CARSNEWS
NEW MODELS

Δοκιμάζουμε το CITROEN C3 1.2 PureTech Origins 110 PS

Τα πρώτα εκατό χρόνια κάθε άλλο παρά… δύσκολα αποδείχθηκαν για τη Citroen. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά που πέρασαν από το βιομηχανικό libro d’ oro του 20ού αώνα, όχι μόνο σημάδεψε με μερικά σπάνιας έμπνευσης αυτοκίνητα τις μνήμες μιας Ευρώπης των πολέμων και των κοινωνικών ανακατατάξεων. Αλλά κατάφερε να φθάσει έως τις ημέρες μας διατηρώντας κάτι από εκείνην τη σχεδιαστική αποκοτιά των πρώτων ημερών.

Ακόμα και τώρα, που οι εταιρικοί συσχετισμοί και τα σύγχρονα εμπορικά αλισβερίσια δημιουργούν ένα νέο περιβάλλον, η Citroen έχει θαρρείς τη γενετική υποχρέωση του διαφορετικού. Κάτι που καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την DS Automobiles, αλλά και, όσο το επιτρέπει ένα μαζικό προϊόν, και στα αυτοκίνητα με το δικό της logo. Γεγονός που επιβεβαιώνεται και στο αυτοκίνητο της δοκιμής μας, ένα C3 με την ένδειξη «Origins» και έναν εορταστικό χαρακτήρα για τα πρώτα 100 χρόνια της γαλλικής εταιρείας. Στην ουσία, πρόκειται για ένα τυπικό C3 με μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία στο διάκοσμο που το κάνουν πραγματικά ξεχωριστό και αρκετά ιδιαίτερο.

Το αναγνωριστικό στοιχείο είναι το μπρονζέ χρώμα το οποίο εμφανίζεται σε αρκετά σημεία του αμαξώματος, όπως, για παράδειγμα, στο περίγραμμα των προβολέων ομίχλης, στους πλευρικούς καθρέπτες, στα Airbumbs, σε κάποιες διακοσμητικές λωρίδες στην τρίτη κολόνα κ.λπ. Εκτός αυτών, υπάρχει και το χαρακτηριστικό λογότυπο με την ένδειξη «Οrigins» και τη χρονολογία «1919» για να μας θυμίζει τα 100 χρόνια της εταιρίας. Υπάρχουν, επίσης, φιμέ κρύσταλλα στα πίσω παράθυρα, καθώς και πολύ όμορφες ζάντες 17 ιντσών σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα (στον προαιρετικό εξοπλισμό, οι τελευταίες), ενώ διατίθεται σε τέσσερα χρώματα: Λευκό Ice, Γκρι Steel, Γκρι Platinium ή Μαύρο Perla Nera και σε διχρωμία με μαύρη οροφή 

Στο σαλόνι, το μπρονζέ θέμα συνεχίζεται στο ταμπλό με μία διακοσμητική λωρίδα να το διατρέχει από άκρη σε άκρη, ενώ υπάρχουν και επενδύσεις με «χρυσές» εμφανείς ραφές στο συνθετικό δέρμα που δίνει μια αίσθηση σικ πολυτέλειας. Τα καθίσματα είναι σε γκρι επένδυση και έχουν την υπογραφή «Origins», ενώ ακόμα και τα… πατάκια έχουν μπρονζέ τελειώματα!

Σε ό,τι αφορά στον εξοπλισμό, η συγκεκριμένη έκδοση βασίζεται στο επίπεδο Shine και από εκεί και πέρα έχουν προστεθεί αρκετά έξτρα στοιχεία υποβοήθησης και ασφάλειας (9 στον αριθμό), μεταξύ των οποίων ενεργό Cruise Control με ρύθμιση ορίου ταχύτητας, αυτόματη ενεργοποίηση-απενεργοποίηση προβολέων, υποβοήθηση εκκίνησης σε δρόμο με κλίση, ενεργό σύστημα πέδησης κινδύνου, προειδοποίηση για στάση και διάλειμμα για καφέ, κάμερα οπισθοπορείας, αναγνώριση ορίων ταχύτητας, σύστημα προειδοποίησης αλλαγής λωρίδας κ.λπ.

