CARSNEWS
AUTONEWS

Η Bosch αλλάζει το σκίαστρο και κάνει την οδήγηση ασφαλέστερη!

Το σκίαστρο που έχουν μπροστά τους ο οδηγός και ο συνοδηγός ενός αυτοκινήτου είναι, πιθανώς χωρίς αμφιβολία, το πλέον απαρχαιωμένο κομμάτι “τεχνολογίας” σε ένα όχημα. Η λειτουργία του είναι εξαιρετικά απλή, μονοδιάστατη θα έλεγε κανείς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί ώστε να γίνει καλύτερο. Στο κάτω-κάτω, ο ήλιος απέναντι από τον οδηγό ή η αντανάκλαση που καταλήγει στο πρόσωπο του δεν είναι μόνο θέμα άνεσης, αλλά και ασφάλειας και η τοποθέτηση ενός σκίαστρου που περικόπτει σημαντικά το οπτικό του πεδίο είναι ημίμετρο και όχι η βέλτιστη λύση.

Κάπου εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Bosch που παρουσίασε στο φετινό Consumer Electronics Show το “Virtual Visor”. Ένα ψηφιακό σκίαστρο που επί της ουσίας, είναι ένα διάφανο LCD πάνελ που χωρίζεται σε εξάγωνα και συνεργάζεται με μία μικρή RGB κάμερα και το ανάλογο λογισμικό. Το σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του οδηγού και να εντοπίσει ακριβώς τα μάτια του ώστε έχοντας πλήρη εικόνα της θέσης του ήλιο ή της αντανάκλασης, να κάνει φιμέ συγκεκριμένα εξάγωνα σε πραγματικό χρόνο προστατεύοντας τον οδηγό. Το πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι κάνει φιμέ μόνο τα εξάγωνα που χρειάζεται ενώ το 90% περίπου του LCD πάνελ παραμένει διάφανο. Με λίγα λόγια, λειτουργεί όπως τα γυαλιά ηλίου αλλά είναι ενσωματωμένο στο αυτοκίνητο.

Η ιδέα για το σύστημα ανήκει στον μηχανικό της Bosch Jason Zink και δύο συναδέλφους του οι οποίοι το σκέφτηκαν στον ελεύθερο χρόνο τους. Το πρωτότυπο που έδειξαν στους ανωτέρους τους μάλιστα, κατασκευάστηκε με μία LCD οθόνη που βρήκαν στα σκουπίδια αλλά ήταν αρκετό ώστε να πάρουν το πράσινο φως για την εξέλιξη του συστήματος. Τώρα, το Virtual Visor πήρε το βραβείο “Best Innovation” στο φετινό CES και ενώ απαιτεί σκληρή δουλειά για την βελτιστοποίηση του και την εμπορική εκμετάλλευση του, είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Δεν αλλάζει τίποτα στα τέλη κυκλοφορίας του 2021.

cars

Παγιδευμένοι – Spoiler: Θα προλάβουν να εντοπίσουν τη Δάφνη ζωντανή;

cars

Η 8η γενιά του εμβληματικού VW Golf GTI στην Γενεύη!

cars

Το Volvo XC60 Recharge T8 Polestar Optimised υπόσχεται ακόμα μεγαλύτερες οδικές συγκινήσεις

cars

Jaguar XF facelift. Με έμφαση στον… εσωτερικό κόσμο.

cars

Μπλίνκεν: Δεν θέλουμε «κλιμάκωση» με το Ιράν αλλά θα συνεχίσουμε να υπερασπίζόμαστε το Ισραήλ

cars

Στην Αγγλία φτιάχνεται ένα Nissan Navara GT-R 1.000 ίππων!

cars

Hyundai: Στις αρχές του 2021 το ηλεκτρικό Ioniq 5.

cars

Η Porsche παρουσιάζει για πρώτη φορά την 55one “Little Bastard”.

cars