CARSNEWS
NEW MODELS

Αποκλειστικό: Δοκιμάζουμε το συλλεκτικό Abarth 695 70o Anniversario 180PS (Video)

Από πότε έχετε να βγείτε να κτυπήσετε τα κουδούνια των πολυκατοικιών σε ώρες κοινής ησυχίας; Πότε θυμάστε την τελευταία φορά που κάνατε μια σκανδαλιά πέρα από τα πρέπει και τις κοινωνικές συμβάσεις που σας περιτριγυρίζουν; Πότε ήταν που βρεθήκατε σε ένα αυτοκίνητο τόσο αυθάδικο και ανένταχτο, που μαζί του θα θέλατε να ζήσετε την τελευταία ώρα που ο μετεωρίτης θα πέφτει πίσω από τον Χάρακα κάπου ανοιχτά του Σουνίου; 

Πότε ήταν που συναντηθήκατε τελευταία φορά με τον Carlo Abarth; Όχι στα καφέ της Ιταλίας, όπου το όνομά του έγινε συνώνυμο του δυνατού γρήγορου καφέ. Αλλά στον δρόμο, μέσα σε ένα μικρό μηχανικό διαβολάκι, με όλα γύρω σου να κουβαλούν όλη την τρέλα του ιδρυτή του; Για να σας πούμε την αλήθεια, όλα αυτά δεν μας συμβαίνουν συχνά. Αλλά όταν μας συμβαίνουν, το απολαμβάνουμε, λες και είναι η πρώτη φορά. Γιατί έτσι όπως έσκασε μύτη το «πράσινο-κάτι-κούκλα είναι» Abarth 695 70ο Anniversario από την πύλη 7 του Mirafiori στους αγίους τόπους της Fiat στο Τορίνο, καταλάβαμε αμέσως ότι μάλλον μπλέξαμε και πάλι. Και όντως, όπως αποδείχτηκε, μπλέξαμε για τα καλά.

Τι είναι λοιπόν το 695 70ο Anniversario. Οι μπλαζέ θα πουν μία ακόμα από τις πολλές εκδόσεις που έχει βγει τα τελευταία χρόνια το 500αράκι Abarth. Εμείς θα πούμε ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. Γιατί εδώ ο φόρος τιμής στον ιδρυτή της εταιρείας ξεπερνά τα διάφορα memorabilia και τα αυτοκόλλητα και προχωρά και λίγο πιο βαθιά. Ως έκδοση με το πρόθεμα «6» μπροστά είναι λίγο παραπάνω ιδιαίτερη από τα υπόλοιπα Abarth. Κατ’ αρχάς, θα κατασκευαστεί σε μόλις 1.949 κομμάτια, για να θυμηθούμε το έτος 1949 και τα 70 χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση της εταιρείας του Abarth. To γεγονός αυτό από μόνο του το κάνει μία υπόθεση που αφορά λίγο περισσότερο τους συλλέκτες, αλλά κυρίως στους φανατικούς της ιταλικής μάρκας.

Κάτι το οποίο ενισχύεται από το ειδικό χρώμα «Monza 1958 Green» το οποίο έχει και αυτό την αναφορά του στο αντίστοιχο χρώμα που είχαν τα αυτοκίνητα του Abarth που έκαναν μία σειρά παγκόσμιων ρεκόρ το 1958. Το άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η τεράστια πίσω φτερούγα «Spοiler ad Assetto Variabile» που πολύ θα συζητηθεί και μάλλον θα γίνει το αγαπημένο αντικείμενο για after market επεμβάσεις πάνω στα Abarth. To συγκεκριμένο spoiler ρυθμίζεται σε 12 θέσεις με κλίσεις από 0 έως 60 μοίρες, με την τελευταία θέση να συνεισφέρει με 42 κιλά κάθετης δύναμης σε ταχύτητες πάνω από 200 km/h.

Η ξεχωριστή εμφάνιση ολοκληρώνεται από διάφορα αυτοκόλλητα σε χρώμα γκρι Campovolo (όλα έχουν την σημασία τους σε ένα Abarth), την εξάτμιση Record Monza που μπορεί να μη διαθέτει το όνομα Akrapovic του esseesse, αλλά μάλλον έχει πιο «αντρικό» ήχο και τους πολύ όμορφους τροχούς των 17 ιντσών με τις κόκκινες δαγκάνες της Brembo (τετραπίστονες εμπρός) σε δίσκους 305 mm εμπρός και 240 mm πίσω.

Στο εσωτερικό υπάρχει η γνώριμη διάταξη του μικρού Abarth, με προσθήκη δύο εξαιρετικών μπάκετ καθισμάτων της Sabelt και διάσπαρτα διάφορα vintage αυτοκόλλητα με το σήμα του Σκορπιού καθώς και μία ειδική πλακέτα με την αρίθμηση του εκάστοτε αυτοκινήτου από τα 1.949, που θα κατασκευαστούν.

