CARSNEWS
NEW MODELS

Ξέρετε πότε φτιάχτηκε το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο; (Video)

Το πότε ξεκινά η ιστορία του αυτοκινήτου είναι μία διφορούμενη υπόθεση. Οι περισσότεροι, και μάλλον σωστά, εστιάζουν στο 1886 και το Βenz patent Motorwagen, το οποίο ήταν και το πρώτο που είχε κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Για άλλους όμως η αρχή της αυτοκίνησης (για την ακρίβεια της απαλλαγής από τα άλογα για την κίνηση των αμαξών) πηγαίνει πολύ πιο πίσω, στο 1769. Εκεί ο Nicholas-Josef Cugnot κατασκεύασε το ατμοκίνητο “τέρας’ που βλέπετε στα video και το οποίο θεωρείται σήμερα η απαρχή της αυτοκίνησης.

Όπως βλέπουμε είναι κάτι περισσότερο σε φορτηγό ή μία μεγάλη άμαξα παρά ένα αυτοκίνητο όπως το εννοούμε σήμερα. Και μάλιστα τρίκυκλο, καθώς εμπρός είχε μόνο έναν τροχό για λόγους ευελιξίας. Ο λόγος της σχεδίασης ενός ατμοκίνητου οχήματος ήταν ο πατέρας των πάντων, ο πόλεμος. Ο Cugnot έφτιαξε αυτό το όχημα για να μεταφέρει ένα πολύ βαρύ κανόνι, το οποίο θα χρειαζόταν πολλά άλογα για να το μετακινήσουν.

Όπως βλέπουμε στις εικόνες, το όχημα αυτό είχε ένα τεράστιο boiler να κρέμεται στο εμπρός μέρος, το οποίο παρήγαγε τον ατμό που ήταν απαραίτητος για να κινηθούν τα μηχανικά μέρη. Η μετάδοση της κίνησης γινόταν στον εμπρός τροχό, ενώ το “αυτοκίνητο” είχε και ειδικό χώρο για την μεταφορά των ξύλων που ήταν απαραίτητα για την δημιουργία του ατμού. 

Το τελικό αποτέλεσμα ζύγιζε πάνω από δύο τόνους και η ταχύτητά του δεν ξεπερνούσε τα 5 km/h. Χρειαζόταν γύρω στα 45 λεπτά να καίγονται τα ξύλα ώστε να δημιουργηθεί ατμός πίεσης έως και 35 PSI, ενώ η αυτονομία του δεν ήταν παραπάνω από 100 μέτρα μέχρι να χρειαστεί να εφοδιαστεί ξανά με ξύλα και νερό για την δημιουργία ατμού. Ο οδηγός επίσης δεν ήταν ο ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο, καθώς όλη η κάπνα και ο ατμός έπεφταν επάνω του.

Το πρώτο αυτό αυτοκίνητο είχε και το πρώτο ατύχημα που έγινε ποτέ στον κόσμο το 1771, αναγκάζοντας τον Cugnont να φτιάξει και ένα δεύτερο ίδιο όχημα. Πάντως για την εποχή εκείνη ατμοκίνητο αυτοκίνητο ήταν κάτι πραγματικά πρωτοποριακό, και έδειξε ότι ήταν εφικτό να δημιουργηθεί ένας νέος τύπος μετακίνησης των ανθρώπων.

Η βασική ιδέα δεν έχει αλλάξει από τότε (εντάξει, φτιάξαμε αναρτήσεις, τιμόνια, ελαστικά, και τόσα άλλα) όπως δεν άλλαξε και το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα έχουν το ίδιο χαρακτηριστικό: τρακάρουν ακόμα. Αν και αυτό είναι θέμα χρόνου να πάψει, κάτι που σίγουρα θα είναι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στην εξέλιξη της μετακίνησης των ανθρώπων από το ένα σημείο στο άλλο.

ΠΗΓΗ: JALOPNIC

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Οι τιμές των υβριδικών Fiat Panda και Fiat 500

cars

Yamaha R125 2023

cars

Euro 7: Έντονες αντιδράσεις για το νέο πρότυπο εκπομπών ρύπων

cars

Η Tesla έρχεται στην Ελλάδα και αναζητά προσωπικό!

cars

H Aston Martin βγάζει στο σφυρί τα «ασημικά» της

cars

Ποιά fun-to-drive αυτοκίνητα αγοράζω έως 30.000 ευρώ

cars

Ο Ken Block στο τιμόνι της ηλεκτροκίνητης Mustang Mach-E (Video)

cars

Αυτόνομη τεχνολογία 5ης γενιάς από τη Waymo (βίντεο)

cars

Ανατροπή – Χωρίς Μετρό, λεωφορεία και τρόλεϊ η Αθήνα την Τετάρτη 9/11

cars