CARSNEWS
NEW MODELS

Πρώτη επαφή με το νέο ηλεκτρικό Ford Explorer

Βρεθήκαμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Dusseldorf, προκειμένου να παραστούμε στα αποκαλυπτήρια του νέου ηλεκτρικού SUV της Ford, του Explorer, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται και θα πωλείται στην Ευρώπη από τα τέλη του 2023.

Σίγουρα, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς τίποτα δεν προμήνυε πως αυτό το παλιό κτίριο στην καρδιά του Dusseldorf θα έκρυβε μέσα του ένα πολυτελέστατο φωτογραφικό στούντιο επενδεδυμένο με τις λευκές επιφάνειες που τονίζουν τις γραμμές κάθε αντικειμένου προσδίδοντας ζωή σε κάθε άψυχο.

Η ολιγομελής σχεδιαστική ομάδα της Ford μας περικύκλωσε στωικά προβαίνοντας σε μια σπουδαία και άκρως μυστική μέχρι εκείνη τη στιγμή αποκάλυψη. Προτού όμως φύγει η κουρτίνα, γίναμε μάρτυρες της νέας κατάστασης που έρχεται στη φημισμένη εταιρία.

Οι δυο διαφάνειες που προβλήθηκαν εμπρός από τα μάτια μας αποκάλυψαν την έμπρακτη στροφή της Ford προς την ηλεκτροκίνηση όπως επίσης και το… τσεκούρι που επέρχεται στην γκάμα της. Από 15 συνολικά μοντέλα στην παραγωγή θα παραμείνουν μόλις τα οκτώ.

Και αυτά για αρχή. Μεταξύ των βαρύγδουπων απωλειών σημειώστε τα γνωστά μας Fiesta και Focus που κουνούν μαντήλι μετά από μια μακροχρόνια επιτυχημένη εμπορική πορεία πίσω τους. Το προσωπικό ερώτημα βέβαια παραμένει: Τι θα απογίνει ένα τόσο πλούσιο μηχανολογικό υπόβαθρο από μια εταιρία που έδειχνε το δρόμο στο πως στήνονται σωστά ακόμη και οικογενειακά αυτοκίνητα;

Ψιλά γράμματα για τους μαρκετίστες του χώρου, οι οποίοι αποκωδικοποιούν απλώς νούμερα και λογάριθμους σχετικά με το κέρδος αλλά και τον περιορισμό του κόστους. Η ώρα της αλήθειας έφτασε. Το πανί απομακρύνθηκε από το εντελώς νέο Explorer, ένα αμιγώς ηλεκτρικό C-SUV (με μήκος γύρω στα 4,5 μέτρα) που θυμίζει Land Rover, με ψήγματα από Bronco αλλά και το σημερινό hard core τετρακίνητο με το ίδιο όνομα το οποίο θα πωλείται προσεχώς αποκλειστικά στις ΗΠΑ.

Το νέο ηλεκτρικό Explorer ακολουθεί την πολιτική της Mustang Mach-E που κράτησε το όνομα του αειθαλούς pony car, παρότι ρέει μόνο ρεύμα στις φλέβες της. Όση συγγένεια και να έχει με το αδελφό VW ID.4 (δανείζονται την ίδια βάση), το Explorer είναι εμφανές το SUV με την ισχυρότερη παρουσία, τη σημασία στη λεπτομέρεια, τη μεγαλύτερη διάδραση στον ανθρώπινο νου με το καλημέρα, την ανεξίτηλη οντότητα ίσως λόγω νεότητας και διαφορετικού χαρακτήρα.

Η ταυτότητα του αντικατοπτρίζει την αμερικανική κληρονομιά, με απρόσκοπτη, φουτουριστική, επεξεργασμένη σχεδίαση με γνώμονα τι άλλο από την αεροδυναμική αποδοτικότητα. Το γραφικό στους προβολείς του ενισχύει την οπτική παρουσία, αυξάνοντας παράλληλα την αντίληψη του πλάτους και βοηθώντας στο σχηματισμό κουρτινών αέρα που υποστηρίζουν την αεροδυναμική απόδοση, καθοδηγώντας ουσιαστικά τη ροή του αέρα στους εμπρός τροχούς.

