CARSNEWS
NEW MODELS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ανακλήσεις οχημάτων για ρύπους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί πλέον να επιβάλλει πρόστιμα και να ανακαλεί την έγκριση τύπου για κάποιο μοντέλο σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι μια αυτοκινητοβιομηχανία σκοπίμως παραπλανεί αναφορικά με τα στοιχεία εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα. Ο νέος κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα, δίνει τη δυνατότητα στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διεξάγουν έρευνα και να τιμωρούν με χρηματικό πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ ανά όχημα όποιον κατασκευαστή αυτοκινήτων παραβαίνει τις ψηφισμένες αποφάσεις προστασίας του περιβάλλοντος ή ασφάλειας επιβατών, πεζών ή δικυκλιστών, εντός των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να διεξάγει η ίδια τους απαραίτητους ελέγχους καθώς έχει επενδύσει επτά εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία και στελέχωση δύο ερευνητικών κέντρων στα οποία θα γίνονται τα απαραίτητα τεστ των οχημάτων. Ως τώρα, τα όποια πρόστιμα ή ανακλήσεις έγκρισης τύπου για τα μοντέλα επιβάλλονταν από τον αρμόδιο Οργανισμό ή Αρχή κάθε χώρας. Πλέον, αυτό θα γίνεται κεντρικά. 

Η διαδικασία για να αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή τη δυνατότητα ξεκίνησε το 2013. Δύο χρόνια αργότερα, το 2015, όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο «Dieselgate» που αφορούσε στον Όμιλο VAG, αποφασίστηκε να αυστηροποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο και να έχει μεγαλύτερες θεσμικές δυνατότητες για έλεγχο, λήψη αποφάσεων και επιβολή κυρώσεων. Έτσι, τον Μάιο του 2018 εκδόθηκε ο νέος κανονισμός ο οποίος θα ίσχυε από την πρώτη Σεπτεμβρίου 2020. Με αυτόν, ουσιαστικά, μεταρρυθμίζεται το ως τώρα ισχύον σύστημα έκδοσης έγκρισης τύπου αλλά και ελέγχου της αγοράς των αυτοκινήτων. Εφεξής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να ζητά και να επιβάλλει στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. την ανάκληση οχημάτων που δεν πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα. Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι κάποια χώρα δεν θα μπορεί να απορρίψει ή να μην συμμορφωθεί με την όποια απόφαση ληφθεί.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Το υβριδικό σύστημα της νέας Toyota Corolla Cross (βίντεο)

cars

Είναι το τελεφερίκ η λύση στις αστικές μετακινήσεις;

cars

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αναβάλλονται τα πρώτα τρία Grand Prix της σεζόν στη Formula 1

cars

To Α8 60 TDI είναι το top diesel της Audi

cars

H Syberia RS είναι η πιο off road Porsche 911 που υπάρχει

cars

Το Hyundai Elantra αγρίεψε και εντυπωσιάζει

cars

Nissan-Alpha Autoteam: Κερδίστε ένα δωρεάν ταξίδι στο Ναύπλιο παρέα με το νέο JUKE!

cars

Ο τελευταίος χορός της σύγχρονης Lancia Stratos

cars

Φήμες για κορυφαία έκδοση του Nissan 400Ζ με 480 ίππους!

cars