Πέρα από τις «εορταστικές» αισθητικές επεμβάσεις, στα μηχανικά μέρη δεν έχουν υπάρξει κάποιες αλλαγές. Έτσι έχουμε να κάνουμε με ένα ήδη γνωστό C3, στην περίπτωσή μας με τον 1.2 Puretech με τους 110 PS και το εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Ένα ιδιαίτερα ευχάριστο σύνολο, τόσο για την κίνηση στην πόλη (όπου βοηθάει και η καλή κλιμάκωση) όσο και για το ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο, με εξαιρετική ελαστικότητα για τον κυβισμό του, με μπόλικο γκάζι σε όλη την κλίμακα των στροφών, λελογισμένο θόρυβο για τον τρικύλινδρο χαρακτήρα του και αρκετά οικονομική λειτουργία (κοντά στα 6 λίτρα σε τυπική αστική και περιαστική χρήση).

Από εκεί και πέρα, πρόκειται για ένα τυπικό C3 όπως το γνωρίζουμε στην τελευταία του γενιά, με την κλασική γαλλική έμφαση στην άνεση από την ανάρτηση και μια γενικότερη ευκολία με την οποία το super mini της Citroen προσαρμόζεται στην καθημερινότητα του οδηγού και στις εκάστοτε συνθήκες. Η έκδοση Origins προσθέτει αυτό το κάτι παραπάνω σε σικ αύρα που νιώθει κανείς στο σαλόνι του, ενώ και το πληθωρικό πακέτο εξοπλισμού (μαζί με τα σούπερ άνετα καθίσματα) δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου απολαμβάνεις να ζεις και να διεκπεραιώνεις είτε τις αστικές σου μετακινήσεις είτε τα μεγαλύτερα ταξίδια όπου αποδεικνύεται αναπάντεχα προσαρμόσιμο και πολύ πολιτισμένο.

Συνοψίζοντας, το C3 Origins αποτελεί μία χαριτωμένη καρτ-ποστάλ από τη μεγάλη κληρονομιά ενός αιώνα της Citroen στο σήμερα. Mε τιμή που ξεκινά από τα 16.865 ευρώ για την έκδοση με τους 110 PS και με το υπερπλήρες πακέτο εξοπλισμού δίνει ένα έξτρα κίνητρο σε όσους αναζητούν ένα διαφορετικό και στυλάτο super mini με έντονο το ιστορικό υπόβαθρο.

Μπορεί να λείπουν οι επαναστατικές ιδέες ενός Traction Avant ή μιας DS, όμως οι καιροί είναι πλέον εντελώς διαφορετικοί. Και ίσως η μεγαλύτερη επανάσταση που μπορείς να έχει σήμερα είναι να καταφέρνεις να παραμένεις ακμαίος και έτοιμος για τις μελλοντικές προκλήσεις χωρίς να προδίδεις το παρελθόν σου. Και σ’ αυτό μάλλον θα συμφωνούσε απόλυτα αν ζούσε στις μέρες μας ο Andre Citroen.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

ΜΟΝΤΕΛΟ CITROEN C3 1.2 PureTech Origins 110 PS
2019   TIMH €16.865   ΤΕΛΗ €106

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 1.199, Turbo, 3 Κύλινδρος, Σε σειρά  ΚΑΥΣΙΜΟ Αμόλυβδη Βενζίνη

ΙΣΧΥΣ kW(PS)/rpm 81 (110)/5.500  ΡΟΠΗ Nm/rpm 205/1.750

ΜΕΤΑΔΟΣΗ Χειροκίνητο, 6 σχέσεων, κίνηση στους εμπρός τροχούς

ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 0-100 σε 9,4 sec, τελική 193 km/h

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/CO2 4,7 L/100km, 106 g/km

CITROEN C3 1.2 PureTech Origins 110 PS
2019

ΥΠΕΡ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΙΝΗΤΗΡΑ,ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ,ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΚΑΤΑ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Related Articles

Το Lucid Gravity είναι το ηλεκτροκίνητο SUV του μέλλοντος

cars

Υβριδικό και τετρακίνητο. Το ανανεωμένο Suzuki Ignis στο μικροσκόπιο του Car and Driver

cars

To νέο Seat Leon μάς δείχνει τα φώτα του

cars

Diesel Gate: Αποζημιώσεις καλείται να καταβάλλει η VW

cars

H Porsche 911X σε πάει παντού

cars

Ξεκίνησαν οι δοκιμές της επόμενης Mercedes GLC

cars

Η απόλυτη συγκριτική δοκιμή 12 ελαστικών σε στεγνό και βρεγμένο (Video)

cars

Η καταστροφική κατάληξη ενός Nissan GT-R 3.300 ίππων (Video)

cars

Volkswagen ID.3: Οι 10 λόγοι για να σκεφτείς σοβαρά το ηλεκτρικό

cars