CARSNEWS
AUTONEWS

Νέα Μercedes-Benz GLB. Η νέα πρόταση στα SUV

Mία αυτοκινητοβιομηχανία όπως η Mercedes όχι μόνο οφείλει να έχει μία πλήρη γκάμα σε όλες τις κατηγορίες, αλλά και να πρωτοπορεί στις νέες προτάσεις που παρουσιάζει. Και μία τέτοια είναι και η καινούρια της πρόταση στα SUV, η GLB. Στην καθημερινότητα είναι ένα ευρύχωρο οικογενειακό αυτοκίνητο, καθώς είναι η πρώτη Mercedes αυτής της κατηγορίας που διατίθεται κατ’ επιλογή με επτά θέσεις. Τα δύο καθίσματα στην τρίτη σειρά καθισμάτων είναι κατάλληλα για άτομα ύψους έως 1,68 μ. Με ισχυρούς και αποδοτικούς τετρακύλινδρους κινητήρες, τα πιο σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με συνεργατική υποστήριξη του οδηγού, το σύστημα infotainment MBUX με διαισθητικό χειρισμό, καθώς και το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου ανέσεων ENERGIZING Comfort.

Με 2829 χιλιοστά, το μεταξόνιο της GLB είναι δέκα εκατοστά μακρύτερο σε σύγκριση με τη νέα B-Class, γεγονός καθοριστικό για την αίσθηση ευρυχωρίας, ιδίως σε συνδυασμό με το λειτουργικό πίσω μέρος καμπίνας. Το εσωτερικό ύψος στην πρώτη σειρά καθισμάτων είναι 1069 χιλιοστά, από τα μεγαλύτερα σε αυτή την κατηγορία. Με 967 χιλιοστά, ο ωφέλιμος χώρος ποδιών στα πίσω καθίσματα του πενταθέσιου μοντέλου εξασφαλίζει ιδιαίτερη άνεση.

Η χωρητικότητα των 570 έως 1805 λίτρων του χώρου φόρτωσης (στοιχεία για το πενταθέσιο μοντέλο) είναι αντίστοιχη ενός μοντέλου στέισον-βάγκον. Η πλάτη των εμπρός καθισμάτων ρυθμίζεται σε διάφορες βαθμίδες (βασικός εξοπλισμός) ενώ η δεύτερη σειρά καθισμάτων μπορεί κατ’ επιλογή να μετακινείται κατά μήκος. Με αυτόν τον τρόπο, ο χώρος φόρτωσης μπορεί να μεγαλώνει κατά έως 190 λίτρα και να αξιοποιείται με διάφορους τρόπους.

Οι δυναμικές αναλογίες της GLB υπογραμμίζουν τη σχεδίαση που παραπέμπει στην εκτός δρόμου οδήγηση: έχουν τονιστεί οι επιφάνειες, ενώ εξίσου σημαντικά χαρακτηριστικά είναι οι λιγότερες ακμές και οι ακριβείς συναρμογές. Το κάθετο μπροστινό τμήμα με τους εντυπωσιακούς προβολείς εκφράζει με σαφήνεια τα offroad γονίδια, όπως άλλωστε και οι κοντοί πρόβολοι μπροστά και πίσω.

Στο εσωτερικό το ταμπλό οργάνων είναι ενιαίο, με οπτικές εσοχές στον χώρο του οδηγού και του συνοδηγού. Ο οδηγός έχει μπροστά του ένα κόκπιτ με ευρεία οθόνη και σύστημα χειρισμού και ενδείξεων μέσω MBUX (Mercedes-Benz User Experience). Νέο χαρακτηριστικό αποτελεί το κυλινδρικό offroad στοιχείο με εμφάνιση αλουμινίου που ολοκληρώνει το κάτω τμήμα του ταμπλό οργάνων και φιλοξενεί τους τρεις στρογγυλούς κεντρικούς αεραγωγούς. Κάτω από τους αεραγωγούς βρίσκεται η μονάδα χειριστηρίων κλιματισμού, με κουμπιά που δίνουν την αίσθηση ότι έχουν τορνευτεί από έναν μασίφ αλουμινένιο κύλινδρο.

Κατ’ επιλογή, η GLB διατίθεται με το σύστημα μόνιμης τετρακίνησης 4MATIC με πλήρως μεταβλητή κατανομή ροπής. Αυτή η σπορ διαμόρφωση της τετρακίνησης επιτρέπει στον οδηγό να χρησιμοποιεί τον διακόπτη DYNAMIC SELECT, για να ρυθμίζει τα χαρακτηριστικά του 4MATIC. Διατίθενται τρεις χαρακτηριστικές καμπύλες για τον έλεγχο του συμπλέκτη της τετρακίνησης, αν και το σύστημα ανταποκρίνεται ευέλικτα στις εκάστοτε συνθήκες οδήγησης ανεξαρτήτως προγράμματος. Σε κανονικές συνθήκες οδήγησης, το πρόγραμμα «Eco/Comfort» βασίζεται σε κατανομή 80 : 20 (μπροστινός άξονας : πίσω άξονας), ενώ στο πρόγραμμα «Sport», η κατανομή γίνεται 70 : 30. Στο πρόγραμμα offroad, ο συμπλέκτης τετρακίνησης λειτουργεί σαν κεντρικό μπλοκέ διαφορικό, με τη βασική ισόρροπη κατανομή 50:50.

Η νέα GLB εξοπλίζεται με τους τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες, οι οποίοι ανανεώθηκαν εξολοκλήρου για το λανσάρισμα του νέου compact μοντέλου. Σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά, διαθέτουν σαφώς μεγαλύτερη ισχύ, υψηλότερη αποδοτικότητα και βελτιωμένες εκπομπές.

Oι τιμές της νέας GLB

  • GLB 200 Auto €37.235
  • GLB250 4MATIC €51.365
  • GLB 180d Auto €43.280
  • GLB 200d Auto €45.565
  • GLB 200d 4MATIC €50.635
  • GLB 220d 4MATIC €54.830

Related Articles

Ο Δήμαρχος Νάξου ντύθηκε Άραβας και… μοίρασε δολάρια

cars

Γέννησε τρεις φορές μέσα σε 10 μήνες και δεν είναι τρίδυμα – Δύο μήνες τον χρόνο έχουν την ίδια ηλικία

cars

Τραγωδία στο Λασίθι: Ληγμένη η μοιραία φωτοβολίδα που εξερράγη στα χέρια του 33χρονου Μανώλη

cars

Νέο Hyundai i10. Εξελιγμένο

cars

Το Hyundai i30 N έρχεται με άγριες διαθέσεις!

cars

Η Volvo πρέπει να γίνει δημιουργική για το επόμενο V40!

cars

Μercedes plug-in υβριδικά. Οικολογία και οικονομία σε πρώτο πλάνο

cars

Η νέα S-Class φέρνει και τους πρώτους αερόσακους πίσω επιβατών!

cars

Το Toyota Prius δέχεται τη φροντίδα της TRD

cars