CARSNEWS
NEW MODELS

Κορωνοϊός και Αυτοκίνητο: 5 συν 1 συμβουλές για να αποφύγουμε τον κίνδυνο!

Όπως ισχυρίζονται οι επιδημιολόγοι, η πιο ασφαλής προφύλαξη για το σύνολο του πληθυσμού είναι να κάθονται όλοι σπίτι και να αποφεύγουν συναθροίσεις και επαφές με άλλο κόσμο. Πόσο όμως εφικτό είναι αυτό, στην καθημερινότητα του καθενός; Μπορούν όλοι να εργάζονται από το σπίτι; Να αποφεύγουν τις μετακινήσεις; Να μην πηγαίνουν ούτε καν για ψώνια σε κάποιο super market;

Ας μην γελιόμαστε, απόλυτη εξασφάλιση μέσω κάποιας οικειοθελούς καραντίνας δεν πρόκειται να υπάρξει. Δρώντας όμως υπεύθυνα, θα πρέπει ο καθένας να πράττει ό,τι του αναλογεί. Ειδικά για τους οδηγούς, κάτσαμε και ετοιμάσαμε μία λίστα με 5 συν 1 συμβουλές όπου μπορούν να περιορίσουν δραματικά την πιθανότητα να κολλήσετε κάτι κατά τις μετακινήσεις σας.

Αποφεύγετε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αυτό παλαιότερα ίσως να ακουγόταν οξύμωρο, πλέον όμως οι συναθροίσεις σε λεωφορεία και μετρό αποτελούν πιθανά το νούμερο ένα παράγοντα εξάπλωσης της νόσου του Κορονοϊού. Το να πάτε το πρωί στη δουλειά σας, παρέα με 100 ακόμα άτομα και να γυρίσετε το απόγευμα με 100 άλλους, κάθε ημέρα, δεν βοηθάει. Καλύτερα να πάρετε το αυτοκίνητο. Κοστίζει ίσως κάτι παραπάνω, δεν είναι ευχάριστη η κίνηση τα πρωινά, ταυτόχρονα όμως προσφέρει ένα περιβάλλον σαφώς πιο προστατευμένο.

Απολυμάνετε διάφορα σημεία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Με δεδομένο ότι ο αριθμός των μικροβίων που εντοπίζονται στο τιμόνι του αυτοκινήτου σας είναι μεγαλύτερος από αυτόν που θα βρείτε στο κάθισμα μίας τουαλέτας, δεν έχει νόημα να απολυμαίνετε τα χέρια σας αλλά όχι το αυτοκίνητο. Επιφάνειες όπως η λαβή του επιλογέα, η ζώνη και ο περιστροφικός διακόπτης του ήχου, μαζί με τα κουμπιά του ηχοσυστήματος είναι από τις πιο επικίνδυνες για τη μετάδοση μικροβίων. Με ένα απολυμαντικό υγρό ή σπρέι καλό είναι να φροντίσετε για τον καθαρισμό τους. Περισσότερα θα μάθετε διαβάζοντας το σχετικό άρθρο μας εδώ.

Αερισμός και κλιματισμός

Ο καιρός ακόμα δεν επιτρέπει εύκολα το άνοιγμα των παραθύρων, όταν όμως βρίσκεστε στο αυτοκίνητο μαζί με άλλους, ο καλός αερισμός είναι κάτι σημαντικό. Εναλλακτικά, σαν δεύτερη επιλογή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα κλιματισμού του αυτοκινήτου. Ειδικά για τα πιο σύγχρονα αυτοκίνητα, τα συστήματα κλιματισμού διαθέτουν φίλτρα ενεργού άνθρακα και άλλα στοιχεία που περιορίζουν στο ελάχιστο κάθε επικίνδυνο μικροοργανισμό. Καλό θα είναι, μάλιστα, να ψεκάσετε και με λίγο αντισηπτικό τους αεραγωγούς, ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι τίποτα δεν ζει εκεί μέσα, έτοιμο να περάσει στο περιβάλλον της καμπίνας.

Διόδια και e-pass

Πάρτε ένα λεπτό και αναλογιστείτε τους ανθρώπους που δουλεύουν στα διόδια. Με πόσους διαφορετικούς οδηγούς πιστεύετε ότι έρχονται σε φυσική επαφή -μέσω χρημάτων και αποδείξεων- κάθε μέρα; Εάν δεν χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο e-pass τώρα είναι μία καλή στιγμή να ξεκινήσετε. Η διάθεσή τους γίνεται δωρεάν και εκτός από τη μείωση του χρόνου αναμονής στα διόδια, θα σας προσφέρουν και μεγαλύτερη ασφάλεια σε θέματα μετάδοσης της νόσου.

Car sharing

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μοιράζονται ένα αυτοκίνητο για να γλιτώνουν χρήματα στις μετακινήσεις τους. Εάν μιλάμε για άτομα της ίδιας οικογένειας, τότε δεν υπάρχει αντικειμενικά πρόβλημα, Εάν όμως μαζί με σας μετακινούνται φίλοι ή συνάδελφοι, αυτομάτως έρχεστε σε επαφή με άλλο κόσμο, σε ένα πολύ κλειστό περιβάλλον. Δεν είναι πάντα εφικτό να το αποφύγουμε, σίγουρα όμως μπορούμε να το περιορίσουμε, στο βαθμό που είναι δυνατό.

Καθαριότητα εσωτερικού

Στη συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων, ποτηροθήκες και άλλοι χώροι για μικροαντικείμενα, όπως οι πλευρικές θήκες των θυρών, αποτελούν κλασικό σημείο για να αφήσετε κάθε λογής απορρίμματα, όπως πακέτα τσιγάρα, λερωμένα χαρτομάντηλα κ.λπ. Αρκετά από αυτά με βιολογικό υλικό, από εσάς ή άλλους. Εκτός λοιπόν και αν δουλεύετε στο ινστιτούτο Παστέρ, καλλιεργώντας αποικίες βακτηριδίων, καλό είναι να φροντίζετε τακτικότατα για τη γενικότερη καθαριότητα του εσωτερικού του αυτοκινήτου σας.

Αυτά είναι τα πιο βρώμικα σημεία του αυτοκινήτου. Τι να προσέξετε…

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Ηλεκτροκίνητη Vespa για φίλημα

cars

Η λανθάνουσα εξέλιξη της αυτοκίνησης στην Ελλάδα – Μέρος Ε΄

cars

Προ των πυλών η Bugatti Chiron Roadster των 10 εκατ. δολαρίων

cars

Δοκιμάζουμε το Hyundai Veloster N στο Virginia International Raceway (Video)

cars

Το Chrysler Airflow επιστρέφει για την CES

cars

To νέο Hyundai Santa Fe με το οπλοστάσιο της N Performance

cars

Πωλούνται σκίτσα μοντέλων της FCA για φιλανθρωπικό σκοπό

cars

H TVR προσπαθεί να συγκεντρώσει πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια

cars

Για όλα φταίει το… safety car!

cars