CARSNEWS
NEW MODELS

«Έφυγε» ο Sir Stirling Moss… (videos)

Λένε ότι οι «θρύλοι» δεν πεθαίνουν ποτέ. Εγκαταλείπουν κάποια στιγμή τα εγκόσμια, όμως στη μνήμη μας μένουν για πάντα. Κι έτσι θα συμβεί και με τον Sir Stirling Moss. Το ξημέρωμα της Κυριακής του Πάσχα, στα 90 χρόνια του κι έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια, έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τον «μαγικό κόσμο» της Formula 1. Και όχι μόνο.

«Ήταν πανέμορφος μέχρι το τέλος. Απλά κουράστηκε κι αποφάσισε να κλείσει τα όμορφα μάτια του. Αυτό ήταν όλο». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της Stirling η επί σειρά ετών σύζυγός του, Suzie. «Ο σπουδαιότερος οδηγός, ο οποίος δεν κατέκτησε ποτέ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1» όπως είχε χαρακτηρισθεί, πάλεψε μέχρι το τέλος. Όμως ο καταβεβλημένος οργανισμός του δεν άντεξε.

Ο Sir Stirln Moss έμεινε στην ιστορία ως μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες που πέρασαν ποτέ από τον χώρο της Formula 1 κι όχι μόνο. Από τους σημαντικότερους οδηγούς μεταπολεμικά, συμμετείχε σε συνολικά 529 αγώνες όλων των κατηγοριών, κερδίζοντας τους 212 απ’ αυτούς!

Λάτρης των βρετανικών αυτοκινήτων, επέλεξε σχεδόν σε όλη την καριέρα του να οδηγεί οχήματα κατασκευασμένα στην πατρίδα του. Από το 1955 έως και το 1961 ήταν τέσσερις φορές δεύτερος (1955, 1956 και 1957 με Πρωταθλητή τον Fangio και το 1958 με Πρωταθλητή τον Hawthorn, από τον οποίον έχασε τον τίτλο για μόλις έναν βαθμό!) και τρεις φορές τρίτος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, κατακτώντας σημαντικές νίκες, οι οποίες γράφτηκαν με χρυσά γράμματα στο libro d’ oro της Formula 1.

Με συνοδηγό τον Peter Collins κέρδισαν το 1956 την κλάση τους στον επίπονο αγώνα των 24 ωρών του Λε Μαν, οδηγώντας μιαν Aston Martin DB3S, ενώ δύο φορές (το 1953 και το 1956) ήταν δεύτερος στη γενική κατάταξη του συγκεκριμένου αγώνα.

Μετά την αποχώρησή του από τη Formula 1 το 1961 (την επόμενη χρονιά συμμετείχε σε τρεις μη πρωταθληματικούς αγώνες), ο Moss ασχολήθηκε με άλλες μορφές μηχανοκίνητου αθλητισμού κατακτώντας νίκες και τίτλους. Η τελευταία εμφάνισή του σε πίστα ως αγωνιζόμενος ήταν το 1981, όταν δε ηλικία 49 ετών συμμετείχε στο Βρετανικό Πρωτάθλημα Τουρισμού με ένα Audi 80 GLE.

Το 1990 έγινε μέλος του International Motorsports Hall of Fame, όμως την επίσημη ανακοίνωση της αποχώρησής του από τους αγώνες την έκανε το 2011 κατά τη διάρκεια του 24άωρου αγώνα του Λε Μαν κι ενώ ήταν αισίως 81 ετών!

Από τον Ιανουάριο του 2018 είχε αποσυρθεί από τα κοσμικά, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ωστόσο την περασμένη χρονιά είχε κάνει εμφανίσεις δίπλα στον Lewis Hamilton

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η Nikola θέλει να συνεργαστεί με τη Hyundai

cars

Το VW Karmann Ghia έκλεισε τα 65 και παραμένει κομψό

cars

Η Tesla θέλει να παρέχει μπαταρίες σε ανταγωνιστές της

cars

Το πρώτο ηλεκτρικό SUV της Alfa Romeo έρχεται το 2022

cars

Τελικός SUV League: Θα μπορέσει η βρετανική DBX να νικήσει την ιταλική Urus;

cars

Μια Lamborghini έτοιμη για χαμηλές… πτήσεις

cars

Virtual αγώνες και στο MotoGP! (vid)

cars

Το εντυπωσιακό Donkervoort D8 GTO-JD70 (Video)

cars

Το Suzuki Jimny γίνεται επαγγελματικό

cars