CARSNEWS
NEW MODELS

Αποστολή στη Γερμανία: Οδηγούμε το πρώτο ηλεκτροκίνητο Opel Corsa

Η Opel αποφάσισε, σχεδίασε και υλοποίησε ένα σχετικά τολμηρό για τα προ πενταετίας δεδομένα της. Στόχος της ήταν να προσφέρει ως τρίτη επιλογή στους υποψήφιους αγοραστές των μοντέλων της και μία αμιγώς ηλεκτροκίνητη εκδοχή αυτών, πέραν όσων με θερμικό κινητήρα και Plug-in Hybrid. Όμως, αυτό που αρχικά φαινόταν ως μία ακόμα δυνατότητα παροχής από την εταιρεία έγινε προτεραιότητά της, τουλάχιστον έτσι αποδείχτηκε στην πορεία εξέλιξης και παρουσίασης του νέου Corsa.

Το supermini μοντέλο της, στην πρόσφατη (έκτη, κατά σειρά) «γενιά» του παρουσιάστηκε πέρυσι πρώτα στην αμιγώς ηλεκτροκίνητη εκδοχή του, για να ακολουθήσει λίγους μήνες αργότερα αυτή με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. To Corsa-e κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της εταιρείας που βρίσκεται στην Ισπανία, στη Σαραγόσα, πλάι στις γραμμές παραγωγής των συμβατικών εκδόσεων του νέου μοντέλου.

Οι μπαταρίες

Είναι λιθίου-ιόντων και κατασκευάζονται από την «CATL», τουλάχιστον μέχρι να ξεκινήσει η Opel να παράγει μπαταρίες για την ίδια και τον Όμιλο PSA. Όπως έγινε γνωστό, αυτό αναμένεται να γίνει από το 2024 οπότε και θα αρχίσει η παραγωγή μπαταριών στο εργοστάσιο της Opel που βρίσκεται στην πόλη Kaiserslautern. Βάσει του επιχειρηματικού σχεδίου, σε αυτό αναμένεται να κατασκευάζονται 500.000 μπαταρίες ετησίως οι οποίες θα χρησιμοποιούνται τόσο στα αμιγώς ηλεκτροκίνητα και Plug-in Hybrid μοντέλα της όσο και σε αυτά του Ομίλου PSA, εν γένει.

Η συστοιχία των μπαταριών του Corsa-e αποτελείται συνολικά από 216 στοιχεία ομαδοποιημένα σε 18 επιμέρους μονάδες και η ενεργειακή χωρητικότητά τους είναι 50 kWh. Σύμφωνα με την εταιρεία, με φορτιστή 7.4 kW μπορούν να φορτίσουν σε 7 ώρες και 45 λεπτά σε παροχή οικιακού ρεύματος, ενώ με τη χρήση ταχυφορτιστή 100 kWh φορτίζουν σε μισή ώρα, στο 80% της χωρητικότητάς τους. Η μέση τυποποιημένη κατανάλωση ενέργειας του Corsa-e είναι 14,4 kWh/100 km και η μέγιστη θεωρητική αυτονομία του φτάνει τα 337 km, βάσει του πρωτοκόλλου «WLTP». To αυτοκίνητο βασίζεται στην πλατφόρμα «e-CMP» του Ομίλου PSA και το βάρος του φτάνει τα 1.455 kg χωρίς οδηγό.

Πλαίσιο – ανάρτηση

Το Corsa-e έχει κατά 12 mm μεγαλύτερα μετατρόχια και το μεταξόνιό του είναι κατά 7 mm πιο μακρύ σε σχέση με ό,τι ισχύει για τις εκδόσεις του μοντέλου με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Σύμφωνα με τον κ. Thomas Wanke, Υπεύθυνος Εξέλιξης της ηλεκτροκίνητης έκδοσης, το αυξημένο βάρος του Corsa-e, συγκριτικά, επέβαλε αλλαγές τόσο στο πλαίσιο όσο και την ανάρτηση.

Συγκεκριμένα, εμπρός έχει τοποθετηθεί νέο υποπλαίσιο και μεγαλύτερης διαμέτρου αντιστρεπτική ράβδος. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι στο πίσω μέρος όπου ο ημιάκαμπτος άξονας (που υπάρχει στις εκδόσεις με συμβατικούς κινητήρες) έχει αντικατασταθεί από άκαμπτο άξονα και ράβδο Panhard. Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται η αύξηση του βάρους ενώ στο σύνολό τους οι αναρτήσεις έχουν τις ρυθμίσεις της έκδοσης «GS-Line» του μοντέλου, ώστε να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη οδική συμπεριφορά.

