CARSNEWS
NEW MODELS

Η Ford σε αποστολή να κάνει τα αυτοκίνητα πιο αθόρυβα (video)

Η νέα στρατηγική της Ford «Whisper Strategy» (ή στρατηγική ψιθύρου») προσφέρει πολλές μικρές βελτιώσεις στην καταστολή του θορύβου γύρω από το όχημα, βοηθώντας τα ταξίδια να είναι πιο άνετα και λιγότερο κουραστικά για τους οδηγούς και τους επιβάτες. Στο νέο Kuga SUV, για παράδειγμα, η Ford εξέτασε στοιχεία που παράγουν θόρυβο από την ανάρτηση έως τις τσιμούχες στις πόρτες για να βρουν τρόπους βελτιστοποίησης της εσωτερικής ηχομόνωσης.

Η προσθήκη περφορέ δέρματος στα καθίσματα του Kuga Vignale μείωσε τη συνολική επιφάνεια των επίπεδων επιφανειών μέσα στην καμπίνα, βοηθώντας στην απορρόφηση και όχι στην ανάκλαση του θορύβου. Παράλληλα, κάτω από το πάτωμα του οχήματος προστίθενται αεροδυναμικά πάνελ ήχου που βοηθούν στον περιορισμό του θορύβου του δρόμου και του ανέμου που εισέρχεται από έξω.

Από την άλλη, οι μηχανικοί της Ford ασχολήθηκαν δύο χρόνια δοκιμάζοντας περισσότερα από 70 διαφορετικά ελαστικά σε επιφάνειες, από ομαλή άσφαλτο έως τραχύ τσιμέντο και λιθόστρωτα, σε υγρές και στεγνές συνθήκες και σε μια σειρά από ταχύτητες για να βρουν την ακριβή προδιαγραφή που θα μείωνε το θόρυβο του δρόμου στο ελάχιστο, προσφέροντας συνάμα άνεση και πρόσφυση. Μέχρι τα κανάλια για τις καλωδιώσεις πίσω από τα εξωτερικά πάνελ του αμαξώματος είναι μικρότερα και στενότερα για να περιορίσουν τη ροή αέρα μέσα στο σασί.

Ηλεκτρική βελτίωση

Η ικανότητα οδήγησης χωρίς κινητήρα βενζίνης ή ντίζελ επιτρέπει ακόμα πιο ήσυχες διαδρομές. Το Kuga Plug-In Hybrid συνδυάζει βενζινοκινητήρα, ηλεκτρικό κινητήρα και γεννήτρια με μπαταρία ιόντων λιθίου 14,4 kWh για καθαρή ηλεκτρική ικανότητα μηδενικών εκπομπών. Χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική λειτουργία επιτυγχάνεται επίπεδο θορύβου μέσα στην καμπίνα μόλις 52 dB (A), ήχος ισοδύναμος με αυτόν μιας ήπιας βροχόπτωσης.

Το Kuga Plug-In Hybrid Vignale διαθέτει επίσης τεχνολογία Active Noise Cancellation. Το σύστημα λειτουργεί ακριβώς όπως τα ακουστικά κεφαλής που ακυρώνουν το θόρυβο – ανιχνεύουν ανεπιθύμητους ήχους καμπίνας χαμηλής συχνότητας μέσω μικροφώνων και τους αντισταθμίζουν εκπέμποντας αντίθετες κυματομορφές από το σύστημα ήχου B&O.

Χάσμα γενεών

Σε δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Ford οι επιβάτες στο νέο Ford Kuga Plug-In Hybrid βιώνουν επίπεδα θορύβου στο εσωτερικό που είναι μόλις το ένα τέταρτο αυτών που βίωναν οι παππούδες τους σε ένα Ford Anglia του 1966. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται έναν ήχο να είναι δύο φορές πιο δυνατός από έναν άλλο όταν είναι περίπου 10 ντεσιμπέλ. Έτσι, ο παρακάτω πίνακας είναι αποκαλυπτικός με καταμετρημένο τον μέγιστο εσωτερικό θόρυβο με 48 km/h και 3η ταχύτητα (για χειροκίνητα μοντέλα).

Όχημα                                               Μέγιστα ντεσιμπέλ dB (A)

1966 Ford Anglia                               89

1970 Ford Cortina                              81

1977 Ford Granada                           83

1982 Ford Cortina                             79

2000 Ford Mondeo                           77

2020 Ford Kuga Plug-In Hybrid        69

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται οι μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα μοντέλα που μετρήθηκαν με ντεσιμπελόμετρο από τη θέση του συνοδηγού.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Volvo EX90: Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο επταθέσιο SUV των Σουηδών (videos)

cars

Η VW θα αποφασίσει για το εργοστάσιο στην Τουρκία τον Φεβρουάριο

cars

Test Drive: Tesla Model Y Performance – Δοκιμάζουμε το εκρηκτικό ηλεκτρικό SUV των 534 ίππων!

cars

Νέα γραφικά κίνησης στους χάρτες Google Maps

cars

Ποια είναι τα νέα «θηρία» της Ελληνικής Αστυνομίας; (Video)

cars

Βάλε κι εσύ μία Ferrari SF1000 στο σαλόνι σου! (video)

cars

Πόσο κοστίζει τo plug-in υβριδικό Renault Captur;

cars

Η Jeep ετοιμάζει τα πρώτα αμιγώς ηλεκτρικά της οχήματα

cars

Νέες, μειωμένες τιμές για την Skoda Octavia στην Ελλάδα

cars