Στο ποιοτικό εσωτερικό ξεχωρίζει η ρυθμιζόμενη κεντρική οθόνη αφής 15 ιντσών Ford SYNC Move, η οποία αποτελεί το κλειδί για την καινοτόμα εσωτερική ευελιξία, αφού μπορεί να ανυψωθεί και να χαμηλώσει ομαλά μέσα σε ένα τόξο άνω των 30 μοιρών. Η διαμορφώσιμη διάταξη βοηθά τους οδηγούς να αλλάζουν μεταξύ των προτιμώμενων θέσεων την οθόνη, είτε για γρήγορο έλεγχο πλοήγησης ή απλά για την προσαρμογή του εσωτερικού στις προτιμήσεις τους.

Το κατακόρυφο προφίλ της οθόνης επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν καλύτερα τους χάρτες κατά την εξερεύνηση νέων περιοχών, χρησιμοποιώντας το Connected Navigation4 μέσω του συστήματος ψυχαγωγίας Ford SYNC Move. Η οθόνη μπορεί να ρυθμιστεί από φωτεινή σε σκοτεινή λειτουργία, όπως ακριβώς οι οθόνες κινητών τηλεφώνων.

Το σημαντικότερο όμως είναι πως η ρυθμιζόμενη οθόνη μπορεί επίσης να κρύψει ή να αποκαλύψει το My Private Locker, έναν βολικό χώρο αποθήκευσης από πίσω της, που παρέχει ένα ασφαλές μέρος για να διατηρείτε τα προσωπικά αντικείμενα μακριά από την οπτική επαφή με την οθόνη κλειδωμένη στη χαμηλότερη θέση. Κάτω από αυτή υπάρχει πολύτιμος χώρος που έχει σχεδιαστεί για να χωράει με ασφάλεια δύο smartphone με μεγάλη οθόνη δίπλα-δίπλα, με ασύρματο φορτιστή που επίσης ενσωματώνεται στάνταρ.

Ευέλικτη αποθήκευση υπάρχει και στην κεντρική κονσόλα κάτω από το υποβραχιόνιο. Τα 17 λίτρα της MegaConsole κάνει αποτελεσματική τη χρήση του χώρου που δημιουργείται από την απουσία της παραδοσιακής μετάδοσης. Το “κουτί” αποδεικνύεται αρκετά μεγάλο και πρακτικό, προκειμένου να χωρέσει ένα φορητό υπολογιστή 15 ιντσών ή τρία μπουκάλια νερού του 1,5 λίτρου.

Κάτω από το “δέρμα” του Explorer δεσπόζουν τα συστήματα πρόωσης της Mach-E. Πως αλλιώς θα μπορούσε να αποκτήσει ζωντάνια ένα τόσο ελπιδοφόρο εγχείρημα; Τρεις εκδόσεις ισχύος θα είναι διαθέσιμες, δυο πισωκίνητες με έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στον πίσω άξονα με 170 και 286 ίππους αντίστοιχα, καθώς επίσης και μια τετρακίνητη με δυο ηλεκτροκινητήρες (έναν σε κάθε άξονα) και συνδυαστική απόδοση 340 ίππους.

Εννοείται πως το νέο Explorer υιοθετεί όλα τα σύγχρονα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης του οδηγού της Ford. Οι προηγμένες λειτουργίες υποστηρίζονται από 12 αισθητήρες υπερήχων, πέντε κάμερες και τρεις συσκευές ραντάρ που συνολικά μπορούν να παρακολουθούν περιμετρικά (360 μοίρες) το όχημα.

