τους. 

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Hennessey Venom F5: θα ξεπεράσει τα 500 km/h;

cars

Με πέντε άτομα στελεχώνεται το Αυτόνομο Τμήμα Ηλεκτροκίνησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

cars

Ποια ήταν τα ακριβότερα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν στο eBay;

cars

Δείτε πως τα πήγε το Honda Civic e:HEV στο τεστ αποφυγής (video)

cars

Το Car and Driver Μαΐου κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο με τα Παραπολιτικά (video)

cars

Αναβολή και βλέπουμε για το ηλεκτρικό Hummer

cars

Citroen C5 Hybrid 225 HP: Με ηλεκτρική αυτονομία 55 km και κατανάλωση μόλις 1,4 lt!

cars

Βαθιά υπόκλιση στον monsieur Leclerc (video)

cars

Άλμα τεχνολογίας για το city van της VW

cars