CARSNEWS
AUTONEWS

Οδηγούν και χρησιμοποιούν το κινητό ή είναι υπό την επήρεια αλκοόλ: Η «σκληρή» πραγματικότητα στους δρόμους της Ελλάδας

Παραμονές της γιορτής της Αναλήψεως, κατά την οποία αναμένεται έντονη κυκλοφορία στους ευρωπαϊκούς δρόμους, το ίδρυμα Fondation VINCI Autoroutes δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα του 13ου Βαρομέτρου για την υπεύθυνη οδήγηση.

Η μεγάλη ετήσια έρευνα, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Ipsos σε 12.400 άτομα από 11 ευρωπαϊκές χώρες, καταγράφει αντιπροσωπευτικές συμπεριφορές των Ευρωπαίων στο τιμόνι. Παράλληλα, επιτρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της επικίνδυνης οδήγησης και τις ορθές πρακτικές για να συμβάλλουμε κυρίως στον καλύτερο προσανατολισμό των μηνυμάτων πρόληψης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν στους νέους κάτω των 35 ετών, ιδιαίτερα στους άνδρες, υπερεκπροσώπηση επικίνδυνης συμπεριφοράς που συνδέεται με τη χρήση κινητού (23% παρακολουθεί ταινίες ή βίντεο ενώ οδηγεί), την κατανάλωση αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών και την οδήγηση σε κατάσταση υπνηλίας.

Άντρας κοιτάει στο κινητό ενώ οδηγάει

Ένα άλλο, επίσης, ανησυχητικό φαινόμενο: σχεδόν 1 στους 3 οδηγούς ηλικίας 16 έως 24 ετών δεν φοράει ζώνη ασφαλείας, παρόλο που αυτός ο κανόνας είναι απαραίτητος για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο αυτού του βαρομέτρου είναι η γενικευμένη χρήση των τηλεφώνων με το σύστημα Bluetooth: ενώ περισσότεροι από 1 στους 2 οδηγούς (56%) τηλεφωνούν με αυτόν τον τρόπο ενώ οδηγούν, το 71% από αυτούς δεν θεωρεί αυτήν την πρακτική επικίνδυνη και το 18% έχει ήδη, ή παραλίγο να έχει, ατύχημα εξαιτίας της χρήσης του.

Η έκδοση του 2023 δείχνει επίσης μια αυξανόμενη χαλάρωση των οδηγών σχετικά με την τήρηση του Κώδικα οδικής κυκλοφορίας και τον σεβασμό των άλλων χρηστών. Οι συνέπειες αυτής της χαλάρωσης είναι πολύ αισθητές καθώς το 84% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ήδη φοβηθεί την επιθετική συμπεριφορά άλλων οδηγών – ένα πολύ υψηλό ποσοστό που δεν έχει μειωθεί από το 2019.

Δείτε εδώ το βαρόμετρο για την Υπεύθυνη Οδήγηση 2023.

TAGS

Related Articles

Με V8 κινητήρα 550 ίππων η “βασική” Aston Martin DBX.

cars

SOS από την Greenpeace – «Κάθε εβδομάδα καταπίνουμε μέχρι 5 γραμμάρια μικροπλαστικών»

cars

Οδηγούμε την Alfa Romeo Tonale Speciale 1.5T 160 Hybrid VGT

cars

Ford GT Mk IV – Η τελευταία και κορυφαία έκδοση του Ford GT

cars

Ford Ranger Stormtrak. Νέα έκδοση περιορισμένης παραγωγής  

cars

Δεν θα μπορούσαν να μην χορέψουν

cars

Η πρώτη ηλεκτρική Alfa Romeo το 2022!

cars

Ένας στους επτά οδηγούς παραβιάζει τον δακτύλιο

cars

Daytona U125/G125. Nέες προτάσεις

cars