Εξοπλισμός

Στην Opel, έχουν παράδοση, θα λέγαμε, στο να διαθέτουν τα μοντέλα τους με συστήματα τα οποία απαντώνται σε οχήματα μεγαλύτερης κατηγορίας. Το γεγονός ότι το Corsa-e είναι ένα δημιούργημα το οποίο ενσωματώνει εξελιγμένες τεχνολογίες σήμαινε πως έπρεπε να διαθέτει και τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Έτσι, μεταξύ άλλων, διαθέτει φώτα τεχνολογίας «IntelliLux LED Matrix», σύστημα ενημερωδιασκέδασης το οποίο διαθέτει την υπηρεσία τηλεματικής «my Opel», έγχρωμη οθόνη 7,0 ιντσών(«Multimedia Navi») ή 10,0 ιντσών («Multimedia Navi Pro»), αναλόγως της εξοπλιστικής έκδοσης.

Πέραν αυτών, το Opel Corsa-e διατίθεται, επιπλέον με συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης και υποβοήθησης του οδηγού, όπως προειδοποίησης για σύγκρουση με προπορευόμενο όχημα ή πεζό ή δικυκλιστή, διατήρησης του οχήματος στη λωρίδα κυκλοφορίας, αναγνώρισης ρυθμιστικών πινακίδων κυκλοφορίας, adaptive cruise control, κ.λπ.

Πρώτες εντυπώσεις

Το Opel Corsa-e κινείται από έναν ηλεκτροκινητήρα μέγιστης ισχύος 136 PS/3.673-10.000 rpm και μέγιστης ροπής 260 Nm/300-3.673 rpm. Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του, το αυτοκίνητο επιταχύνεται από τα 0-100 km/h σε 8,1 sec ενώ η τελική ταχύτητά του περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h. Μάλιστα, η Opel ανακοινώνει ότι για την επιτάχυνση από τα 0-50 km/h το αυτοκίνητο χρειάζεται 2,8 sec. Αυτό το στοιχείο αφορά στο ότι το όχημα έχει άμεση επιτάχυνση στην κίνηση εντός πόλης, φυσικά μέχρι το ευρέως διαδεδομένο όριο ταχύτητας εντός αυτής.

Το αυτοκίνητο διαθέτει σύστημα παραμετροποίησης εφαρμογής της ροπής στους εμπρός τροχούς με τρεις επιλογές: «Eco», «Normal» και «Sport». Αναλόγως της επιλογής του οδηγού, το Corsa-e κινείται είτε με προτεραιότητα την αυξημένη αυτονομία είτε τις καλύτερες επιδόσεις επιτάχυνσης. Στην επιλογή «Sport», η αίσθηση του τιμονιού γίνεται πιο «βαριά» και το σύστημα διεύθυνσης ανταποκρίνεται αμεσότερα στις αλλαγές κατεύθυνσης.

Η ανάρτηση δείχνει να διαχειρίζεται ικανοποιητικά το σχετικά βαρύ όχημα (για τα δεδομένα ενός supermini). Εντός πόλης, το Corsa-e κινείται με χαρακτηριστική ευκολία και επιταχύνει με άμεσο τρόπο, ακολουθώντας τον γενικότερο ρυθμό. Τα συστήματα προειδοποίησης λειτουργούν αποτελεσματικά και κάθε φορά συνδράμουν τον οδηγό να αντιλαμβάνεται έγκαιρα ό,τι συμβαίνει εμπρός του ή αναφορικά με τα υπόλοιπα οχήματα πίσω από το αυτοκίνητο.

Τόσο ο εσωτερικός χώρος όσο και το πορτμπαγκάζ του Corsa-e δεν έχουν μειωθεί χάρη στην τοποθέτηση των μπαταριών χαμηλά στο πάτωμα του οχήματος. Η ησυχία στο εσωτερικό είναι το στοιχείο που το χαρακτηρίζει κατά την κίνησή του, ακόμη και όταν αυξάνεται η ταχύτητά του, ενώ οι έγχρωμες οθόνες στην κονσόλα και τον πίνακα οργάνων είναι ευδιάκριτες.

Στη χώρα μας, οι παραγγελίες για το Corsa-e έχουν αρχίσει και η τιμή πώλησής του ξεκινά από τα 31.980 ευρώ για την εξοπλιστική έκδοση «Edition» και από τα 32.980 ευρώ για την «Elegance».

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Απαράμιλλη τελειότητα το Hyundai Ioniq 6

cars

To Hyundai Coupe επιστρέφει και είναι κεντρομήχανο

cars

Νέες μπαταρίες της Samsung υπόσχονται αυτονομία 800 χιλιομέτρων

cars

Οδηγούμε το μονοθέσιο του F. Alonso, την McLaren MP4-22

cars

ΜΧ-30, ξεκίνησε η παραγωγή του πρώτου ηλεκτρικού Mazda

cars

Ποιοτικότερα τα κινεζικά Tesla σύμφωνα με έρευνες

cars

Οι Ρώσοι έχουν ήδη 700 ενδιαφερόμενους για το ανοιχτό Aurus Senat των 600 PS!

cars

H Tesla θα έχει και κινητά σημεία φόρτισης

cars

Royal Enfield – Διαθέσιμη στην Ελλάδα η έκδοση Τrial Works Replica – Ποια είναι η τιμή της

cars