CARSNEWS
AUTONEWS

Η Ευρώπη σκληραίνει την στάση της απέναντι στις εκπομπές CO2!

Σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων πρέπει να μειώσουν τον μέσο όρο εκπομπών CO2 του στόλου τους στα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο μέχρι το 2021 και να επιτύχουν άλλη μία μείωση της τάξης του 37% περίπου μέχρι το 2030 ώστε να πέσουν στα επιθυμητά επίπεδα των 60 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο. Όλα αυτά, την στιγμή που για διάφορους λόγους που δεν είναι επί της παρούσης να αναλύσουμε, ο μέσος όρος των εκπομπών ρύπων των νέων αυτοκινήτων αυξήθηκε το 2018 στα 120,4 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο! Το έργο των κατασκευαστών είναι λοιπόν, ούτως ή άλλως πολύ δύσκολο αλλά υπάρχει περίπτωση να γίνει ακόμα δυσκολότερο αν η Κομισιόν αποφασίσει να σκληρύνει την στάση της επί του θέματος.

Σε ένα έγγραφο με όνομα “European Green Deal” αναφέρεται πως μέχρι το 2021 η Κομισιόν θα προτείνει την αναθεώρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας που αφορά στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και των vans ώστε “να εξασφαλίσει ένα καθαρό μονοπάτι προς την κινητικότητα μηδενικών εκπομπών ρύπων από το 2025”. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η Κομισιόν δίνει υψηλή προτεραιότητα στην λεγόμενη κλιματική νομοθεσία αλλά όπως δήλωσε η Πρόεδρος της, Ursula von der Leyen, πρέπει να λαμβάνει υπόψιν και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή η νομοθεσία στην οικονομία.

Η πρόταση ενός νέου στόχου είναι εντός των αρμοδιοτήτων της Κομισιόν αλλά κάθε τέτοιο βήμα πρέπει να συνοδεύεται από την απαραίτητη ανάλυση οικονομικού αντίκτυπου και να απαιτεί έγκριση τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από το Συμβούλιο ώστε να νομοθετηθεί.

Είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε σχετικά. Είναι προφανές δε, ότι η είδηση της ενδεχόμενης αλλαγής των στόχων για το 2030 δεν έγινε δεκτή με επευφημίες από την άλλη πλευρά. Τόσο η VDA της Γερμανίας όσο και ο πρόεδρος της ACEA, Carlos Tavares είναι αντίθετοι στην πρόθεση της Κομισιόν και έχουν ασκήσει δριμεία κριτική στα αρμόδια όργανα.

Related Articles

Νέο Ford Puma. Διαθέσιμο σύντομα από 20.097

cars

Το Rimac C_Two των 2.000 ίππων περνά στην φάση δοκιμών!

cars

Η Alfa Romeo επιβεβαιώνει έμμεσα ένα μικρό SUV.

cars

Το Ford Ranger Prorunner της APG είναι ένα… διαφορετικό Raptor.

cars

Η VW με την πλάτη στον τοίχο. Έχασε κρίσιμη υπόθεση στη Γερμανία.

cars

Νεαρή Γαλλίδα βρέθηκε δολοφονημένη μέσα σε ερειπωμένη εκκλησία στην Ιταλία – Αναζητείται ο σύντροφός της

Bury

Fiat 500 Hybrid. Σε εξαιρετική τιμή

cars

Το Subaru Forester και με turbo κινητήρα 1,8 λίτρων!

cars

Έναν νέο, προσιτό ηλεκτροκινητήρα άνευ μαγνητών παρουσίασε η Mahle.

cars