Αισθητήρες βρίσκονται και στο τιμόνι, οι οποίοι παρακολουθούν παθητικά την αλληλεπίδραση του οδηγού, υποστηρίζοντας τα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, ενώ, το όχημα ενθαρρύνει τους οδηγούς να παραμείνουν εμπλεκόμενοι, χρησιμοποιώντας οπτικές, ηχητικές και απτικές προειδοποιήσεις εάν εντοπίζονται κενά στην προσοχή τους.

Το νέο Explorer είναι το πρώτο Ford στην Ευρώπη που βελτιώνει την τεχνολογία Lane Centering προσθέτοντας χαρακτηριστικά που εκτελούν αυτοματοποιημένες αλλαγές λωρίδας. Επιπρόσθετα, το διαθέσιμο σύστημα Assisted Lane Change χρησιμοποιεί ραντάρ και κάμερες που παρακολουθούν τα διπλανά οχήματα που πλησιάζουν στα τυφλά σημεία του οδηγού.

Οι πελάτες του νέου Explorer θα μπορούν να βασίζονται στο μεγάλο δίκτυο Blue Oval Charge της Ford, έχοντας πρόσβαση σε περισσότερα από 400.000 δημόσια σημεία φόρτισης σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 σταθμών ταχείας φόρτισης DC από την κοινοπραξία IONITY, της οποίας η Ford είναι ιδρυτικό μέλος. Οι πελάτες του Explorer θα επωφεληθούν ταυτόχρονα και από ένα ειδικό τιμολόγιο χρέωσης.

Το αμιγώς ηλεκτρικό crossover θα κατασκευάζεται στο Κέντρο Εξηλεκτρισμού της Ford στην Κολωνία, στο οποίο η εταιρία προχωρά σε συνολική προϊοντική επένδυση δυο δισεκατομμυρίων δολαρίων παρακαλώ. Η φίρμα σχεδιάζει να πουλά περισσότερα από 600.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως στην Ευρώπη έως το 2026. Πάνω από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής της θα αποτελείται από ηλεκτρικά μοντέλα έως το 2030, με μεγάλο στόχο την απόλυτη ουδετερότητα του διοξειδίου του άνθρακα το αργότερο έως το 2050.

Πέρυσι, η Ford ανακοίνωσε ότι στοχεύει σε μηδενικές εκπομπές ρύπων για όλες τις πωλήσεις οχημάτων στην Ευρώπη και ουδετερότητα άνθρακα σε όλο το ευρωπαϊκό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων, logistics και προμηθευτών έως το 2035. Τέλος, η διάθεση του νέου ηλεκτρικού Explorer θα ξεκινήσει στην Ευρώπη στα τέλη του τρέχοντος έτους με μία εκτιμώμενη τιμή κάπου στις 45.000 ευρώ. Μείνετε συντονισμένοι…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παντός εδάφους το νέο crossover Ford (+video)

Οδηγούμε το ολοκαίνουργιο Ford Bronco

Νέο Ford Explorer PHEV: Φλερτάρει με το απόλυτο

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο carsnews  

Related Articles

Verstappen για τα sprint: «Ένας αγώνας είναι αρκετός»

cars

Στην Ελλάδα η νέα Skoda Octavia με τιμή έκπληξη

cars

Αυτή η ξεχασμένη συλλογή με πανάκριβα supercars… δεν υπάρχει! (photos)

cars

Tα δέκα Fiat Panda που έμειναν στην ιστορία (Video)

cars

Θετική απάντηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο αίτημα Σπανάκη για ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις οχημάτων και μοτοσυκλετών

cars

Ioniq: Tα ηλεκτρικά της Hyundai απέκτησαν νέα στέγη

cars

Βιετναμέζικη «απόβαση» στις ΗΠΑ

cars

Czinger 21C: Το ανθρακονημάτινο βέλος προσγειώνεται στη Γενεύη

cars

Λάθος καύσιμο! Τι γίνεται εάν βάλω βενζίνη αντί για πετρέλαιο;

cars