CARSNEWS
NEW MODELS

Πέντε τρόποι για να διατηρήσετε στα ύψη την αξία του αυτοκινήτου σας

Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι η μεταπωλητική αξία ενός αυτοκινήτου δεν εξαρτάται μόνον από την αρχική τιμή αγοράς του αλλά και από τη γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται τη στιγμή της πώλησής του ως μεταχειρισμένο.

Τα μυστικά, λοιπόν, για να διατηρήσετε την αξία του αυτοκινήτου σας στο μέγιστο δυνατό επίπεδο και για να επιτύχετε την καλύτερη δυνατή τιμή τη στιγμή που θα αποφασίσετε να το αποχωριστείτε βρίσκονται στη συντήρησή του.

Δεν εννοούμε μόνον τις ούτως ή άλλως προγραμματισμένες επισκέψεις σε εγνωσμένης αξίας σημεία service αλλά και σε καθημερινές συνήθειες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε βάθος χρόνου.

Εμείς σας προτείνουμε πέντε βασικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να επιβραδύνετε τη γήρανση του αυτοκινήτου σας, ώστε να αποκομίσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από τη μεταπώλησή του.

1. Η τακτική συντήρηση βάσει των προδιαγραφών που ορίζει ο κατασκευαστής είναι το Α και το Ω για την ευζωία του αυτοκινήτου σας. Ωστόσο δεν αρκεί μόνον αυτό, καθώς τη στιγμή της μεταπώλησης ο υποψήφιος αγοραστής δεν θα αρκεστεί στην εικόνα του αυτοκινήτου αλλά πιθανότητα θα αναζητήσει και το αρχείο συντήρησής του.

Η καταγραφή των εργασιών, ακόμα κι αν αυτές δεν πραγματοποιηθούν σε εξουσιοδοτημένο σημείο συντήρησης και επισκευής του κατασκευαστή δημιουργεί στον υποψήφιο αγοραστή τη σιγουριά ότι πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που αν μη τι άλλο δέχθηκε την απαραίτητη φροντίδα από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του αλλά και μια ξεκάθαρη εικόνα για τις μικρές ή μεγάλες βλάβες που προέκυψαν στη μέχρι τώρα πορεία του.

2. Η συνολική εικόνα του αυτοκινήτου μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την αγορά και να ορίσει την τιμή του. Αποκαταστήστε εγκαίρως τυχόν ζημιές στις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος ώστε να αποφύγετε τυχόν διαβρώσεις. Πλύνετε σχολαστικά τα σημεία του αμαξώματος που συγκεντρώνουν ρύπους, όπως οι θόλοι των τροχών και το διαμέρισμα του κινητήρα.

Αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία δεν αλλοιώνει μόνο το χρώμα του αμαξώματος αλλά και συνθετικές επιφάνειες, όπως τα κρύσταλλα των φωτιστικών σωμάτων προκαλώντας το θάμπωμά τους. Μια κουκούλα για τους καλοκαιρινούς μήνες ίσως αποτελεί την ιδανική λύση για εκείνα τα οχήματα που δεν φυλάσσονται σε κλειστούς ή στεγασμένους χώρους στάθμευσης.

3. Ο χρόνος αφήνει τα σημάδια του και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, το οποίο απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα. Μην διστάσετε, λοιπόν, να επενδύσετε σε ένα καλό σετ καλυμμάτων για τα καθίσματα τα οποία θα αποτρέψουν τη φθορά και τη ρύπανση των εργοστασιακών επενδύσεων. Αντίστοιχα προϊόντα πωλούνται και για τη στεφάνη του τιμονιού, η οποία φθείρεται σχετικά γρήγορα με την πάροδο του χρόνου.

Η πολύωρη έκθεση του αυτοκινήτου στον ήλιο μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση των επιφανειών του θαλάμου επιβατών. Οι γνωστές σε όλους ηλιοπροστασίες μπορούν εύκολα και γρήγορα να ανακόψουν την υπεριώδη ακτινοβολία και να κρατήσουν το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας ακμαίο και δροσερό. Και επειδή η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, εμπιστευτείτε τους ειδικούς για τον βαθύ καθαρισμό επιφανειών όπου οι ρύποι μπορούν να αφήσουν το στίγμα τους.

4. Αποφύγετε οποιουδήποτε τύπου βελτιωτικές παρεμβάσεις είτε αυτές αφορούν  τα μηχανικά μέρη είτε το παρουσιαστικό του αυτοκινήτου. Αν πάλι δεν καταφέρετε να αντισταθείτε στην πρόκληση της βελτίωσης και στις δυνατότητες εξατομίκευσης που σας δίνονται, φροντίστε να κινηθείτε εντός του πλαισίου που ορίζουν οι προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Εναλλακτικά αποφύγετε μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις και διατηρείστε τα εργοστασιακά μέρη που θα αντικατασταθούν ώστε ο υποψήφιος αγοραστής του αυτοκινήτου να έχει τη δυνατότητα να τα επανατοποθετήσει αν και εφόσον αυτόν είναι εφικτό.

5. Ως  γνωστόν πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες επιταχύνουν την κόπωση και την φθορά όχι των μηχανικών μερών αλλά και του πλαισίου. Αποφύγετε, λοιπόν, εκείνες τις δραστηριότητες οι οποίες σε βάθος χρόνου είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην πρόωρη γήρανση του αυτοκινήτου.

Ένα παράδειγμα ορθής χρήσης είναι η λειτουργία του κινητήρα στο βέλτιστο εύρος στροφών, η οποία μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροζωία του και να προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε επίπεδο αποδοτικότητας. Η συχνή φόρτωση του αυτοκινήτου επιβαρύνει πλαίσιο και τις αναρτήσεις συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγεται όπως άλλωστε και η εκτός δρόμου κίνηση, η οποία εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους ιδιαίτερα για εκείνα τα αυτοκίνητα που δεν έχουν κατασκευαστεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Η Ε.Ε. θα θέσει αυστηρότερα όρια εκπομπών ρύπων

cars

Με την… ταυτότητα στο στόμα στην πίστα του Ιντερλάγκος (video)

cars

Δεν βιάζεται να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα η Formula 1

cars

Θέλουν να κάνουν κανονικά το Ράλι Σαρδηνίας οι Ιταλοί

cars

Η τελευταία «ελληνική» συνέντευξη του Niki Lauda (video)

cars

Βρετανός… Πρίγκιπας στο Μονακό! (video)

cars

Η Ultimate HGLS της Hofele είναι ίσως η πλέον πολυτελής GLS

cars

Προ των πυλών το ηλεκτροκίνητο Dacia των 15.000 ευρώ

cars

Έρευνα: Το ανοιχτό παράθυρο στο αυτοκίνητο βλάπτει σοβαρά την υγεία

cars