CARSNEWS
AUTONEWS

Οϊμέ! Χάνεται η “μυρωδιά καινούριου”!

Δεν θα το κρύψω και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό. Μου αρέσει η “καινουργίλα” που μυρίζει το εσωτερικό ενός νέου αυτοκινήτου. Αυτός ο συνδυασμός πλαστικού, κόλλας και υφάσματος/δέρματος με εξιτάρει σε παράλογο βαθμό αν και κατανοώ πλήρως ότι δεν αρέσει σε όλους. Μάλιστα, μία όχι ευκαταφρόνητη μερίδα ανθρώπων είναι αλλεργικοί στα χημικά που αποτελούν αυτή την άκρως χαρακτηριστική μυρωδιά, γεγονός που οδηγεί τους νομοθέτες στην θέσπιση κανόνων που θα αναγκάσουν τους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν νέες, άοσμες ουσίες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στις πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) και κυρίως σε ενώσεις όπως η ακεταλδεϋδη,, η ακρολεϊνη, το βενζόλιο, το αιθυλοβενζόλιο, η φορμαλδεϋδη, το στυρένιο, το τολουόλιο και το ξυλένιο μεταξύ άλλων που αποδεδειγμένα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις όπως ερεθισμό στα μάτια, ζαλάδα, δυσκολία στην αναπνοή, πονοκέφαλο ή ναυτία. Η ένταση των συμπτωμάτων συνδέεται με την συγκέντρωση των σωματιδίων στον αέρα που με την σειρά της, συνδέεται με την έκθεση του νέου αυτοκινήτου σε υψηλές θερμοκρασίες και στον ήλιο.

Χαρακτηριστικό της… πολωτικότητας της μυρωδιάς του καινούριου αυτοκινήτου είναι ότι ενώ κάποιοι την λατρεύουν (εγώ για παράδειγμα), στην Κίνα αποτελεί σταθερά ένα από τα πιο σημαντικά παράπονα ανάμεσα στους αγοραστές νέων οχημάτων. Γι’ αυτό η κυβέρνηση θέσπισε την προαιρετική μέχρι τον Ιούλιο του 2021, υποχρεωτική από εκεί και πέρα, “οδηγία για την αξιολόγηση της ποιότητας του αέρα σε επιβατικά οχήματα” ήδη από το 2012. Το παράδειγμα της Κίνας (και όχι μόνο) ακολουθεί και η Ευρώπη, με το United Nations Economic Commission for Europe να ανανεώνει το δικό του πλαίσιο που αν και δεν εφαρμόζεται ακόμα από κάποια χώρα, παρέχει στις κυβερνήσεις τα απαραίτητα εργαλεία για να παρουσιάσουν τους δικούς τους κανονισμούς για το εν λόγω θέμα. Αν μπορείς λοιπόν και η “καινουργίλα” είναι του γούστου σου, απόλαυσε την όσο μπορείς γιατί σύντομα θα εξαφανιστεί και το εσωτερικό του ολοκαίνουριου αυτοκινήτου σου θα είναι άοσμο. Αν πάλι δεν ήταν ποτέ του γούστου σου αυτή η μυρωδιά, κάνε λίγη υπομονή ακόμα και δεν θα ανησυχείς πλέον γι’ αυτήν!

The post Οϊμέ! Χάνεται η “μυρωδιά καινούριου”! first appeared on Εν Κινήσει.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Mitsubishi Outlander PHEV. Χωρίς φόρο για εταιρική χρήση

cars

Audi Q4 E-Tron & Sportback. Διαθέσιμα και στη χώρα μας από 44900 Ευρώ

cars

Κλαμπ Μπριζ – ΠΑΟΚ 1-0: Έχασε αλλά ελπίζει για πρόκριση στους «4» του Conference League

Bury

Mercedes E Class Coupe 220d. Διαχρονική γοητεία

cars

Η Ferrari 488 GT Modificata είναι ένα καθαρόαιμο πιστάδικο για λίγους.

cars

BMW i7 Protection: Το πρώτο αμιγώς ηλεκτροκίνητο θωρακισμένο sedan στον κόσμο

cars

Αποχώρησε και ο νέος επικεφαλής σχεδιασμού της Rolls-Royce.

cars

Δύο μοντέλα δεν “ακουμπά” η Mercedes-AMG!

cars

Το νέο “παιχνίδι” της Lamborghini είναι για την πίστα και έχει 830 ίππους!

cars