CARSNEWS
NEW MODELS

Γιατί τα πρωτότυπα μοντέλα έχουν τέτοιο καμουφλάζ;

Η παραλλαγή, ως έννοια, λογικά χρησιμοποιείται από τα αρχαία χρόνια. Εδώ όμως δεν θα μας απασχολήσει η τέχνη των κυνηγών και των στρατιωτικών, να γίνονται ένα με το φυσικό περιβάλλον. Το είδος που χρησιμοποιούν τα πρωτότυπα οχήματα των αυτοκινητοβιομηχανιών ορίζεται ως dazzle camouflage και εμφανίστηκε το 1918, στον πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Εμπνευστής του ήταν ο Βρετανός Norman Wilkinson, ο οποίος πρότινε στο βασιλικό ναυτικό το χρωματισμό των πλοίων με σύνθετα μοτίβα και ακανόνιστα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία αλληλοκαλύπτονταν και προκαλούσαν σύγχιση σε αυτόν που τα παρατηρούσε. ‘Ετσι ήταν πιο δύσκολο σε κάποιον να αντιληφθεί το μέγεθος, τον οπλισμό και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πλοίου, ειδικά από απόσταση.

Από τότε η τέχνη αυτού του καμουφλάζ προχώρησε και πλέον βλέπουμε διαφορετικά μοτίβα στα πρωτότυπα αυτοκίνητα. Άλλα πιο σύνθετα και άλλα απλούστερα. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι αρκετά δύσκολο για κάποιον να αντιληφθεί, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα που παρατηρεί ένα κινούμενο όχημα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Βέβαια, εδώ προκύπτει ένα νέο πρόβλημα. Στις μέρες μας όλοι βαστάνε από ένα smartphone με καλή κάμερα. Αρκεί μία φωτογραφία και μετά έχεις όσο χρόνο θες για να παρατηρείς το «μουλάρι» που βγήκε στο δρόμο για τις δοκιμές του.

Εδώ οι κατασκευαστές έχουν άλλες λύσεις, εάν πραγματικά δεν θέλουν να διαρρεύσει τίποτα. Πέρα από το πλήρες καμουφλαζ με ακανόνιστα μοτίβα, κατασκευάζουν τρισδιάστατα μέρη τα οποία επικολλούν επάνω στο αμάξωμα του αυτοκινήτου. Έτσι, με λίγο πλαστικό, ή ακόμα και αφρολέξ, μπορούν να αλλάξουν τελείως το γενικό σχήμα. Και, μεταξύ μας, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει μία εταιρία για παραπλάνηση. ‘Ένα νέο μοντέλο αποτελεί ένα προϊόν αξίας εκατομμυρίων, εάν όχι δισσεκατομυρίων, ευρώ. Ο σωστός χρόνος της αποκάλυψής του και η διαρροή όσο το δυνατό λιγότερων πληροφοριών προς τον ανταγωνισμό, παίζουν πολλές φορές αποφασιστικό ρόλο για την επιτυχία του, σε βάθος χρόνου.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η νέα BMW M4 σηκώνει μανίκια

cars

Μακάρι το Hyundai Kona N να μοιάζει με αυτό της KKS Studio

cars

Με 320 χιλιόμετρα αυτονομίας το ηλεκτρικό Fiat 500e

cars

Η νέα εποχή μ.Κ. (μετά Κορωνοϊού)

cars

Γιατί θα είναι μακρύτερο το ανανεωμένο VW Atlas;

cars

Aπίστευτα πρόστιμα στην Γαλλία για τη μάστιγα των “φτιαγμένων” ηλεκτρικών ποδηλάτων

cars

Η Mercedes-AMG GT 73 θα έχει 800 PS

cars

Δεν σκέφτεται το ενδεχόμενο της Ferrari ο Lewis Hamilton!

cars

To Tesla Model 3 κατατροπώνει μια McLaren F1 (Video)

cars