CARSNEWS
AUTONEWS

Ηλεκτρικά κέρδη

Για την ακρίβεια πρόκειται για υπερ-κέρδη που προέρχονται αυτήν την φορά από διαφορετική «πηγή», η οποία λέγεται ηλεκτρικό όχημα γενικώς. Όσοι έδωσαν γρήγορα σημασία στα μηνύματα περί γενικής αλλαγής πλεύσης της αυτοκίνησης που έρχονταν από παντού, μπήκαν εξίσου γρήγορα στο παιχνίδι και δεν αναφέρομαι μόνο στους «παραδοσιακούς» αλλά και νέους «παίχτες» για το νέο «μοίρασμα της τράπουλας». Δημιουργείται λοιπόν ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον σε αυτήν την δεύτερη ολοκληρωτική αλλαγή της αυτοκίνησης, μετά την εμφάνισή της επι της γής εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα!. Το περιβάλλον αυτό είναι απολύτως διαφορετικό από το εώς τώρα γνωστό αφού έχει ξεπεραστεί πια το αυτοκίνητο με την κλασσική έννοια (αμαξώματα, αναρτήσεις, φρένα κ.λ.π.) και όσο για τους κινητήρες δείχνουν ότι περνάνε σε δεύτερη μοίρα καλούμενοι να συνεργαστούν με ηλεκτρικούς στα υβριδικά και plug-in.

Νέες δουλειές, νέα κέρδη

Νέοι ορίζοντες θα έλεγα ή αν προτιμάτε νέες ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα, καθώς εμφανίζονται νέες εταιρίες ‘πρώτης εκκίνησης» ή start-up αν προτιμάτε που δημιουργούνται συνεχώς και πρόκειται για εταιρίες υψηλότατης τεχνολογίας που τροφοδοτούν τους κατασκευαστές ηλεκτρικών με τα προϊόντα τους. Την χαρακτηριστική περιγραφή της νέας πραγματικότητας κάνει ο Χένρι Φίσκερ, συνιδρυτής της EV Fisker Inc. που δήλωσε πρόσφατα ότι « αυτό που θα κυριαρχήσει είναι τα λογισμικά και τα τσίπ και όχι αυτοί που κάνουν άξονες και πόρτες από μέταλλο». Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε αποβλέπουν σε κέρδη, τα οποία αυξάνουν συνεχώς και ειδικά την φετινή χρονιά και ερν μέσω πανδημίας παρατηρείται μία εκτόξευση κερδών για διάφορες εταιρείες και των προέδρων τους φυσικά. Αρχή από τον πολύ γνωστό Ελον Μάσκ, ιδιοκτήτη της Tesla, ο οποίος πρόκειται να γίνει επικεφαλής μιας εταιρείας S&P 500 Index και ο οποίος πριν λίγες ημέρες ανέβηκε στο Ν2 της παγκόσμιας κατάταξης ως ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου με  περιουσία 139 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Φυσικά δεν είναι ο μόνος που αύξησε τα κέρδη του πάρα πολύ φέτος, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.

Συνέχεια λοιπόν με τον ιδρυτή της Nio Inc., William Li, εταιρίας με έδρα την Κίνα αλλά τμήμα έρευνας και εξέλιξης στην Οξφόρδη, κέντρο σχεδιασμού στο Μόναχο και τμήμα υψηλής τεχνολογίας στην Β. Αμερική. Ο κ. Li το 2020 έγινε πλουσιότερος κατά 12 φορές, ειδικά μετά την είσοδό του στην Αμερική και ήδη μπήκε στον κατάλογο με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με τον ταχύτερο ρυθμό κερδών. Η καθαρή αξία του He Xiaopeng, προέδρου της XPeng Inc., αυξήθηκε περισσότερο από 600 τοις εκατό. Συνολικά, οι περιουσίες από λίγους ανθρώπους που παρακολουθούνται από τον δείκτη Bloomberg στη βιομηχανία EV έχουν αυξηθεί περισσότερο από 140 δισεκατομμύρια δολάρια – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των 111 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μάσκ. Στους κατασκευαστές προσθέστε και τις εταιρίες που παράγουν εξαρτήματα και των οποίων τα κέρδη ακολουθούν παρόμοια πορεία με χαρακτηριστικό παράδειγμα  αυτό της Τέλος φόρμας

Contemporary Amperex Technology Co της οποίας οι μέτοχοι εμφανίζουν κέρδη 40 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 23 δισεκατομμύρια αποκτήθηκαν φέτος! Πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον ένας πίνακας με τις πέντε κυρίαρχες εταιρίες σε καθαρή αξία και αύξηση κερδών.

Εταιρία                  Καθαρή αξία         Αύξηση κερδών 2020

Nio                        7,5δις                    1.200%

Xpeng                   9,8δις                    643%

Li Auto                  6,0δις                    616%

Tesla                     140δις                   403%

BYD                      14Δις                     236%

Σαν επίλογος

Το μέλλον των μεταφορών έρχεται πιο γρήγορα και οι αλλαγές είναι ήδη εδώ δίνοντας ευκαιρίες σε πολλούς και ειδικά σε νεοσύστατες εταιρίες που θα έχουν πεδίον δόξης(και κερδών φυσικά) λαμπρόν. Θα κλείσω με μία δήλωση του αναλυτή Στήβ Μαν της Bloomberg. “Το μέγεθος της αγοράς EV φαίνεται να έχει γίνει πολύ μεγαλύτερο, δημιουργώντας μια ευκαιρία ακόμη και για νεότερους, μικρότερους παίκτες να αγωνιστούν για ένα κομμάτι αυτής της πίτας”. Της πίτας που μεγαλώνει διαρκώς…

The post Ηλεκτρικά κέρδη first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

NISMO. Σε ειδική έκθεση από τη Nissan

cars

Subaru Levorg STI Sport Prototype. Υποχρεώσεις και… ανησυχίες!

cars

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής WEC 2024

cars

Μercedes eActros. Σημείο αναφοράς

cars

Ολοκληρώθηκε το Ράλι Σπριντ Γραίκα με νικητές τους Παπαδημητρίου και Πετρόπουλο

cars

Η STI κάνει το νέο Subaru BRZ πιο… πικάντικο.

cars

Η Porsche γυρνά οριστικά σελίδα στην 911.

cars

Η Audi Sport εστιάζει πλέον στον εξηλεκτρισμό!

cars

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ζητά από το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επίθεση κατά της Ράφα

cars