 

Όσο για τα μηχανικά μέρη, δεν έγινε δυστυχώς η υπέρβαση σε κάτι λίγο πιο δυνατό, με τον 1,4 Τurbo να αποδίδει και πάλι 180 PS και 250 Νm ροπής, με το 0-100 να έρχεται σε 6,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 225 εκκωφαντικά km/h με το σπόιλερ στην οριζόντια θέση.

Το δάγκωμα του Σκορπιού

Oδηγώντας στους δρόμους περιμετρικά του Τορίνο που οδηγούν στο λόφο Superga, και αφού καταφέρεις να επιβιώσεις από τα διάφορα van που μεταφέρουν τα γάλατα και τα ζαρζαβατικά σαν σε ειδική του Σαν Ρέμο, το Αnniversario είναι αυτό ακριβώς που περίμενες χαζεύοντάς το στο Internet. Μία ακόμα υψηλή επίδειξη ισορροπιών ανάμεσα στην αδήριτη πραγματικότητα ενός μοντέλου που έχει κάνει τον κύκλο του και τη μοναδική μαεστρία των Ιταλών (και δη του ίδιου του Abarth) να δημιουργούν από τα ελάχιστα τα μέγιστα.

Aπό πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις; Ο ήχος ξυπνά με ένα βαθύ γουργουρητό, σταθερό και στακάτο, που θα ορκιζόσουν ότι κάπου έχουν κρύψει κάτω από το εμπρός καπό κανα δυο έξτρα κυλίνδρους. Δεν έχει τις εκρήξεις και τα σκασίματα άλλων, δεν έχει -Madonna mia!- τα ψεύτικα παιχνίδια με τα ηχεία, αλλά είναι ένας καθαρός, σταθερός, υγιής ήχος, ιδίως στο πρόγραμμα sport. Αυτό σε κάνει δικό του με τη μία.

Μετά έρχονται τα 180 άλογα. Και αυτά με ένα old school χαρακτήρα, με τη ράθυμη Garett να φουσκώνει αργά, και να θέλει στροφάρισμα για να τα φέρει στην επιφάνεια. Αποκεί και πέρα είσαι εσύ και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εαυτό σου και τις κοινωνικές δεσμεύσεις (και τα φλας από τις κάμερες της Τροχαίας, βεβαίως). Αν και πεντάρι το κιβώτιο έχει καλή κλιμάκωση και το αλουμινένιο λεβιεδάκι κουμπώνει ιδανικά στο χέρι ώστε να παίζεις διαρκώς μαζί του και να κρατάς τον κινητήρα στην ζωντανή πλευρά του στροφομέτρου.

Τα αμορτισέρ της ΚΟΝΙ με τεχνολογία Frequency Selective Damping κάνουν πολύ καλή δουλειά, με δεδομένη την ιδιομορφία του αυτοκινήτου. Είναι σφιχτή αλλά όχι κουραστική στην Οτοστράντα και λίγο πιο έντονη ως παρουσία στα εγκάρσια στα πέριξ του Τορίνο και στο άθλιο οδικό δίκτυο της γείτονος ακόμα και στον Βορρά της (για να μη τα βάζετε μόνο με τους εν Ελλάδι εργολάβους). Αποκεί και πέρα, και αν βρεθεί στην σωστή διαδρομή και με τη σωστή διάθεση, το Anniversario (όπως και κάθε σπέσιαλ Abarth) είναι μία κατηγορία μόνο του.

Επιταχύνει, στρίβει και φρενάρει με έναν τρόπο που θυμίζει μικρή χειροβομβίδα κρότου και λάμψης ριγμένη μέσα σε μία καθωσπρέπει κυκλοφοριακή τάξη. Θα στρίψει τσαμπουκαλεμένα αν τοποθετηθεί σωστά, θα γυρίσει αλήτικα αν του πειράξεις τεχνητά το balance (πρόσεχε, ο Σκορπιός τσιμπάει!), θα «σουβλίσει» τα εσάκια -και λόγω μεγέθους- ενώνοντάς τα σε μια υπερβατική ευθεία, θα φρενάρει ακαριαία και με σιγουριά όταν το αυτοκινούμενο απέναντι κουτρουβαλάει έχοντας πιάσει και το μισό δικό σου ρεύμα.

Στο τιμόνι του, κάθε δρόμος χάνει την ρουτίνα του, όλα αρχίζουν ξανά και ξανά από την αρχή, ούτε μία φορά το πήγαινε-έλα για την φωτογράφιση δεν ήταν ίδιο με την προηγούμενη. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που μπορούμε να σκεφτούμε για αυτοκίνητο ανεξαρτήτως κατηγορίας και τιμής.

Αν θες να γκρινιάξεις θα βρεις κάμποσα να σταθείς. Το πεντάρι κιβώτιο (ευτυχώς γλιτώσαμε από το αυτόματο, άγιο είχαμε!), τη θέση οδήγησης, το τιμόνι που δεν ρυθμίζεται μέσα έξω, τη σκληρή ανάρτηση, την απουσία λίγου έξτρα τουρμπίσματος για κάποια παραπάνω άλογα «ένεκα η εορταστική περίσταση», και -κυρίως- μια γενικότερη αίσθηση ολοκλήρωσης ενός κύκλου εργασιών γεμάτου εμπειρίες, αλλά και την ικανοποίηση της σωτηρίας της mama Fiat στην πιο δύσκολη ώρα.

