CARSNEWS
AUTONEWS

Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών έφτασαν το 54,3% στη Νορβηγία το 2020.

Η Νορβηγία γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως όπου οι πωλήσεις των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπερνούν αυτές των βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων. Ένα σημαντικό ορόσημο για μία χώρα η οποία τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει έμπρακτα πως είναι πολύ μπροστά στο θέμα της ηλεκτροκίνησης αλλά και για ολόκληρη την τεχνολογία και την βιομηχανία που μπορεί να προβάλλει το παράδειγμα της Νορβηγίας για το πώς γίνεται η μετάβαση.

Για να έχεις μία τάξη μεγέθους, εκτός από το γεγονός ότι οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην χώρα άγγιξαν το 2020 το 54,3% (από το 42,1% του 2019), η Νορβηγία, μία χώρα με πληθυσμό 5,33 εκατομμυρίων ανθρώπων περίπου, είναι υπεύθυνη για το 10% επί του συνόλου των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την  Ευρώπη. Την ώρα που το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών στην ήπειρο είναι μόλις στο 4%, στη Νορβηγία την ίδια χρονιά είναι στο 54,3% με αιχμή του δόρατος τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα του Volkswagen Group. Πιο συγκεκριμένα, στη Νορβηγία πουλήθηκαν 76.789 ηλεκτρικά αυτοκίνητα (από τα 141.412 του συνόλου) με τα Audi E-tron και E-tron Sportback να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με 9.227 αυτοκίνητα αθροιστικά, το Tesla Model 3 στην δεύτερη θέση με 7.770 οχήματα και το Volkswagen ID.3, παρότι λανσαρίστηκε στην αγορά τον Σεπτέμβριο, στην τρίτη θέση με 7.754 αυτοκίνητα.

Η επιτυχία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην σκανδιναβική χώρα δεν είναι καθόλου τυχαία όμως. Οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα γενναιόδωρα κίνητρα που προσφέρουν οι κυβερνήσεις ήδη από την δεκαετία του ’90, έχοντας ως απώτερο στόχο όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη χώρα να είναι αμιγώς ηλεκτρικά μέχρι το 2025. Ανάμεσα στα κίνητρα βρίσκουμε απαλλαγές από εισαγωγικούς δασμούς, απαλλαγή από τον Φ.Π.Α., από τέλη κυκλοφορίας, δωρεάν στάθμευση σε δημοτικά πάρκινγκ, χαμηλότερα διόδια, πρόσβαση σε λεωφοριολωρίδες, σημαντικά οφέλη για περιπτώσεις εταιρικού leasing ή γενικότερα, εταιρικών στόλων κ.ά. Με πιο απλά λόγια, οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας εφαρμόζουν τα τελευταία 20 χρόνια μία ενιαία στρατηγική που έχει ως στόχο να κάνει την αγορά ενός οχήματος μηδενικών εκπομπών ρύπων πιο συμφέρουσα για τον πολίτη από την αγορά ενός “συμβατικού” οχήματος. Παράλληλα, έχει αναπτυχθεί ένα προηγμένο σύστημα υποδομών που περιλαμβάνει περισσότερα από 10.000 σημεία φόρτισης ενώ από το 2017, έχει λανσαριστεί ένα πρόγραμμα για την χρηματοδότηση τουλάχιστον δύο σταθμών ταχυφορτιστών ανά 50 χιλιόμετρα σε όλες τις κεντρικές, οδικές αρτηρίες της χώρας! Κάπως έτσι επιτυγχάνεται το “θαύμα” της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Με μακροχρόνιο σχεδιασμό, επενδύσεις και κίνητρα για τον πολίτη. Δεν αρκεί μονάχα η “περιβαλλοντική συνείδηση”…

The post Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών έφτασαν το 54,3% στη Νορβηγία το 2020. first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Το προξενιό της Ιουλίας – Spoiler: Όταν φθάνουν στο νεκροταφείο ο Στασινόπουλος και ο Ρήγας, το κακό δεν αργεί να γίνει

cars

«Δίνουμε μάχη», λέει ο δικηγόρος του Γεράσιμου, που προσπαθεί να επανέλθει μετά τα Τέμπη

cars

Σαν σήμερα 11 Μαρτίου: 13 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα

cars

Volvo: Η βιομηχανία αυτοκινήτου πρέπει να αφοσιωθεί στα ηλεκτρικά.

cars

Η Audi είναι έτοιμη για το νέο RS3… Επιτέλους!

cars

Συνελήφθη άνδρας στη Θεσσαλονίκη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

cars

Η Bugatti πέρασε στην ιστορία με ταχύτητα-ρεκόρ 490,37 km/h!

cars

WRC 2023 – Ράλι Πορτογαλίας: Μίλησε ο Πρωταθλητής

cars

Η Abarth γιορτάζει με την μοναδική 1000 SP.

cars