CARSNEWS
NEW MODELS

Δείτε το πρώτο αυτοκίνητο της Mazda το πρωτοποριακό R360 Coupe

Χρειάστηκαν 40 χρόνια μετά την ίδρυσή της για  να μπει η Mazda στην παραγωγή αυτοκινήτων, με ένα πολύ ξεχωριστό και αρκετά ελκυστικό μικρό το R360.

H παραγωγή του ξεκίνησε το 1960 και έγινε αμέσως επιτυχία, καθώς πωλήθηκαν 4.500 μονάδες μόλις την πρώτη ημέρα της παρουσίασής του, νούμερο απίστευτο για τα δεδομένα της εποχής. Μέχρι το τέλος της χρονιάς είχε τα 2/3 της αγοράς των συγκεκριμένων μικρών μοντέλων ενώ είχε και το 15% του συνόλου της αγοράς.

Σε αντίθεση με τα δίχρονα μοντέλα του ανταγωνισμού, το μικρό Mazda είναι έναν τετράχρονο κινητήρα 360 cc, ο οποίος απέδιδε 16 ίππους. Μπορεί να μην ακούγονται πολλοί, θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι ζύγιζε μόλις 380 κιλά, κάτι που του επέτρεπε να φθάνει τα 90 km/h, που ήταν υπεραρκετά για τα δεδομένα της εποχής στο οδικό δίκτυο της Ιαπωνίας που προσπαθούσε να ορθοποδήσει από τον καταστροφικό πόλεμο.

Η Mazda διατήρησε το βάρος χαμηλά επιλέγοντας το αλουμίνιο για τις κεφαλές των κυλίνδρων και κράμα μαγνησίου για την μετάδοση και το κάρτερ. Αλουμίνιο επίσης χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του εμπρός καπό, ενώ τα τζάμια ήταν από plexiglass. To πλαίσιο ήταν μονοκόκ και είχε ανεξάρτητη ανάρτηση και στους τέσσερις τροχούς που βελτίωνε την οδική συμπεριφορά και την άνεση. Το κιβώτιο ήταν τεσσάρων σχέσεων ενώ υπήρχε και επιλογή για ημιαυτόματο κιβώτιο.

Το κόστος του εκείνες τις ημέρες ήταν περίπου στα 830 δολάρια που αντιστοιχούν σε σημερινά 7.500 δολάρια, όχι και λίγα αν σκεφτούμε τα δεδομένα εκείνης της εποχής. Πάντως το R360 ξεκίνησε την μεγαλη πορεία της Mazda στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, και μάλιστα όπως βλέπουμε το έκανε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Τoyota Copen GR Sport: Ένα χαριτωμένο μικρό roadster με σπορ διαθέσεις

cars

Επίσημο teaser για το νέο Hyundai Santa Fe

cars

Μία Chevrolet Corvette Split Window με σύγχρονη καρδιά

cars

Τα supercars που σημάδεψαν την ιστορία της Porsche (Video)

cars

Kia iMT: Νέος ηλεκτρονικός συμπλέκτης για μηχανικό κιβώτιο!

cars

To Renault Clio κερδίζει το VW Golf σε πωλήσεις στην Ευρώπη

cars

Το G-NIVA είναι η Mercedes G-Class του φτωχού

cars

Η Honda εισάγει κεντρικούς αερόσακους για το νέο Jazz

cars

Έρευνα: Είναι τα ηλεκτρικά πιο φιλικά στο περιβάλλον;

cars