CARSNEWS
MARKET

Ποιο αυτοκίνητο είναι τέρας αξιοπιστίας;

Στις συζητήσεις μεταξύ ανδρών κυρίως, δύο είναι τα θέματα που απασχολούν και αναλύονται ώρες ατελείωτες: το ποδόσφαιρο και τα αυτοκίνητα. Στη δεύτερη περίπτωση που μας ενδιαφέρει, τίθενται επί τάπητος διάφορες πτυχές της αυτοκίνησης. Από καινούργια μοντέλα, επιδόσεις και καταναλώσεις, έως προβλήματα.

Άλλωστε η αξιοπιστία είναι πολύ σημαντική, ειδικά όταν περνούν τα χρόνια, αφού αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης βλαβών, ενώ παύει να ισχύει η εγγύηση που θα έσωζε καταστάσεις από τυχόν απρόσμενα έξοδα. Λίγο πολύ, οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι λιγότερο ζημιάρικα είναι τα ιαπωνικά και κορεατικά αυτοκίνητα, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από σχετικές έρευνες.

Μία από αυτές που προέρχεται από επεκτάσεις εγγυήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, είναι της βρετανικής Warrantywise. Το μοντέλο που βρίσκεται πάντα ψηλά στις λίστες, είναι το Honda Jazz, όπως και η Honda παράλληλα στις μάρκες. Το μικρό ιαπωνικό αυτοκίνητο πρωτοκυκλοφόρησε πριν από δύο δεκαετίες και όλα αυτά τα χρόνια έχει διατηρήσει την εκπληκτική φήμη ότι έχει κατασκευαστεί για να κρατήσει μια ζωή. Παράλληλα και στους τεχνικούς ελέγχους της γερμανικής TÜV, το Jazz φιγουράρει στα πιο αξιόπιστα αυτοκίνητα, οπότε η παράδοσή του στον εν λόγω τομέα ενισχύεται περεταίρω.

Το νέο Honda Jazz βρίσκεται από το 2020 στην τέταρτη γενιά του και προσφέρεται πλέον αποκλειστικά ως Full Hybrid, σε τιμές που ξεκινούν από 23.750 ευρώ. Στα μεταχειρισμένα υπάρχουν αρκετά δεύτερης γενιάς, μοντέλα του 2009-2014 σε προσιτές τιμές. Αυτές κυμαίνονται κατά μέσο όρο γύρω στις 9.000 ευρώ, με τους κινητήρες 1.2 λτ. 91 hp, 1.4 λτ. 101 hp και το υβριδικό 1.4 λτ. 98 hp. Τρίτης γενιάς μεταχειρισμένα Jazz είναι λιγότερα και ο μέσος όρος των τιμών τους ανεβαίνει αρκετά, περίπου στις 14.000 ευρώ, με το 1.300άρι μηχανικό σύνολο των 102 ίππων.

Εκτός από ισχυρή παράδοση στην αξιοπιστία, το Jazz ανέκαθεν ξεχώριζε και για την πρακτικότητά του. Παρά τις κόμπακτ διαστάσεις του (κάτω από 4 μέτρα μήκος), είναι σε θέση να εξυπηρετήσει εύκολα και τις μεταφορικές ανάγκες μιας οικογένειας με δύο παιδιά. Επίσης, είναι πολύ εύκολο στην οδήγηση και ευέλικτο στην πόλη, ενώ εμφανίζει πολύ καλό πάτημα και σε συνθήκες ταξιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και όταν ένα αυτοκίνητο (όπως το Jazz) έχει ισχυρή παράδοση στην αξιοπιστία, χρειάζεται ελέγχους όταν πρόκειται για αγορά μεταχειρισμένου. Μπορεί για παράδειγμα να έχει τρακάρει και να μην έχει επισκευαστεί καλά, ή να μην είναι σωστά συντηρημένο, με αποτέλεσμα να βγάλει προβλήματα. Οπότε ο πελάτης πάντα εξετάζει ιστορικό και πάντοτε είναι καλή η συμβουλή μηχανικού και φανοποιού, πριν ο χρυσός βγει άνθρακας.

Related Articles

Η πολύ χαμηλή τιμή του νέου Honda Accord

cars

Αυτοκίνητα κατάλληλα για κάθε σώμα και κάθε φύλο

cars

Το αγωνιστικό κτήνος του 1 εκατ. ευρώ

cars

Τριάντα χρόνια Infiniti στο Pebble Beach

cars

Ανάκληση των Honda Civic, CRV και HRV

cars

Κορoνοϊός: Η Hyundai αναστέλλει τη λειτουργία εργοστασίου της

cars

Τα πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε οπαδός της Opel

cars

Ποιο ευρωπαϊκό αυτοκίνητο είχε αυτό το σήμα;

cars

Η εντυπωσιακή λιμουζίνα με την οποία μετακινείται ο πρόεδρος της Κίνας

cars