CARSNEWS
NEW MODELS

«Ναι» στους διπλούς αγώνες, «όχι» στις «ανάποδες» πίστες

Πολλή κουβέντα έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με τον τρόπο που θα επιλέξει τελικώς η Liberty Media, προκειμένου να μπορέσει να διεξαγάγει το φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τη Formula 1.

Η αναβολή και του αγώνα του Καναδά δυσκόλεψε περαιτέρω τα πράγματα, καθώς πλέον έχουν δύο αγώνες που έχουν ακυρωθεί (Αυστραλία και Μονακό) και επτά που έχουν αναβληθεί (Μπαχρέιν, Βιετνάμ, Κίνα, Αζερμπαϊτζάν, Ολλανδία, Ισπανία και Καναδάς).

Με τα έως τώρα δεδομένα, λοιπόν, η πρεμιέρα της νέας σεζόν τοποθετείται για τα τέλη Ιουνίου και το γαλλικό γκραν πρι. Η πρώτη πίστα η οποία είχε δηλώσει πως θα μπορούσε να φιλοξενήσει περισσότερους από έναν αγώνες ήταν το Σίλβερστοουν. Μάλιστα είχε προταθεί η διεξαγωγή του δεύτερου αγώνα στην ανάποδη φορά της πίστας.

Τούτο το ενδεχόμενο, ωστόσο, φαντάζει από πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Κάθε πίστα έχει αδειοδοτηθεί για αγώνες σε συγκεκριμένη φορά, καθώς η τοποθέτηση των μπαριέρων, οι έξοδοι διαφυγής, οι αμμοπαγίδες και γενικά όλα τα ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των οδηγών έχουν υλοποιηθεί με αυτή τη φορά και όχι και με την αντίστροφη.

Με λίγα λόγια το να βλέπουμε αγώνες στις ίδιες πίστες αλλά με τα μονοθέσια την μία ημέρα να κινούνται με τη φορά των δεικτών του ρολογιού και την επόμενη αντίθετα, είναι ένα σενάριο εξόχως δύσκολο ως προς την υλοποίησή του.

Αντιθέτως, είναι όχι απλά εφικτό, αλλά μάλλον «αναγκαίο», να διεξαχθούν διπλοί αγώνες σε κάποιες πίστες. Το Red Bull Ring, δια στόματος Dr. Helmut Marko, ξεκαθάρισε πως υπάρχει η απαραίτητη υποδομή ώστε να διεξαχθούν περισσότεροι από ένας αγώνες στην αυστριακή πίστα.

Η ιδέα αυτή ενθουσίασε και τον Nico Rosberg. «Για όλους εμάς που αγαπάμε τη Formula 1 θα ήταν κάτι το εξαιρετικό εάν βλέπουμε προκριματικά το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής και από έναν αγώνα τα απογεύματα των δύο ημερών» τόνισε ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2016.

Με βάση τον αγωνιστικό κανονισμό της Formula 1, μία διοργάνωση θεωρείται ως Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εάν διεξαχθούν τουλάχιστον οκτώ αγώνες αλλά σε τρεις διαφορετικές ηπείρους. Ο Chase Carey από πλευράς Liberty Media επιμένει πως θα δούμε ένα πρωτάθλημα με τουλάχιστον 15 γκραν πρι. Όμως ο… μαγικός αριθμός είναι το «13», καθώς στα συμβόλαια της Liberty Media με τους τηλεοπτικούς φορείς προβλέπονται ρήτρες επιστροφής χρημάτων στην περίπτωση που διεξαχθούν λιγότεροι από 13 αγώνες μέσα στη σεζόν.

Οι μικρές ομάδες του Πρωταθλήματος, ωστόσο, εκφράζουν την ανησυχία τους αναφορικά με το ενδεχόμενο μιας διοργάνωσης με 15 ή περισσότερους αγώνες μέσα σε έξι μήνες. «Είναι οικονομικά ασφυκτικό ένα τέτοιο σενάριο, μιας και θα πρέπει να δημιουργήσουμε διαφορετικές υποδομές για να ανταποκριθούμε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής διαδοχικών αγώνων σε άλλη χώρα κάθε εβδομάδα» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Alfa Romeo, Fred Vasseur. Προσθέτοντας πως «είμαι βέβαιος πως κάποιες ομάδες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις ενός τέτοιους εγχειρήματος».

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Γιατί είναι απαραίτητο το AdBlue στους σύγχρονους κινητήρες diesel;

cars

Το νέο μικρό SUV της Volkswagen εντυπωσιάζει

cars

H Porsche ολοκλήρωσε την παραγωγή της 911 (991)

cars

Το Car and Driver Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο ΔΩΡΕΑΝ με τα Παραπολιτικά

cars

Το VW Caddy περνά σε άλλη διάσταση

cars

H νέα Mercedes-Benz C-Class χωρίς καμουφλάζ

cars

Οδηγούμε το νέο Mazda CX-60 στη Γερμανία (+video)

cars

Αποχωρεί για προσωπικούς λόγους ο διευθύνων σύμβουλος της Jaguar Land Rover

cars

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας ή κατάθεσης πινακίδων

cars