CARSNEWS
AUTONEWS

Δέκα χρόνια i-Cockpit: Η αναβάθμιση της θέσης οδήγησης

Πριν από 10 χρόνια, με την πρώτη γενιά του Peugeot 208, η Γαλλική μάρκα έφερε επανάσταση σε ένα από τα στοιχεία που έχουν εξελιχθεί λιγότερο στην ιστορία του αυτοκινήτου: τη θέση οδήγησης.

Από τότε, έχουν παραχθεί σχεδόν 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα Peugeot με i-Cockpit το οποίο έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη γκάμα. Η νέα αυτή εσωτερική διάταξη έχει συμβάλει σημαντικά στην αίσθηση ασφάλειας και άνεσης οδηγών και επιβατών ενώ αποτελεί πλέον χαρακτηριστικό γνώρισμα των οχημάτων της γαλλικής μάρκας.

Η διάταξη i-Cockpit στηρίζεται σε τρία θεμελιώδη στοιχεία τα οποία παρέμειναν αναλλοίωτα έκτοτε:

  • Ένα συμπαγές τιμόνι για καλύτερη αίσθηση οδήγησης και βέλτιστο χειρισμό.
  • Μια υπερυψωμένη οθόνη που επιτρέπει στον οδηγό να βλέπει όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την οδήγηση διατηρώντας τα μάτια του στο δρόμο.
  • Μια μεγάλη κεντρική οθόνη αφής, εύκολα προσβάσιμη και ορατή, η οποία επιτρέπει στον οδηγό να διαχειρίζεται τις κύριες λειτουργίες του αυτοκινήτου.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2010 με την παρουσίαση του πρωτότυπου Peugeot SR1 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, ένα κομψό κουπέ-καμπριολέ που έδειχνε μερικές από τις σκέψεις της μάρκας. Αυτό περιελάμβανε μια επαναστατική θέση οδήγησης που έφερε τα πάνω κάτω στους παραδοσιακούς κώδικες σχεδιασμού και εργονομίας… Εκείνη την εποχή, οι ομάδες της μάρκας ήθελαν να εξελίξουν το κάθισμα του οδηγού για διαισθητική οδήγηση, περισσότερη εργονομία και ασφάλεια. Μια μικρή ομάδα σχεδιαστών και μηχανικών ξεκίνησε να δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση και αρκετά γρήγορα προέκυψε η πρόταση για ένα μικρότερο τιμόνι με την λογική ότι αυτή η καινοτομία επέτρεπε την ανάγνωση πληροφοριών στο ύψος των ματιών χωρίς παρεμβολή άλλων στοιχείων. Προστέθηκε μια οθόνη αφής, η οποία έκανε όλα τα χειριστήρια πολύ πιο απλά και πρόσθεσε συνδεσιμότητα. Αυτή ήταν η αρχή των οθονών αφής για την Γαλλική εταιρία.

Το 2012, η πρώτη γενιά του 208 προκάλεσε αίσθηση με την εισαγωγή του i-Cockpit στον βασικό εξοπλισμό. Γρήγορα καθιερώθηκε ως μια καινοτομία που μεταμόρφωσε την εμπειρία του οδηγού, δίνοντας:

  • Περισσότερη οδηγική απόλαυση: χάρη στο συμπαγές τιμόνι, το αυτοκίνητο είναι ακόμα πιο ευέλικτο στις κινήσεις του οδηγού, ο οποίος χρειάζεται επίσης να κινήσει λιγότερο τα χέρια του για τον ίδιο ελιγμό
  • Περισσότερη άνεση στην οδήγηση: με τα όργανα στο ύψος των ματιών, η οδήγηση γίνεται πιο ξεκούραστη. Το χαμηλότερο τιμόνι επιτρέπει την τοποθέτηση των χεριών του οδηγού σε πιο άνετες γωνίες και η κεντρική οθόνη αφής επιτρέπει τον διαισθητικό χειρισμό των κύριων λειτουργιών του οχήματος.
  • Βελτιστοποιημένη Ασφάλεια: το συμπαγές τιμόνι κάνει τις αντιδράσεις πιο γρήγορες, η υπερυψωμένη οθόνη κάνει τα μάτια πιο συγκεντρωμένα στο δρόμο και οι ειδοποιήσεις στο ταμπλό είναι πιο ορατές.

Συνεχής εξέλιξη

Από την εμφάνισή του, το i-Cockpit συνεχίζει να εξελίσσεται και να εκσυγχρονίζεται. Το 2016, η δεύτερη γενιά του 3008 και του 5008 παρουσίασε μια έκδοση με ψηφιακή οθόνη 12,3 ιντσών που μπορεί να προσαρμοστεί πλήρως και να εξατομικευτεί, ενώ κάτω από την κεντρική οθόνη αφής έχουν τοποθετηθεί διακόπτες εναλλαγής για να είναι ακόμα πιο εύκολη η πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες. Το 2019, η δεύτερη γενιά του 208 παρουσίασε ένα τρισδιάστατο ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Το i-Cockpit προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στα νέα 308 (2021) και 408 (2022) με την εισαγωγή του νέου συστήματος infotainmenti-Connect, ενός νέου συμπαγούς τιμονιού που μπορεί να ανιχνεύσει την παρουσία των χεριών του οδηγού κατά τη χρήση των βοηθημάτων οδήγησης και των ευαίσθητων στην αφή i-toggles που μπορούν να διαμορφωθούν για τον κλιματισμό, τις τηλεφωνικές επαφές, τον ραδιοφωνικό σταθμό και τις ρυθμίσεις εκκίνησης εφαρμογών τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν κατά την κρίση του χρήστη.

Τέλος, το πρωτότυπο Peugeot Inception, που παρουσιάστηκε στην έκθεση CES στο Λας Βέγκας στις αρχές του έτους, δείχνει την εξέλιξη που θα μπορούσε να πάρει το νέο i-Cockpit. Ακόμη πιο διαισθητικό δείχνει τη μελλοντική εξέλιξη του i-Cockpit με το Hyper square, ένα επαναστατικό νέο χειριστήριο διεύθυνσης, που προσφέρει νέο τρόπο χειρισμού για μια νέα γενιά, μεγαλωμένη με tablets και έξυπνες συσκευές.

Related Articles

Η AMG πουλά τεχνολογία και παίρνει μεγαλύτερο μερίδιο στην Aston Martin.

cars

Νέο Seat Leon. Ένα Leon για την δεκαετία του 2020!

cars

Toyota Corolla 1.8 Hybrid. Η πλέον ενδιαφέρουσα γενιά της

cars

Φοβάστε τα αεροπλάνα; Έτσι, θα παραμείνετε ήρεμοι

cars

Το Mazda RX-Vision GT3 είναι ένα πανέμορφο, εικονικό αγωνιστικό!

cars

 Renault Clio 1.0 TCe LPG. Για πολλά και οικονομικά χιλιόμετρα

cars

Alfa Romeo Giulia και Stelvio. Στη χώρα μας οι ανανεωμένες εκδόσεις

cars

Γιώργος Συγγελίδης: Ένας εμβληματικός επιχειρηματίας που έζησε πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας

cars

Skoda Kushaq. Ένα μικρό SUV για την Ινδία.

cars