CARSNEWS
AUTONEWS

Ο νέος περιστροφικός κινητήρας δίνει νέα πνοή στο sports car project της Mazda.

Το Mazda RX-9, ο διάδοχος του θρυλικού RX-7 και του πιο πρόσφατου RX-8, είναι ένα sports car για το οποίο κυκλοφορούν φήμες εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουν φτάσει στο σημείο πλέον που δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πληροφορία/φήμη από την φιλοδοξία κάποιων μηχανικών και τα ευχολόγια των δημοσιογράφων/οπαδών. Γνωρίζουμε ότι μέχρι πριν λίγο καιρό, η Mazda είχε αποφασίσει να μην προχωρήσει με το project για προφανείς λόγους που σχετίζονται με τα οικονοτεχνικά ενός τέτοιου εγχειρήματος. Υπάρχει περίπτωση όμως, η εξέλιξη ενός νέου περιστροφικού κινητήρα για χρήση σε εξηλεκτρισμένα κινητήρια σύνολα να έδωσε νέα πνοή στο θέμα sports car για την Mazda.

Ο ευέλικτος περιστροφικός κινητήρας αποτελεί μία σημαντική λύση για τις τεχνολογίες εξηλεκτρισμού. Είναι μικρός και ελαφρύς με εξαιρετικό NVH [Noise, Vibration, Harshness]. Χρησιμοποιώντας ποικιλοτρόπως τον περιστροφικό κινητήρα μπορούμε να βελτιώσουμε την απόδοση του κόστους – αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χαμηλώσουμε το εμπόδιο της τοποθέτησης του περιστροφικού κινητήρα σε ένα sports car. Πραγματικά ελπίζω ότι μπορούμε να δικαιολογήσουμε αυτό το μοντέλο.

Δήλωσε ο επικεφαλής έρευνας και εξέλιξης της Mazda, Ichiro Hirose που αναμφίβολα, έχει κουραστεί να απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με την διάδοχη κατάσταση στην κατηγορία των sports cars. Σε κάθε περίπτωση, υποθετικά μιλώντας, ο περιστροφικός κινητήρας στο RX-9 ή όπως αλλιώς ονομαστεί το αυτοκίνητα αν ποτέ πάρει το πράσινο φως, θα πρέπει να συνδυαστεί με κάποια μορφή εξηλεκτρισμού ώστε να πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα. Κακά τα ψέματα, το πρόβλημα για την Mazda είναι οι πόροι – ανθρώπινοι και οικονομικοί. Μία μικρή εταιρία όπως αυτή, πρέπει να επιλέγει πολύ προσεκτικά τους στόχους της, ειδικά σε μία μεταβατική περίοδο για ολόκληρη την βιομηχανία αυτοκινήτου. Πρέπει να επιλέγει projects που να έχουν νόημα τόσο όσον αφορά στον όγκο παραγωγής τους όσο και στο περιθώριο κέρδους που επιτρέπουν στην Mazda. Το νέο sports car της συμπαθέστατης ιαπωνικής εταιρίας θα έρθει, είναι καθαρά θέμα χρόνου. Το θέμα είναι πότε θα το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Related Articles

«Red Dot» για το Kia Niro PHEV

cars

Η Volkswagen θα προσθέσει ένα entry-level ηλεκτρικό στην γκάμα της!

cars

Η Porsche τιμά την πρώτη Boxster με μία ειδική έκδοση.

cars

Φουσκωμένα πανιά στους ωκεανούς!

cars

Η «θεωρία του κόκκινου» έρχεται να ανατρέψει τα πάντα στη διακόσμηση του σπιτιού

cars

Ford Puma & Kuga. Με χαμηλότερες τιμές

cars

Abarth. Ταξιδεύει σε ολόκληρη την Ευρώπη

cars

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ για τη Μέση Ανατολή – Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση στο Ισραήλ

cars

Η Mazda ανακοίνωσε έναν νέο, 6-κύλινδρο κινητήρα!

cars