CARSNEWS
NEW MODELS

ΑΝΑΛΥΣΗ: Πώς το φθηνό πετρέλαιο θα «πλήξει» ηλεκτροκίνηση και πράσινη ενέργεια

Το ντόμινο των επιδράσεων του Κορωνοϊού έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των τιμών του «μαύρου χρυσού» έπειτα από τη χαμηλότερη ζήτηση που παρατηρείται στις μεγάλες αγορές.

Από την άλλη, η πρόσφατη υιοθέτηση του Ριαντ της πολιτικής αύξησης της παραγωγής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, κορυφώνει τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και πιέζει ακόμη περισσότερο τις τιμές του πετρελαίου.

Το γεγονός αυτό δεν τεντώνει απλώς το σχοινί στις σχέσεις των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (να θυμίσουμε την 3ετή συμμαχία Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία για ένα ελεγχόμενο επίπεδο άντλησης αργού ντήζελ), με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει, αλλά συμπιέζει και τις τιμές του πετρελαίου σε ιστορικά χαμηλά. Στα 33,37 δολάρια το βαρέλι και στα 36,29 το Brent, ήταν οι χθεσινές τιμές διαπραγμάτευσης…

Τι σημαίνει ωστόσο για την οικονομία η άφθονη προφορά φθηνού πετρελαίου; Αλλάζει τον προγραμματισμό σε ότι έχει να κάνει με την στροφή στην πράσινη ενέργεια;

Σύμφωνα με του αναλυτές, ναι, καθώς προεξοφλούν πώς θα ανασταλεί η μετάβαση των οικονομιών σε καθαρές μορφές ενέργειας, ενώ μεγάλο θεωρούν το πλήγμα που θα υπάρξει και στα ηλεκτροκίνητα οχήματα και την ηλεκτροκίνηση γενικότερα, λόγω μειωμένης ζήτησης…

«Θα είναι μια καλή δοκιμασία όλων των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει επιχειρήσεις, κυβερνήσεις να μηδενίσουν τις εκπομπές ρύπων μέσα στις επόμενες δεκαετίες» εκτιμά ο Φατίχ Μπιρόλ επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας στους FT, ενώ αναλυτές εκτιμούν πώς το ενδεχόμενο της εξασθένισης του ενδιαφέροντος για την πράσινη ενέργεια θα καταγραφθεί άμεσα στην αγορά.

Ήδη, η μείωση της ζήτησης ηλεκτροκίνητων στην Κίνα και την Αμερική από το περασμένο έτος έχει καταφέρει ένα μεγάλη πλήγμα στην αναπτυσσόμενη αυτή κατηγορία οχημάτων, ενώ έρευνα του Bloomberg για τις νέες πηγές ενέργειας βάφει με ακόμη πιο μελανά χρώματα το μέλλον: «η αγορά οχημάτων (σ.σ. εννοεί ηλεκτρικών) θα ενταθεί επειδή υπάρχουν ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ πλήττεται η εμπιστοσύνη των καταναλωτών».

Σε κάθε περίπτωση, η φθηνή ενέργεια ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην ενδιαφέρονται τόσο για την αποτελεσματική χρήση ενέργειας, κάτι που στην πράξη σημαίνει άσκοπη σπατάλη.

Εξάλλου, όταν οι τιμές πετρελαίου είναι τόσο χαμηλές οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες δεν θεωρούν ελκυστικές τις επενδύσεις σε καινούργια σχέδια υδρογονανθράκων και αυτός είναι ένας λόγος που θεωρείται πώς οι πετρελαϊκές εταιρείες θα δυσκολευτούν να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, ανεξάρτητα από το γεγονός πώς οι πράσινες επενδύσεις έχουν περισσότερες αντοχές και μέλλον.

Όπως και να έχει όμως, αναφέρουν οι αναλυτές, το ενδιαφέρον δεν πρόκειται να χαθεί για την καθαρή ενέργεια, καθώς τα πράγματα έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από ποτέ, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής…

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Ford SYNC 4: Με πληροφορίες για θέσεις στάθμευσης και τιμές βενζίνης (βίντεο)

cars

H NHTSA ανοίγει το δρόμο για αυτόνομα οχήματα χωρίς χειριστήρια

cars

Ιεροσυλία ή εξέλιξη; Τι λέτε για μία ηλεκτρική κλασική Alfa Romeo Giulia;

cars

Αμφίβολη η διεξαγωγή του Κινεζικού GP το 2023

cars

Πόσο κοστίζει το υπερπολυτελές van της Lexus

cars

Πώς θα ρυμουλκήσετε με ασφάλεια το σκάφος σας με τρέηλερ

cars

Οι χρόνοι για τις αυτόματες Porsche GT4, Boxster Spyder και GTS 4.0

cars

Στέλνοντας ένα αμάξι στο διάστημα, με δυναμίτη… (βίντεο)

cars

Το πανίσχυρο Toyota GR Yaris έρχεται Ευρώπη. Πόσο κοστίζει

cars