Όμως, όλα αυτά είναι ασήμαντες υποσημειώσεις που αφήνεις απλώς πίσω σου πατώντας το γκάζι και με την psycho εξάτμιση να ξυπνά πόθους και πάθη στα κυριλέ περίχωρα του Τορίνο. Και το μικρό λυσσασμένο 500αράκι να επιβεβαιώνει ότι οι Ιταλοί απόγονοι του Abarth μπορούν, ακόμα και σήμερα, να σκέφτονται και να δρουν έξω από τα δεδομένα και σε ρήξη σε κάθε μαρκετινίστικο κανόνα.

Eν κατακλείδι, είναι προφανές ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα «λογικό» αυτοκίνητο, όπως «λογικό»

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ (ΜΕ ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ 10)

ABARTH 695 695 70o ANNIVERSARIO

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 8

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ8

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 7

ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ 8

ΟΔΗΓΙΚΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ 9

ΑΝΕΣΗ/ΧΩΡΟΙ 7

ΑΣΦΑΛΕΙΑ 8

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ 7

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ 8

VALUE FOR MONEY 7

ΣΥΝΟΛΟ77

με τον τρόπο που το εννοεί η μάζα δεν ήταν τίποτα από όσα έφτιαξε ο Carlo Abarth. Κόντρα σε όλους και σε όλα, ακολούθησε τον δικό του δρόμο και δικαιώθηκε. Και αυτό συμβαίνει και με το 695 70ο Αnniversario. Στα 34 χιλιάρικα θα βρει κανείς μεγαλύτερα, γρηγορότερα, πιο ολοκληρωμένα αυτοκίνητα.

Δεν θα βρει όμως μία τέτοια ενδοφλέβια ένεση οδηγικής καφεΐνης. Ένα αυτοκίνητο που θα διεγείρει κάθε οδηγικό σου ένστικτο, που θα ταλαιπωρεί κάθε σου κόκκαλο και εσύ απλώς θα το συγχωρείς, που θα γεμίζει την ημέρα σου με χαμόγελα και ιστορίες να διηγηθείς στα παιδιά και τα εγγόνια σου όταν θα ταξιδεύουν με τα γεμάτα οθόνες «mobility devices» του μέλλοντος.

Αυτός ήταν ο Carlo Abarth, αυτό ήταν και ευτυχώς παραμένει το πνεύμα του. Ένας αιώνιος ταραξίας ενός αυτοκινητικού καθωσπρεπισμού, μία ιταλιάνικη ανορθογραφία στο λεξικό των καλών βιομηχανικών τρόπων. Τυχεροί οι 1.949 φανατικοί Αbarthisti που θα το βάλουν στο γκαράζ τους (ήδη 3 βρίσκονται ανάμεσά μας στην Ελλάδα) και θα το φυλάξουν για τις ημέρες που όλα τα υπόλοιπα αυτοκίνητα θα κινούνται κοπαδηδόν με τεχνητές νοημοσύνες και αμέτρητους σένσορες.

Για εκείνη την ημέρα που θα ξυπνούν χαράματα, με κατεύθυνση προς το Σούνιο για ένα σύντομο καφεδάκι Abarth. Ίσως και για να κτυπήσουν τα κουδούνια στην κοινή ησυχία των νέων καιρών. Αιώνιοι ταραξίες Carlo; Γιατί όχι!

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ ABARTH 695 695 70o ANNIVERSARIO 2020   TIMH €34.100   ΤΕΛΗ €287

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.368, Turbo, 4 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 132(180)/5500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 250/3000

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 6,7 sec, τελική 225 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 6,8 L/100km, 155 g/km

ABARTH 695 695 70o ANNIVERSARIO 2020

ΥΠΕΡ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ, ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ, ΗΧΟΣ, ΟΔΗΓΙΚΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΗ.

ΚΑΤΑ ΤΙΜΗ, ΑΝΕΣΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Όσα αξίζει να γνωρίζετε για το νέο Nissan 370 Z

cars

Φωτοβολταϊκά σε τρέιλερ φορτίζουν Tesla (Video)

cars

Γιατί η Williams δεν έγινε κι αυτή… ρέπλικα της Mercedes;

cars

Η Hennessy έφτιαξε τον Γολιάθ της ασφάλτου! (video)

cars

Καλπάζει το καυτό Hyundai i20 N στο Nurburgring (video)

cars

Η Ελλάδα έχει τη 2η πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη – Τι ισχύει για το diesel κίνησης

cars

Τέλος εποχής για την Williams

cars

Η Alpina πάει Αμερική με την XB7

cars

Δείτε μια δεκαξάχρονη να καταρρίπτει ένα παγκόσμιο ρεκόρ στο τιμόνι μιας Porsche (Video)

cars