CARSNEWS
AUTONEWS

Νέο Opel Crossland. Με πολλές και σημαντικές αλλαγές

Ζωηρό και συμπαγές αποτύπωμα, ευρύχωρο και ευέλικτο εσωτερικό και cool εμφάνιση SUV. Αυτό είναι το νέο Opel Crossland το πρώτο μοντέλο που υιοθετεί το νέο πρόσωπο – ταυτότητα της μάρκας, όπως αυτό παρουσιάστηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο νέο Opel Mokka. Όπως και το Mokka, το νέο Opel Crossland απαλλάσσεται από το γράμμα ‘X’ στο όνομά του. Παράλληλα με τη σχεδίαση, η Opel έχει εξελίξει περαιτέρω το πλαίσιο και το σύστημα διεύθυνσης, ενώ έχει προσθέσει μία σπορ έκδοση GS Line και το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης IntelliGrip (adaptive traction control). Ενσωματώνοντας σχεδιαστικά τη μάσκα και τους προβολείς, το Opel Vizor του νέου Crossland αγκαλιάζει ως ενιαίο στοιχείο όλο το εμπρός τμήμα του αυτοκινήτου. Το Vizor οπτικά επιμηκύνει το πλάτος και υιοθετεί μία απέριττη αισθητική με λιγότερα στοιχεία στην πρόσοψη. Το θρυλικό έμβλημα του κεραυνού της Opel κυριαρχεί υπερήφανα στο κέντρο. Το Opel Vizor θα γίνει σήμα κατατεθέν όλων των μοντέλων Opel κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020 φιλοδοξώντας να συγκεντρώνει ακόμα περισσότερες κορυφαίες τεχνολογίες. Στο πίσω τμήμα, νέα σκουρόχρωμα φωτιστικά σώματα αναδεικνύουν το κλασικό μοτίβο ‘φτερού’ της Opel, ενώ η πολύ γυαλιστερή μαύρη πίσω πόρτα (που διατίθεται σε συνδυασμό με τη μαύρη οροφή) δείχνει το νέο Crossland φαρδύτερο και ισχυρότερο.

Νέες είναι και οι εμπρός και πίσω ποδιές (βαμμένες ασημί στη έκδοση Ultimate), τα εμπρός φώτα ομίχλης LED (με χρωμιωμένο διάκοσμο στις εκδόσεις Ultimate και Elegance), ένα χρωμιωμένο διακοσμητικό θυρών στην έκδοση Ultimate, και νέα γκάμα ζαντών αλουμινίου 16” και 17”. Και οι δύο διαστάσεις διατίθενται σε πολύ γυαλιστερό μαύρο (σε διχρωμία ή μονόχρωμο) ενώ οι 16άρες ζάντες διατίθενται επιπλέον και σε ασημί. Για τους λάτρεις του σπορ στυλ υπάρχει η έκδοση GS Line. Περιλαμβάνει μαύρες ζάντες αλουμινίου 17”, μαύρη οροφή, κόκκινη ‘υπογραφή’ στα φώτα ημέρας, εργονομικά καθίσματα AGR για τον οδηγό και το συνοδηγό (πιστοποιημένα από τον φορέα Aktion Gesunder Rücken e.V.), πίσω φωτιστικά σώματα LED και ράγες οροφής, και διαφοροποιείται πλήρως από τον ανταγωνισμό. Η απερίγραπτη αίσθηση ευρυχωρίας και τα υψηλής ποιότητας εργονομικά εμπρός καθίσματα AGR του Crossland αυξάνουν το επίπεδο άνεσης σε μακρινά ταξίδια. Το SUV προσφέρει επίσης κορυφαία ευελιξία, χάρη στα ανεξάρτητα συρόμενα και ανακλινόμενα πίσω καθίσματα. Έχουν διαιρούμενη διάταξη 60/40 και μπορούν να μετακινηθούν κατά 150 mm, αυξάνοντας τη χωρητικότητα του χώρου αποσκευών από 410 σε 520 λίτρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Με την πλήρη αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων, ο χώρος αποσκευών αυξάνεται στα 1.255 λίτρα.

Οι φίλοι των δυναμικών επιδόσεων θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα τις βελτιώσεις που πραγματοποίησε η Opel στο πλαίσιο του Crossland. Οι μηχανικοί της Opel στο Rüsselsheim ανέπτυξαν νέα ελατήρια και αμορτισέρ για την εμπρός ανάρτηση με γόνατα McPherson και τον ημιάκαμπο πίσω άξονα. Σε συνδυασμό με το νέο ενδιάμεσο άξονα κολώνας τιμονιού που βελτιώνει την κατευθυντική ακρίβεια και την αίσθηση σε ευθεία πορεία, το πλαίσιο του νέου Crossland επιτυγχάνει τη βέλτιστη ισορροπία μεταξύ άνεσης και ευελιξίας, αλλά και υψηλό επίπεδο σταθερότητας στον αυτοκινητόδρομο.

