CARSNEWS
AUTONEWS

Αντιμετωπίζοντας σωστά τις κακοκαιρίες

Αφού η EVA και κάθε έντονη κακοκαιρία, εντάξει δεν ήταν τόσο έντονη,  αλλά είναι δεδομένο πλέον ότι θα αρχίσουν να μας επισκέπτονται πολύ έντονα φαινόμετα, όλο και πιο συχνά τα επόμενα χρόνια, επιβάλλεται να μην κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά να πάρουμε μέτρα για να προστατευτούμε… όσο αυτό είναι εφικτό!

Ξεκινάμε με τα βασικά, που έχουν σκοπό να βελτιώσουν την ορατότητα κατά την οδήγηση.

Ελέγχουμε τους υαλοκαθαριστήρες, αν αφήνουν γραμμές ή τρίζουν σου στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα πως υαλοκαθαριστήρες… γιοκ! Η δικαιολογία πως καθαρίζουν καλά, αρκεί να πέσει λίγο νερό παραπάνω δεν θα βοηθήσει, είναι επικίνδυνοι για οδήγηση… ξεκάθαρα! Το κόστος αλλαγής είναι μικρό και αξίζει… ο ήχος του καινούργιου είναι μοναδικός!

Από τον Νοέμβριο και μετά νυχτώνει νωρίς και ο μόνος πραγματικός σύμμαχος μας είναι ο καλός φωτισμός! Μην μπερδεύεστε, δεν αναφέρομαι στα φώτα των δρόμων, που δουλεύουν τις ώρες που επιλέγουν αυτά, μάλλον έχουν αναπτύξει αυτόνομη τεχνητή νοημοσύνη (A.I.), αλλά στα φώτα του οχήματος σας. Με τον καιρό θαμπώνουν λόγω του υλικού κατασκευής και της έκθεσή τους στο ήλιο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακτίνα δράσης τους.

Για να τα επαναφέρουμε στην “σχεδόν” αρχική τους κατάσταση υπάρχουν 2 λύσεις. Η πρώτη ονομάζεται youtube, όπου υπάρχουν άπειρα βιντεάκια από όλο τον κόσμο. Από οδοντόπαστες έως ειδικά χημικά και τρόποι εφαρμογής… για το αποτέλεσμα δεν μπορώ να σας εγγυηθώ αλλά αν είστε “DIYer” και σας αρέσει να το επιδιορθώσετε μόνοι, τότε αξίζει η προσπάθεια!

Η δεύτερη λύση και πιο σίγουρη είναι οι επαγγελματίες του χώρου όπως φανοποιοί, πλυντήρια και εταιρείες που ασχολούνται με τον καλλωπισμό του αυτοκινήτου. Το αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο και μην ξεχνάτε πριν κλείσετε ραντεβού δείτε και τα σχόλια στο google maps, δεν μπορεί να είναι όλα ψεύτικα!

Τελειώσαμε με το θέμα ορατότητας; Σχεδόν απαντώ… και πάω στο θόλωμα των τζαμιών! Το φθινόπωρο / χειμώνα τα τζάμια θολώνουν (από μέσα) εύκολα και γρήγορα, ειδικά εάν υπάρχουν μικρά παιδιά ή μεταφέρεις αρκετά άτομα. Και εδώ υπάρχουν 2 τρόποι για να απαλλαγούμε, ο πρώτος είναι με την πετσέτα, το σκουπίζεις και όλα καθαρά… μέχρι να θαμπώσουν ξανά!

Ο δεύτερος είναι το air condition, που πατώντας το ανάλογο κουμπί σε ελάχιστο χρόνο το τζάμι γίνεται αόρατο. Όμως για να λειτουργήσει σωστά το A/C θα πρέπει να το έχουμε κάνει συντήρηση σε εξειδικευμένο συνεργείο… βάλτε το στο πρόγραμμα διότι εκτός από ωραίο κλίμα μας προσφέρει και άμεση λύση!

Και πάμε στα λάστιχα που είναι από τους βασικούς παράγοντες! Τα λάστιχα πρέπει να αλλάζουν το πολύ κάθε 4 χρόνια ή ανάλογα με τα χιλιόμετρα, διότι μετά από αυτά χάνουν τις ιδιότητές τους, όπως ακριβώς το λάδι μηχανής! Η φράση “μα έχει τακούνι” είναι μία δικαιολογία που το μόνο που μας προσφέρει είναι η ψευδαίσθηση ότι έχουμε δίκιο… μέχρι τη στιγμή που θα “ακουμπήσουμε” το προπορευόμενο όχημα! Κάτι που θα είχαμε αποφύγει εάν τα λάστιχα μας ήταν έγκαιρα αλλαγμένα ή είχαμε 20 εκατοστά μεγαλύτερη απόσταση.

Στα επιπλέον σύνεργα μπορείτε να προσθέσετε ομπρέλα, ένα ζευγάρι παπούτσια, κάλτσες, μια μπλούζα, ένα αδιάβροχο, φακό, ένα μπουκάλι νερό και κανένα μπισκότο… τόσα και τόσα άχρηστα πράγματα κουβαλάμε όλο το χρόνο στο πορτ – μπαγκαζ ας προσθέσουμε και αυτά που θα μας βοηθήσουν σε μια δύσκολη στιγμή και άχρηστα δεν είναι σίγουρα.

Οι αναγνώστες του enkinisi.gr δεν χρειάζονται υπενθύμιση για πυροσβεστήρα, αλυσίδες ή χιονόπανα, καλώδια μπαταρίας, φαρμακείο (που να μην έχουν λήξει και οι επίδεσμοι), φωσφοριζέ γιλέκο, τρίγωνο, γρύλο (που να δουλεύει και ας τρίζει) και όλα τα συνοδευτικά εργαλεία σωστά; οι αναγνώστες μας τα έχουν πάντα στο μυαλό τους και τα ανανεώνουν όποτε αυτό απαιτείται! Και εάν αυτά σας φαίνονται πολλά, κάποια στιγμή θα σας πω τη λίστα για τους ιδιοκτήτες Mazda Rx8…

Τέλος για τους μερακλήδες μπορείτε να αλλάξετε τα υφασμάτινα πατάκια με λαστιχένια ώστε να προστατέψετε τη μοκέτα από τις λάσπες. Ακούγεται υπερβολικό αλλά στο μυαλό ενός petrolhead δεν είναι!

Ο γενικός κανόνας είναι η αποφυγή χρήσης του οχήματος όταν ξέρουμε πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αλλά επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει πάρε τα μέτρα σου!

Καλές διαδρομές!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Audi. Με τεχνολογία eAWS  στα SUV της 

cars

Skoda Vision IN concept. Ένα θυμωμένο μικρό, αλλά όχι για εμάς…

cars

Mercedes GLS AMG 63 & GLE AMG 63. Θηρία

cars

Η συμμετοχή στις ρωσικές εκλογές ξεπέρασε τα επίπεδα του 2018

cars

Τα διαμάντια είναι παντοτινά

cars

Polestar Precept Concept. Αν αυτό είναι το μέλλον, ας έρθει!

cars

Chevrolet Corvette E-Ray – Δεν την χάλασε καθόλου ο εξηλεκτρισμός!

cars

Ford Kuga plug-in hybrid. Εξηλεκτρισμένο μεν, Ford δε

cars

Η.Π.Α.: Το “κανόνι” της Hertz προκαλεί ανησυχίες.

cars