CARSNEWS
AUTONEWS

Νέα Mercedes-Benz EQA. Ηλεκτρική, αθλητική και πρακτική!

Αυτή είναι η ολοκαίνουρια Mercedes-Benz EQA. Το πρώτο compact, αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της γερμανικής εταιρίας που θα λανσαριστεί στην αγορά την ερχόμενη άνοιξη σε ανταγωνιστική τιμή προσφέροντας έναν “άριστο συμβιβασμό ανάμεσα στις επιδόσεις και το κόστος”. Η EQA χρησιμοποιεί ως βάση την τελευταία γενιά της GLA αλλά διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από την… συμβατική αδερφή της. Καταρχάς, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει την “black panel” γρίλια που έχουμε δει να κοσμεί την EQC αλλά και τις ενιαίες LED λωρίδες τόσο στο εμπρός όσο και στο πίσω μέρος.

Στο εμπρός μέρος βλέπουμε και τα standard full-LED φωτιστικά σώματα ενώ πίσω, ένα εντελώς διαφορετικό design μετακινεί την πινακίδα στον προφυλακτήρα και επιτρέπει τον ανασχεδιασμό των φαναριών ώστε να αποκτήσουν πλάτος. Εννοείται δε, ότι η EQA προσφέρεται με μία σειρά νέων σχεδίων για τις ζάντες ελαφρού κράματος (διαθέσιμες προαιρετικά σε διάσταση έως και 20 ιντσών) που δεν θα βρίσκουμε στις “συμβατικές” Mercedes, με δύο ή ακόμα και τρία χρώματα. Ακόμα και αυτές παίζουν ρόλο στην μείωση του αεροδυναμικού συντελεστή οπισθέλκουσας στο 0.28 που με την σειρά του συνεισφέρει στην την μέγιστη δυνατή εμβέλεια.

Κάπως λιγότερες είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στην καμπίνα της EQA σε σύγκριση με την GLA. Το γενικό design είναι σχεδόν ίδιο αλλά υπάρχουν διακοσμητικά στο χρώμα του ροζ χρυσού, αντικατοπτρίζοντας τις αντίστοιχες πινελιές στο αμάξωμα ενώ ο ψηφιακός πίνακας οργάνων προσφέρει διαφορετικές εικόνες που συμφωνούν με την ηλεκτρική φύση του μοντέλου. Κάτι ακόμα που δεν άλλαξε, είναι η υψηλή θέση οδήγησης που αποτελεί το χαρακτηριστικό των SUVs και το γεγονός ότι οι μηχανικοί της γερμανικής εταιρίας εστίασαν στην πρακτικότητα και την ευελιξία της καμπίνας.

Όσον αφορά στην τεχνολογία της EQA, αξίζει να σημειώσουμε το “σοφιστικές σύστημα θερμικής διαχείρισης” όπου μία αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί την χαμένη ενέργεια από το ηλεκτρικό κινητήριο σύνολο ενώ standard είναι και το σύστημα πλοήγησης με “ηλεκτρική ευφυΐα” που υπολογίζει την ταχύτερη δυνατή διαδρομή λαμβάνοντας υπόψιν πώς αυτή θα επηρεάσει την εμβέλεια του αυτοκινήτου σε συνδυασμό με την τοπογραφία, την κίνηση και τον καιρό και παρέχει πληροφόρηση σχετικά με τους σταθμούς ανεφοδιασμού στον δρόμο. Έχει την δυνατότητα ακόμα και να προθερμάνει ή να ψύξει την μπαταρία για να την φέρει στην ιδεατή θερμοκρασία για φόρτιση! Από το πακέτο της τεχνολογίας δεν θα μπορούσαν να λείπουν δε τα γνωστά συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης.

Κατά το λανσάρισμα, το οποίο αναμένεται τον επόμενο μήνα οπότε θα μάθουμε και τις τιμές της,  η Mercedes-Benz EQA θα είναι διαθέσιμη στην έκδοση “250” που κινείται χάρη σε έναν ηλεκτροκινητήρα που είναι τοποθετημένος στον εμπρός άξονα και προσφέρει 190 ίππους και 375 Nm ροπής. Αυτός επιταχύνει το αμάξωμα των 2.040 κιλών στα 100 km/h σε 8,9 δευτερόλεπτα και μέχρι την τελική ταχύτητα των 160 km/h ενώ μία μπαταρία 66,5 kWh είναι αρκετή για αυτονομία της τάξης των 426 χιλιομέτρων στον WLTP κύκλο. Όπως συνηθίζεται, ο ενσωματωμένος φορτιστής της EQA είναι 11 kW αλλά το compact ηλεκτρικό της Mercedes μπορεί να φορτίσει με έως και 100 kW. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η φόρτιση σε ένα Wallbox διαρκεί 5 ώρες και 45 λεπτά ενώ όταν χρησιμοποιείται κάποιος ταχυφορτιστής, η μπαταρία φορτίζει από το 10 στο 80% σε μόλις 30 λεπτά.

The post Νέα Mercedes-Benz EQA. Ηλεκτρική, αθλητική και πρακτική! first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Mercedes-Benz CLA 180d. Μία ντίβα με ουσία.

cars

Volvo. Πρωτοπορεί καθώς διερευνά την παραγωγή χάλυβα χωρίς ορυκτά

cars

Honda NC750X. Ώρα για ανανέωση

cars

Στις 25 Αυγούστου το νέο Mercedes-Benz Citan.

cars

Nissan Ariya Concept. Δείχνει τον δρόμο για το μέλλον.

cars

Honda CR-V Hybrid AWD. Προσφέρει άνεση, διαθέτει τεχνολογία

cars

Ford Mustang. Δημοφιλέστατη

cars

«Για μένα δικαίωση θα είναι…» – Συγκλονίζει ο 21χρονος Δημήτρης που επέζησε από το δυστύχημα στα Τέμπη

cars

BYD. Σας είχαμε ενημερώσει

cars