Νέο με IntelliGrip: Βέλτιστη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες

Οι αγοραστές του νέου Crossland μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια του αυτοκινήτου με το IntelliGrip (διαθέσιμο από τις αρχές του 2021). Αυτό το προσαρμοζόμενο σύστημα ελέγχου πρόσφυσης παρέχει βέλτιστη ελκτική πρόσφυση και σταθερότητα σε όλες τις επιφάνειες. Το IntelliGrip περιλαμβάνει τα εξής πέντε προγράμματα:

  • Normal/On-road: Το ‘Normal’ mode ενεργοποιείται με το που ξεκινά το Crossland. Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESP) και ο έλεγχος πρόσφυσης ρυθμίζονται σε συνήθεις συνθήκες στην πόλη, στον αυτοκινητόδρομο ή στο επαρχιακό δίκτυο
  • Snow (Χιόνι): Το ‘Snow mode’ εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή πρόσφυση στον πάγο και στο χιόνι με ταχύτητες έως 50 km/h. Ο έλεγχος πρόσφυσης ρυθμίζει την ολίσθηση των εμπρός τροχών, φρενάροντας τον ολισθαίνοντα τροχό και μεταφέροντας τη ροπή στον άλλο εμπρός τροχό.
  • Mud (Λάσπη):  Αυτό το πρόγραμμα επιτρέπει περισσότερη ολίσθηση. Η σκόπιμη ολίσθηση του τροχού με τη λιγότερη πρόσφυση όταν το όχημα ξεκινά, απομακρύνει τη λάσπη, με αποτέλεσμα τα ελαστικά να ανακτούν την πρόσφυσή τους. Εν τω μεταξύ, το μεγαλύτερο ποσοστό ροπής κατανέμεται στον τροχό με τη μεγαλύτερη πρόσφυση. Το πρόγραμμα είναι ενεργό μέχρι τα 80 km/hh.
  • Sand (Άμμος): Επιτρέπει την περιορισμένη ταυτόχρονη ολίσθηση των δύο κινητήριων τροχών, για να μπορεί το αυτοκίνητο να κινηθεί και να μην βυθιστεί στην άμμο.
  • ESP Off: Απενεργοποιεί το ESP και τον έλεγχο πρόσφυσης σε ταχύτητες έως 50 km/h. Για λόγους ασφαλείας, το IntelliGrip επιστρέφει αυτόματα σε ‘normal mode’ σε ταχύτητες πάνω από 50 km/h.

Οδηγοί και επιβάτες απολαμβάνουν άριστη συνδεσιμότητα και ψυχαγωγία χάρη στη γκάμα συστημάτων που περιλαμβάνει Radio, Multimedia και το κορυφαίο Multimedia Navi Pro με έγχρωμη οθόνη αφής 8,0”. Τα συστήματα Πολυμέσων είναι συμβατά με Apple CarPlay και Android Auto. Συμβατά smartphones επαναφορτίζονται μέσω ασύρματης επαγωγικής φόρτισης. Επιπλέον, το Crossland προσφέρει προαιρετικά την υπηρεσία “OpelConnect”. Το LIVE Navigation με ενημέρωση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και πληροφορίες για τις τρέχουσες τιμές καυσίμου, η άμεση σύνδεση με οδική βοήθεια και η υπηρεσία κλήση έκτακτης ανάγκης καθιστούν τα ταξίδια ακόμη πιο ξέγνοιαστα.

Κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου Euro 6d: Απολαυστική οδήγηση με χαμηλούς ρύπους

Οι αγοραστές του Crossland μπορούν να επιλέξουν από μία γκάμα αποδοτικών κινητήρων βενζίνης 1,2λτ και πετρελαίου 1,5λτ. Οι βενζινοκινητήρες αποδίδουν από 83 έως 130hp, ενώ οι πετρελαιοκινητήρες από 110 έως 120hp και πληρούν τις αυστηρότερες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 6d.

