CARSNEWS
AUTONEWS

Η Audi θέλει να εξαφανίσει τα κουμπιά!

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να αμφισβητεί την πρακτικότητα και την αξία ενός φυσικού κουμπιού ή διακόπτη. Είναι εύκολα στην εύρεση και στον χειρισμό χωρίς να απαιτούν οπτική επαφή για κανένα από τα δύο αλλά η Audi θέλει να τα εξαλείψει από την καμπίνα των μελλοντικών της μοντέλων, αντικαθιστώντας τα με οθόνες αφής και συστήματα επαυξημένης πραγματικότητας. Το πρόσφατο RS Q8 αλλά και τα A8, A7 και A6 πριν από αυτό, είναι σε αυτόν τον δρόμο με μία οθόνη 12,3 ιντσών να λειτουργεί ως ψηφιακός πίνακας οργάνων, μία 10,3 ιντσών για το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, μία 8,6 ιντσών για τον χειρισμό ου εξαερισμού και του κλιματισμού και… έναν περιστροφικό διακόπτη για την ένταση του ήχου!

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Audi, Marc Lichte, έχει ένα σαφέστατο όραμα για τα αυτοκίνητα της γερμανικής εταιρίας στο μέλλον. Θέλει η επόμενη γενιά της τεχνολογίας να περιλαμβάνει ένα σύστημα head-up display επαυξημένης πραγματικότητας που θα αναλάβει την πληροφόρηση του οδηγού και θα επιτρέψει την σμίκρυνση του ψηφιακού πίνακα οργάνων. Εφόσον οι περισσότερες πληροφορίες θα παρέχονται μέσα από το head-up display, δεν υπάρχει λόγος για έναν μεγάλο πίνακα οργάνων. Παράλληλα, στο ταμπλό, οι δύο οθόνες που βλέπουμε σήμερα θα ενωθούν σε μία, ενιαία ενώ τα παραδοσιακά, φυσικά κουμπιά θα λάμπουν διά της απουσίας τους με μοναδικά “απομεινάρια” ενδεχομένως κάποια χειριστήρια στο τιμόνι. Φυσικά, για να γίνει το όνειρο του Lichte πραγματικότητα, πρέπει να βελτιωθούν σημαντικά και τα συστήματα ελέγχου με την φωνή και χειρονομίες αλλά αυτό είναι δευτερεύων καθώς οι μελέτες που έχει κάνει η Audi δείχνουν ότι ο κόσμος μάλλον έχει βαρεθεί τα “κλασικά” κουμπιά και πιστεύει ότι μπορούν να αντικατασταθούν από οθόνες αφής. Αυτό δεν αναφέρεται κάπου ρητά, αλλά είμαι σίγουρος πως ισχύει αφού αλλιώς, η Audi θα ήταν πολύ πιο διστακτική στην εφαρμογή των πλάνων της.

Εγώ από την άλλη, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις καθώς θεωρώ ότι ένα φυσικό κουμπί ή ένας φυσικός διακόπτης έχουν θέση σε ένα σύγχρονο εσωτερικό. Ή τουλάχιστον, οφείλουν να έχουν θέση καθώς έχουν μία αδιαμφισβήτητη αξία. Από την άλλη, εγώ μπορεί απλά να είμαι 35 χρόνων παππούς αλλά πραγματικά δεν πιστεύω ότι η αντικατάσταση των κουμπιών με οθόνες αφής προσφέρει κάποιο όφελος στον καταναλωτή/οδηγό. Εσύ τι πιστεύεις και πώς θα ήθελες να είναι το επόμενο αυτοκίνητο σου;

Related Articles

Τον Δεκέμβριο τα αποκαλυπτήρια του νέου Toyota Mirai.

cars

Πιο φθηνά τα SUV της Nissan

cars

Alpine και Lotus θα εξελίξουν από κοινού ένα νέο μοντέλο!

cars

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους «Αταίριαστους» του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης

cars

Τι ετοιμάζει η Toyota για τις 16 Νοεμβρίου;

cars

Νέο Hyundai i30. Συνολικά αναβαθμισμένο

cars

Ο Μπραντ Πιτ στο βρετανικό Grand Prix για τα γυρίσματα της νέας του ταινίας

cars

Με τεχνολογία Taycan η νέα, ηλεκτρική Porsche Macan.

cars

Το νέο Honda Civic κάνει ντεμπούτο στις Η.Π.Α.

cars