Ανακαινίσεις στο Μετρό, στον Προαστιακό και στον σιδηρόδρομο

Published:

Ανακαινίσεις στο Μετρό, στον Προαστιακό και στον σιδηρόδρομο — ΝΕΑ

30 Οκτωβρίου, 2026 7:00 -

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε ότι βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης και καθαριότητας σε σταθμούς της Γραμμής 1 του Μετρό Αθήνας, του Προαστιακού Σιδηρόδρομου και των Σιδηροδρόμων Ελλάδος.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Κώτσηρας, γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση προγράμματος εκτεταμένων παρεμβάσεων στους συγκεκριμένους σταθμούς.

Στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση των υποδομών, της καθαριότητας, της ενημέρωσης των επιβατών και της προσβασιμότητας προς τους σταθμούς του Μετρό Αθήνας, του Μετρό Θεσσαλονίκης και των Σιδηροδρόμων.

Στο πρόγραμμα εντάσσονται επίσης εργασίες ανακαίνισης σε περισσότερους από 20 σταθμούς του Προαστιακού Σιδηρόδρομου και στους σταθμούς της Γραμμής 1 του Μετρό, καθώς και παρεμβάσεις σε σιδηροδρομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα. Όπως ανέφερε ο υπουργός, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συντονισμένες δράσεις με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων και την αξιοποίηση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων.

Σε δήλωσή του για το πρόγραμμα, ο κ. Κώτσηρας τόνισε: «Δεν περιοριζόμαστε σε αποσπασματικές εργασίες, αλλά σε ένα σύνολο παρεμβάσεων, από τη συντήρηση και την καθαριότητα έως την ασφάλεια, την προσβασιμότητα και την ενημέρωση».

Στη Γραμμή 1 του Μετρό, το ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του «ΗΣΑΠ» περιλαμβάνει την ανακατασκευή των συρμών και την ενίσχυση της ασφάλειας. Οι εργασίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί στους σταθμούς «Κηφισιά», «Βικτώρια», «Ομόνοια» και «Πετράλωνα», ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη στον σταθμό στο Μοναστηράκι. Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι αντίστοιχες παρεμβάσεις στον σταθμό της Καλλιθέας, με την ολοκλήρωσή τους να προβλέπεται εντός των επόμενων 12 μηνών.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η αντικατάσταση όλων των ανελκυστήρων και των κυλιόμενων κλιμάκων στους σταθμούς της Γραμμής 1, ώστε να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των επιβατών.

Πέρα από τις παρεμβάσεις που προβλέπονται και στους 24 σταθμούς της Γραμμής 1, τα στελέχη της «ΣΤΑΣΥ» σχεδιάζουν την ανάπτυξη και εφαρμογή νέου λογισμικού, καθώς και την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού για την ψηφιακή χαρτογράφηση των σταθμών και την καθοδήγηση ατόμων με αναπηρία σε ολόκληρο το δίκτυο του Μετρό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η ευκολότερη και ασφαλέστερη μετακίνηση όλων των επιβατών του Μετρό, με αξιοποίηση και των σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

Όσον αφορά τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανακαίνιση των σταθμών στην Πεντέλη, στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο Ηράκλειο, στα Άνω Λιόσια και στη Μεταμόρφωση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα σε τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. Περιλαμβάνουν την αποκατάσταση φθορών στα δάπεδα και στον περιβάλλοντα χώρο, τη στεγάνωση των στεγάστρων, την αφαίρεση των γκράφιτι και τη βαφή με αντι-γκράφιτι υλικό, καθώς και τη συντήρηση των υπαίθριων καθισμάτων.

Παράλληλα, προβλέπεται αναβάθμιση του φωτισμού στις εισόδους των σταθμών και στις αποβάθρες, όπως και επισκευή και αντικατάσταση των οθονών πληροφόρησης των επιβατών.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα «Ελληνικά Σιδηροδρομικά Ακίνητα». Οι παρεμβάσεις συντήρησης και αναβάθμισης θα γίνουν σε 12 σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας, με τους εννέα να βρίσκονται εντός του νομού Αττικής.

Οι τελευταίοι είναι οι σταθμοί στον Πειραιά, στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, στην Αθήνα («Σταθμός Λαρίσης»), στις Αχαρνές, στους Αγίους Αναργύρους, στον Άγιο Στέφανο, στις Αφίδνες, στη Σφενδάλη και στον Αυλώνα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται την άνοιξη του 2027.

Στο πρόγραμμα εντάσσεται, τέλος, η πλήρης ανακαίνιση του σταθμού «Νερατζιώτισσα», ενός από τους σημαντικότερους κόμβους μετεπιβίβασης του σιδηροδρομικού δικτύου στον νομό Αττικής. Ο σταθμός εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες επιβάτες, καθώς από εκεί διέρχονται συρμοί της Γραμμής 1 του Μετρό Αθήνας και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

4+1 tips για να μη θαμπώνει η ζελατίνα του κράνους

Τι νέο ετοιμάζει η Toyota για τα υβριδικά της;

Θα δούμε ηλεκτρικά Audi με σύστημα range-extender;

Ακολουθήστε το carsnews.gr στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

READ MORE

Find us on X

Related articles

Latest articles