Κινητήρες βενζίνης 1.2 1.2 Turbo 1.2 Turbo 1.2 Turbo
Μεγ. Ισχύς (kW/hp) @ rpm 61/83

@ 5.750

81/110

@ 5.500

96/130

@ 5.500

96/130

@ 5.500

Μεγ. Ροπή (Nm @ rpm) 118 @ 1.750 205 @ 1.750 230 @ 1.750 230 @ 1.750
Εκπομπές ρύπων Euro 6d Euro 6d Euro 6d Euro 6d
Κιβώτια ταχυτήτων MT5 MT6 MT6 AT6
Κινητήρες πετρελαίου 1.5 Diesel 1.5 Diesel
Μεγ. Ισχύς (kW/hp) @ rpm 81/110

@ 3.500

88/120

@ 3.750

Μεγ. Ροπή (Nm @ rpm) 250

@ 1.750

300

@ 1.750

Εκπομπές ρύπων Euro 6d Euro 6d
Κιβώτια ταχυτήτων MT6 AT6

Πρωτοποριακή τεχνολογία φωτισμού και συστήματα υποβοήθησης

Τα ταξίδια γίνονται ακόμα πιο ξεκούραστα και ασφαλή με πολυάριθμες υπερσύγχρονες τεχνολογίες και συστήματα υποστήριξης οδηγού που διατίθενται με το Opel Crossland. Προσαρμοζόμενοι προβολείς Adaptive full-LED με φωτισμό στροφής, υποβοήθηση μεγάλης σκάλας και αυτόματη ρύθμιση δέσμης, εξασφαλίζουν εξαιρετική ορατότητα στο σκοτάδι.

Τα σημαντικότερα συστήματα υποστήριξης οδηγού του νέου Opel Crossland με μια ματιά:

  • Head Up display προβάλλει τα σημαντικότερα δεδομένα για την ταχύτητα και τα συστήματα πλοήγησης και υποβοήθησης στο οπτικό πεδίο του οδηγού.
  • Forward collision alert με αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης και ανίχνευση πεζού λειτουργεί με ταχύτητες πάνω από 5,0km/h. Εάν το αυτοκίνητο πλησιάζει πολύ γρήγορα ένα προπορευόμενο όχημα ή πεζό, τότε το σύστημα εκδίδει μία ηχητική προειδοποίηση και προβάλλει ένα μήνυμα στο κέντρο ενημέρωσης οδηγού (Driver Information Centre). Σε περίπτωση επικείμενης σύγκρουσης, το σύστημα φρένων είναι σε ετοιμότητα και, αν χρειαστεί, ενεργοποιείται το φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις μιας πιθανής σύγκρουσης. Κάτω από τα 30km/h, το σύστημα μπορεί να σταματήσει τελείως το όχημα. Εάν η ταχύτητα υπερβαίνει τα 30km/h, τότε αυτή μειώνεται και ο οδηγός πρέπει να φρενάρει ενεργά.
  • Lane Departure Warning σύστημα ειδοποίησης παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας. Εκπέμπει ένα ηχητικό και οπτικό σήμα εάν εντοπίσει ότι το όχημα κινείται ακούσια εκτός της λωρίδας κυκλοφορίας.
  • Driver Drowsiness Alert αξιολογεί την κόπωση του οδηγού κρίνοντας από το στυλ οδήγησης και προτρέπει τον οδηγό να κάνει ένα διάλειμμα.
  • Side Blind Spot Alert χρησιμοποιεί αισθητήρες υπερήχων για να ανιχνεύει οχήματα που βρίσκονται δίπλα στο όχημα (στο τυφλό σημείο) και προειδοποιεί τον οδηγό με μία προειδοποιητική λυχνία στον αντίστοιχο εξωτερικό καθρέπτη
  • Panorama Rear View Camera (Πανοραμική Κάμερα Οπισθοπορείας) με γωνία 1800.
  • Automatic Park Assist αναγνωρίζει κατάλληλους παράλληλους και κάθετους χώρους στάθμευσης και παρκάρει αυτόματα το όχημα. Ο οδηγός ελέγχει απλά τα πεντάλ και τις αλλαγές ταχυτήτων.
  • Cruise control με περιοριστή ταχύτητας, σε συνεργασία με την Αναγνώριση των οδικών σημάτων, επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή στα όρια ταχύτητας.

The post Νέο Opel Crossland. Με πολλές και σημαντικές αλλαγές first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Συνέλαβαν κωφάλαλη για κλοπή στη Θεσσαλονίκη – Δεν έβρισκαν διερμηνέα νοηματικής για την απολογία της

cars

Στην άκρη της.. Χαλκιδικής με Skoda Kamiq. No mans land!

cars

Νέο Opel Mokka. Σύγχρονο, μοντέρνο και… ηλεκτρικό!

cars

Αστυπάλαια, η «πεταλούδα» του Αιγαίου πρωτοπορεί στη βιώσιμη κινητικότητα

cars

Νέα Porsche 911 GT3. Ισχυρότερη και ταχύτερη.

cars

Στις 10 Σεπτεμβρίου η αποκάλυψη του νέου Land Rover Defender!

cars

Ικανοποιητική η επίδοση του Mazda MX-30 στο τεστ αποφυγής ταράνδου.

cars

Η Subaru γιορτάζει 20 εκατομμύρια τετρακίνητα αυτοκίνητα!

cars

YPERION XP-1. Ένα «τιτάνιο» υπερ-αυτοκίνητο

cars