CARSNEWS
NEW MODELS

Γιατί τα ελαστικά μολύνουν 1.000 φορές περισσότερο από τις εξατμίσεις;

Τα τελευταία χρόνια το κυνήγι μαγισσών με τις εκπομπές ρύπων έχει αλλάξει δραματικά το περιβάλλον στην αυτοκίνηση, οδηγώντας μεταξύ άλλων και στην βιαστική εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης αλλά και σε απαγορεύσεις κίνησης των κλασικών αυτοκινήτων σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης.

Μία νέα έρευνα από την Emissions Analytics φέρνει πλέον στο στόχαστρο και τα λάστιχα για την μόλυνση του περιβάλλοντος υπολογίζοντας ότι η συμβολή τους είναι 1.000 φορές περισσότερο από τις εκπομπές των εξατμίσεων.

Τα επικίνδυνα σωματίδια από τα ελαστικά τα οποία αιωρούνται στον αέρα προκαλούν πλέον μεγάλη ανησυχία, ιδίως με την αύξηση των μεγάλων και βαρύτερων οχημάτων όπως τα SUV, τα οποία αυξάνουν το πρόβλημα. Το ίδιο θα συμβεί και με τα βαριά ηλεκτρικά οχήματα που έρχονται στο άμεσο μέλλον.

Σε αντίθεση με τις εκπομπές ρύπων, η μόλυνση από την φθορά των ελαστικών δεν μετριέται καθόλου. Το ίδιο επίσης και η φθορά των υλικών των φρένων που και αυτά γεμίζουν με επικίνδυνα μικροσωματίδια το περιβάλλον.

Η έρευνα δείχνει ότι τα μικροσωματίδια από την φθορά των ελαστικών μπορεί να είναι και 1.000 φορές περισσότερα ιδίως σε δρόμους με σκληρή επιφάνεια, με ελαστικά τα οποία δεν έχουν σωστή πίεση ή φθηνά ελαστικά τα οποία φθείρονται πολύ πιο γρήγορα.

Το σημαντικότερο πρόβλημα πάντως είναι ότι ενώ για τις εκπομπές των καυσαερίων έχουν υπάρξει και συνεχώς γίνονται πιο αυστηροί κανονισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, κανείς δεν συζητά για την μόλυνση που προέρχεται από τα ελαστικά.

Η λύση θα ήταν να εξελιχθούν νέα και πιο φιλικά προς το περιβάλλον ελαστικά (τα οποία όμως θα ήταν ακριβότερα) ενώ θα πρέπει να μειωθεί και το βάρος των αυτοκινήτων, κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί μετά την έλευση της ηλεκτροκίνησης.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η Bugatti αναβάλλει την απόφαση για προσιτότερο μοντέλο

cars

GP Βρετανίας 2020: Pole position για τον άπιαστο L. Hamilton

cars

Δοκιμάζουμε το Mazda MX-5 RF στο Virginia International Raceway (Video)

cars

Απεβίωσε ο Yoshihiko Matsuo, σχεδιαστής του Datsun 240Z

cars

Oι 1.914 ίπποι του ηλεκτροκίνητου Rimac C_Two παίρνουν ζωή (Video)

cars

F1 quiz: Πόσα γνωρίζετε για τη Formula 1;

cars

Ετοιμάζεται η ηλεκτρική κινέζικη απόβαση στην Ευρώπη!

cars

Δωρεάν σταθμός φόρτισης με την αγορά κάθε ηλεκτρικού smart

cars

Ο “χορός” των πίσω καθισμάτων της νέας Mercedes-Benz GLA

cars