CARSNEWS
NEW MODELS

Πουλιά και αυτοκίνητα: Μια μη αρμονική σχέση

Εάν αναρωτιέστε τι σχέση μπορεί να έχει ένα πουλί με ένα αυτοκίνητο, το μόνο που μπορούμε να σκεφτούμε είναι ότι δεν έχετε παρκάρει ποτέ κάτω από κάποιο δέντρο…

Στην πράξη, όσο όμορφα και αν είναι τα πουλιά, αποτελούν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την ακεραιότητα του αυτοκινήτου ή της μηχανής μας. Και δεν μιλάμε για το ενδεχόμενο μίας μετωπικής σύγκρουσης, ούτε, πόσο μάλλον, για μία δυστοπία ανάλογη με αυτή που απεικόνισε ο Alfred Hitchcock στην ομώνυμη ταινία. Μιλάμε για μία απλή, βιολογική λειτουργία τους, η οποία όμως μπορεί να έχει αντίκτυπο στο χρώμα του αυτοκινήτου μας.

Τα περιττώματα των πουλιών, πέρα από το άσχημο αισθητικό αποτέλεσμα επάνω σε ένα καθαρό όχημα, περιέχουν συστατικά (μεταξύ άλλων φωσφορικές και νιτρικές ενώσεις) που έχουν όξινο pH. Αυτό σημαίνει ότι δρουν διαβρωτικά, εάν πέσουν σε μία μεταλλική επιφάνεια. Και το πρώτο που την πληρώνει, στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι επιστρώσεις του χρώματος.

Φυσικά, τα αυτοκίνητα δεν βάφονται τόσο απλά, όσο ένας τοίχος του σπιτιού μας. Για να αποκτήσετε μία εικόνα, θα σας παραπέμψουμε στο σχετικό άρθρο μας, εδώ. Χοντρικά σκεφτείτε ότι χρειάζεται μία ολόκληρη διαδικασία καθαρισμού και προετοιμασίας της μεταλλικής επιφάνειας, διαδοχικές στρώσεις χρώματος, ενώ από πάνω τα πάντα καλύπτονται με ειδικά σκληρυντικά και προστατευτικά φιλμ, ώστε η αντοχή και η γυαλάδα του χρωματισμού να κρατήσει για χρόνια.

Παρόλα αυτά, οι διαβρωτικοί παράγοντες των ακαθαρσιών των πουλιών, εάν μείνουν αρκετά επάνω σε ένα αυτοκίνητο, είναι ικανοί να αλλοιώσουν το οπτικό αποτέλεσμα. Διαβρώνοντας σιγά σιγά με τη στερεοποίησή τους τα προστατευτικά φιλμ, κάποια στιγμή θα φτάσουν στην ίδια τη βαφή. Τα καταστροφικά τους αποτελέσματα φαίνονται πιο έντονα στα παλαιότερα αυτοκίνητα. Πλέον οι βαφές είναι πιο ανθεκτικές, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα εξαλείφθηκε.

Δρώντας αποτρεπτικά, μπορεί κανείς να κάνει διάφορα πράγματα, όπως να χρησιμοποιεί ένα στεγασμένο γκαράζ ή να αποφεύγει να παρκάρει το αυτοκίνητό του κάτω από δέντρα και καλώδια, στα οποία μπορεί να συχνάζουν πουλιά. Και πάλι, όμως, νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα συμβεί το μοιραίο. Εκεί, είναι σημαντικό για το χρώμα του αυτοκινήτου μας να καθαρίσουμε τα περιττώματα το συντομότερο δυνατό και να μην τα αφήσουμε για μέρες να ξεραίνονται στον ήλιο και τον αέρα.

Εάν είναι φρέσκα, είναι ευκολότερη η απομάκρυνσή τους, χρησιμοποιώντας τρεχούμενο νερό. Εάν όχι, ίσως να απαιτηθεί και κάποιο καθαριστικό, όπως αυτό που χρησιμοποιείτε για το πλύσιμο του αυτοκινήτου σας.

Σε μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι πιο διαβρωτικές, σε σχέση με άλλα πτηνά, είναι οι ακαθαρσίες των περιστεριών. Αυτό είναι μάλλον ατυχές, κρίνοντας από τους πληθυσμούς των πουλιών στη χώρα μας. Θα πρέπει λοιπόν να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τέτοια περιστατικά και να μην τα αφήνουμε επί μακρόν, μέχρι το επόμενο πλύσιμο, να μας καταστρέφουν το αυτοκίνητο.

Μια άλλη μελέτη, παλαιότερα, έδειξε ότι τα πουλιά έλκονται περισσότερο από τα κόκκινα και από τα μπλε αυτοκίνητα για να… δημιουργήσουν. Στον αντίποδα, τα πράσινα ήταν σχεδόν απρόσβλητα από τις άγριες ορέξεις τους. Για τη συγκεκριμένη, πάντως, έρευνα, κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Την αναφέρουμε μεν, χωρίς όμως να πάρουμε όρκο για την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων της, μιας που πιστεύουμε περισσότερο στη βαρύτητα από τη χρωματική επιλογή…

Follow @CarsnewsGr

Related Articles

Ακυρώνεται το Pebble Beach Concours d’Elegance λόγω Κορωνοϊού

cars

Ονειρευτείτε ελεύθερα την πιο “κακιά” BMW που είδατε ποτέ!

cars

Σχεδιαστικά πειράματα με μία διαφορετική Bentley

cars

Seat Leon Coupe: Γιατί όχι;

cars

Κορωνoϊός: Πώς μπορείς να παραγγείλεις αυτοκίνητο στην Ελλάδα μένοντας… σπίτι

cars

Jaguar-Land Rover: Η πτώση των πωλήσεων οδηγεί σε μείωση της παραγωγής

cars

To νέο Renault Megane είναι plug-in υβριδικό και «καίει» 1,7 λίτρα/100 χλμ.

cars

Δείτε το πρώτο αυτοκίνητο της Mazda το πρωτοποριακό R360 Coupe

cars

Άτρωτο Tesla Model X «γράφει» 643.000 χιλιόμετρα και συνεχίζει απροβλημάτιστα!

cars