CARSNEWS
AUTONEWS

Νέο Opel Mokka. Σύγχρονο, μοντέρνο και… ηλεκτρικό!

Η τρέχουσα γενιά του Opel Mokka κυκλοφορεί στην αγορά ήδη από το 2012, με το facelift να έκανε ντεμπούτο το 2016 αλλά αν δεν το ήξερα αυτό και έβλεπα το ολοκαίνουριο μοντέλο όπως παρουσιάστηκε σήμερα από την γερμανική φίρμα, θα πίστευα ότι μεσολάβησαν τουλάχιστον 2 γενιές. Κι όμως, αυτή είναι η 2η γενιά του μικρού crossover και η διαφορά σε σύγκριση με το μοντέλο που αντικαθιστά, είναι χαοτική τόσο όσον αφορά στο design (του αμαξώματος αλλά και της καμπίνας) όσο και στην τεχνολογία με την οποία εξοπλίζεται!

Καταρχάς, το νέο Mokka (που δεν χρησιμοποιεί πλέον το “X” στο όνομα του) βασίζεται στην CMP αρχιτεκτονική του PSA Group – την ίδια που χρησιμοποιεί και το Peugeot 2008 μεταξύ άλλων. Η μετάβαση σε μία πολύ πιο σύγχρονη πλατφόρμα έφερε μία σημαντική μείωση στο βάρος, της τάξης των 120 κιλών ενώ και οι διαστάσεις του νέου Mokka έχουν αλλάξει: το μήκος έχει μειωθεί κατά 12,5 εκατοστά αλλά το μεταξόνιο είναι 2 χιλιοστά μακρύτερο, που σημαίνει ότι τα εκατοστά που αφαιρέθηκαν, αφαιρέθηκαν από τους προβόλους (-61mm μπροστά και -66mm πίσω), χαρίζοντας ευελιξία και ευκινησία ενώ οι χώροι στο εσωτερικό δεν επηρεάστηκαν καθόλου, όπως αποτυπώνεται και στην χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ που παρέμεινε στα 350 λίτρα. Παράλληλα, το νέο Mokka είναι 10 χιλιοστά πιο πλατύ και με τον εντελώς διαφορετικό σχεδιασμό, παρουσιάζεται μπροστά μας με μία εντελώς νέα δυναμική και έναν αθλητισμό που δεν διέθετε η απερχόμενη γενιά.

Μιλώντας για τον σχεδιασμό, μία ματιά είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι η Opel γυρνά την πλάτη στην συντηρητικότητα. Το design είναι πιο εκφραστικό, πιο μοντέρνο και πιο… “καθαρό”. Στο εμπρός μέρος, το βλέμμα εστιάζει στον “Vizor” που δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο γύρω από τα νέα φωτιστικά σώματα με την χαρακτηριστική LED υπογραφή ενώ μία χρωμιωμένη μπάρα ξεκινά από το κάτω μέρος του παρμπρίζ, ανεβαίνει ψηλά διαχωρίζοντας την μαύρη οροφή από το υπόλοιπο αμάξωμα και καταλήγει στο πίσω μέρος, λίγο ψηλότερα από τα νέα, λεπτά φανάρια. Το “νεύρο” στο καπό καθώς και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες στους προφυλακτήρες και τα πλαϊνά του αμαξώματος τονίζουν τον δυναμισμό του νέου Mokka. Στο εσωτερικό δε, την παράσταση κλέβει το λεγόμενο “Pure Panel” της Opel: ένα σύνολο που περιλαμβάνει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12 ιντσών και την οθόνη του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης που ξεκινά από τις 7 ίντσες για τις φθηνότερες εκδόσεις και φτάνει τις 10 ίντσες στα ακριβότερα μοντέλα. Οι σχεδιαστές της Opel επέλεξαν την διατήρηση κάποιων φυσικών χειριστηρίων με πιο σημαντικά αυτά του συστήματος κλιματισμού και εξαερισμού αλλά η πλειοψηφία έχει ενσωματωθεί σε κάποιο υπομενού.

Προς το παρόν, η γερμανική μάρκα δεν αποκάλυψε πολλές πληροφορίες αναφορικά με τα μηχανικά του νέου Mokka, επιλέγοντας να αποκαλύψει την ηλεκτρική έκδοση του νέου μοντέλου της. Αυτή, κινείται χάρη σε έναν ηλεκτροκινητήρα 136 ίππων που συνδυάζεται με μία μπαταρία 50 kWh όπως στο e-2008, προσφέροντας αυτονομία που υπερβαίνει τα 310 χιλιόμετρα και δυνατότητες ταχείας φόρτισης για την αναπλήρωση του 80% της συνολικής χωρητικότητας της μπαταρίας σε μόλις 30 λεπτά. Περισσότερα θα γνωρίζουμε στο προσεχές μέλλον καθώς το ολοκαίνουριο Opel Mokka θα ξεκινήσει την εμπορική του πορεία στα τέλη του καλοκαιριού, με το επίσημο ντεμπούτο του να προγραμματίζεται για τις αρχές του νέου έτους!

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα και τις Απόκριες – Πότε και πού θα βρέξει

cars

Audi. Στέφθηκε πρωταθλήτρια στο DTM

cars

Facelift εκ βάθρων για το Opel Grandland.

cars

Nissan Qashqai 1.3 DIG-T 140 PS. Το καλό καλύτερο

cars

Daytona DY125RS. Ώρα για ανανέωση

cars

Το Hyundai i30 N έρχεται με άγριες διαθέσεις!

cars

Toyota bZ4X. Έτοιμο για την παραγωγή!

cars

Mazda CX-5. Ανανεώθηκε

cars

Volkswagen ID X. Ένα καυτό concept από το πουθενά!

cars